Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 198dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki
Programista w kuchni
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 207dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki
Programista w kuchni
Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej 168Łosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej(...)spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ragout warzywnym
Smaki Armine
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 277aluminiowa, + ziarenka Łososia myjemy, osuszamy, kroimy na takie kawałki jakie chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis(...)wielkiego, no... oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Mimo, że siedzi chwilkę w piekarniku, to na 100% wióry z niego nie polecą
Wypisz Wymaluj
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 237Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut. Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut. Szpinak: Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego posiekany(...)zwiędnie. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Gotujemy około 2-3 minut a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy przez minutę. Rybę wyjmujemy z piekarnika. Na każdy kawałek nakładamy szpinak, który następnie posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Blachę z pstrągiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 3 minuty
Qchnia po prostu
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 290będzie dla Was pomocne. Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza 1/2 doniczki bazylii 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielki ząbek czosnku 20g parmezanu (warto zainwestować(...)masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś
Dietolog
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 198wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję wybrać lepsze piwo – kwestia gustu jakie konkretnie. Pieczony sandacz to przepis, który składa się z zaledwie kilku podstawowych składników, a jednak świetnie nadaje się na wykwitną kolację. Składniki Ilość porcji: 2 Filet z sandacza(...)uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym. Batata obierz i pokrój na frytki. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż sandacza skórą do dołu, dodaj kawałki cytryny i świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz
ale Pysznie
Łosoś na sianie 163Dzisiaj mam dla Was pewien ciekawy przepis. Łosoś na sianie pieczony w piekarniku. Jeżeli planujecie zaprosić kogoś na randkę do domu i myślicie o tym żeby przygotować coś zjawiskowego, to jest to właśnie ten przepis. Gwarantuję Wam, że to będzie niezapomniane danie. Jeśli randka będzie udana i zaowocuje długoletnim związkiem, to jeszcze wiele lat później będziecie tego łososia wspominać(...)jeszcze jedną podstawową zaletę. Właściwie prawie nic nie trzeba przy nim robić. Ryby ogólnie robi się łatwo, ale ten łosoś to już naprawdę robi się sam. Bo przecież lepiej poświęcić czas na samo szykowanie się do randki, niż na siedzenie w kuchni. Jest tylko jedna trudność: musicie zdobyć siano. Nie, nie pieniądze (chociaż te na randce też się przydają
Marder&Marder Manufacture
POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU 195upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku 3 łyżki płynnego miodu Oliwa z oliwek Sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pomidorki umyj i zetnij(...)drobno posiekaj. Posyp nim z wierzchu pomidorki. Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 222Łososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia
Kuchnia Pokoleń
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA 190Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie! Składniki(...)godz. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie z ziołami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Rybę oraz warzywa odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron po 2 min. Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy
Kuchnia MagdaLeny
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 173oliwa ev. 200 g makaronu muszelki pesto, które zostało z poniedziałku 30 g starego parmezanu do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Różyczki brokuła polej 1 łyżką oliwy i wymieszaj. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut, aż staną się miękki i lekko złote. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu(...)Posyp słodką papryką, solą i pieprzem i wetrzyj przyprawy w rybę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obłóż pomidorkami koktajlowymi. Cytrynę sparz i pokrój na plastry. Obłóż nimi rybę. Skrop wszystko odrobiną oliwy. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut. Na ostatnie 5 minut przestaw piekarnik na funkcję grilla, wtedy ryba
Chilli Czosnek i Oliwa
okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną... 192każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!! okonie kupiłam u rybaków
W Mojej Kuchni Lubię
Domowy paprykarz (98 kcal) 364passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce
e-PrzepisyKulinarne
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 253skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki
zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 199skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki
zobacz ich smak