ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:37/178)

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 162

sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą 2 marchewki 1 por 4 plasterki cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kolendry pieprz syczuański sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki(...)wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny. Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić

Wanilia i Kardamon
Pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 195

należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut W tym czasie należy rozgrzać piekarnik oraz grill. Osuszamy(...)bakłażany ręcznikiem  papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut. Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i   posypujemy natką pietruszki

Miód i pieprz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 287

smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu piecze się przecież samo ;-)), gdy jedzenie się piecze możemy robić coś innego, a na koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia(...)wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną

Niedzielny kucharz
Tarta z tuńczykiem. 234

ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera 140

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis

Kulinarne Przeboje
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera 449

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis

Kulinarne Przeboje
Pieczone cytrynowe ziemniaki 301

Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka

Kulinarne przygody Gatity
Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką 198

Pieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym(...)mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i dodatkowo z jednej strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy

Smaki Na Talerzu
Łosoś w rozmarynie 252

niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas(...)łyżki oleju  zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem. Dodatkowo podać cytrynę do ryby. * Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu

Buniabaje w kuchni
Ryba zapiekana w piekarniku 192

Najlepiej do tego celu nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą

zielonacukinka
Warzywne frytki 199

Wykonanie: Warzywa pokroić w słupki. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem, suszonymi pomidorami i bazylią. Dodać oliwę i wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Warzywne frytki podałam z rybą gotowaną na parze ale można podać je również z ulubionym mięskiem

Olga Piecze i Gotuje
Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 251

jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem

Kuchnia w czekoladzie
Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowym z pieczarkami 234

obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Pyszne i proste

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 261

Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy(...)Pstrągi myjemy, osuszamy i robimy nacięcia po jednej stronie. Ryby nacieramy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około

Oryginalny smak
Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 240

tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 min. w 180C. Gotowe! Bardzo szybki obiad lub kolacja. Moje zdjęcia zostały zrobione ekspresowo i wieczorową porą dlatego jakość jest

Radość kipiąca uśmiechem.