ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:35/178)

DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 324

wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora(...)misce wymieszać mielone migdały i tarty parmezan z posiekaną bazylią i posiekanymi listkami tymianku (bez twardych gałązek), szczyptą soli i pieprzu. Kruszonkę wyłożyć na dorsza i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) na 30 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. Mleko doprowadzić do zagotowania. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do mleka i gotować na wolnym

Dietolog
Dorada pieczona w soli 230

trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się(...)Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny.  Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach 220

wyszła soczysta i pełna smaku. Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki masła łyżka świeżych ziół (u mnie tymianek, natka pietruszki, koperek) pieprz sól Miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami. Rybę myjemy i sprawdzamy(...)migdałów. Papilot szczelnie zawijamy/zamykamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie nacinamy papiloty i smażymy jeszcze 10 minut, aby ryba zarumieniła się z góry. Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny i warzyw. Smacznego Artykuł Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Frytki, ryba i sos tatarski 326

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z piekarnika. Przygotowane w ten sposób są zdrowe a jednocześnie bardzo smaczne. Wg mnie jest to najlepszy przepis, spokojnie dorównuje frytkom sprzedawanym w McDonald’s. Dla mnie smakują dużo(...)lepiej od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowałam do nich paluszki rybne oraz wspaniały sos tatarski z przepisu Kwestii Smaku. Post Frytki, ryba i sos tatarski pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Mintaj pieczony w pomidorach 317

Można to zrobić wcześniej i odłożyć rybę do lodówki na kilka godzin, aby przeszła przyprawami. Można też piec od razu. Przyprawione filety układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem!) piekarnika na 6 minut. Nastepnie wyjmujemy rybę z piekarnika, wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Do naczynia z filetami wlewamy gotowy sos pomidorowy

Zawsze głodna!
Łosoś pieczony ze szpinakiem 252

żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia i ozdobić rybę resztą masy szpinakowej. Na górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem

Kuchnia Pokoleń
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 201

widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.  6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż. I gotowe :) Pysznie smakuje. Danie jest pełne składników odżywczych

Mój Smak na Życie
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 276

surowo – w postaci tatara (bardzo popularne w Szwecji) oraz jako składnik sushi, smażonego i pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam ze strony Talerz Pokus.tv.   Składniki:  - łosoś ok. 2 kg- oregano (świeże)- bazylia (świeża(...)łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny i soczysty. Zioła i cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś

mojewypiekiinietylko
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 225

oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo prostszego w przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia do rozwadniania tahini wodą przez co sezamowa tahina była mało wyrazista w smaku. Jak dla mnie sos chili mógłby być(...)osoby nie gotujące mogłyby się łatwo pomylić i sięgnąć po kminek zamiast kminu rzymskiego. Absolutnym przebojem wieczoru była sałatka z pieczonym kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem

Ugotowane pozamiatane
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 206

papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia(...)imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spódpakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minutrozwinąć pakieciki  i podawać  rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś cytrynowy z warzywami 266

Obiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej(...)oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa,  związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem okryta jak cukierek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół. Wyłączam piekarnik, układam na rybie plastry mozzarelli, kawałki chili i wstawiam do piekarnika na dwie minuty

wesoła kuchnia
Dorsz po krymsku 157

stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką. Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami

R'n'G Kitchen
DOMOWY PAPRYKARZ 256

mnie najbardziej przerażało), trzeba tylko uwzględnić większy zakup ryb przygotowując codzienny obiad. Ja wykorzystuję ryby (kupuję od razu więcej), które przygotowuję w piekarniku na obiad, świetnie sprawdza się ten przepis . Taka ryba po 15 minutach w piecu, jest gotowa do spożycia, bez panierek, zbędnego tłuszczu, itp. Wystarczy potem tylko dogotować ryż, podsmażyć marchew z cebulą, doprawić koncentratem, odstawić by smaki(...)się w międzyczasie... Zwykle gdy zajmuję się czymś innym..., najlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki

Smaczne Zdrowe
Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów 279

jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość posypuję dodatkowo przyprawą z suszonymi pomidorami. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, najpierw włożyłam bataty, a za jakieś 15 minut rybę. Piekę wszystko około 30-35 minut. Po wyjęciu rybę posypuję natką pietruszki

kruche babeczki
SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 215

środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby. Z reszty ciasta robimy płetwy. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 20-25 minut. Po ostygnięciu kroimy łososia na porcje i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem. 186

Dietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta a nie sucha!) do temp. 210 stopni C, piekarnik już ma być nagrzany. Podajemy razem gorące

SMYKWKUCHNI
Ryba pieczona w panierce z pistacji 178

posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem). Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Pstrąg pieczony z porem i pomidorami 183

Dzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga. Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy(...)Przyprawiamy przyprawą do ryb, również po wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około

Smaki Ewy
Ryba w papilotach 251

dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Tilapia pod szynką i mozzarellą 194

świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym i przykryć szynką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na rybę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze tylko 3-4 minuty - do czasu, aż ser się rozpuści, ale nie zacznie spływać

W SMAK
Dorsz atlantycki w cytrynie 212

lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć

Passions hobbies life