ryba duszona - 1427 przepisów (strona:71/96)

Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 182

oczyszczoną w mniejszą kostkę dynię oraz marchewkę. Podsmażaj przez 10 minut, następnie duś pod przykryciem kolejne 10 minut.  Po tym czasie dodaj cukinię również pokrojoną w mniejszą kostkę oraz posiekaną dymkę. Podsmażaj kilka minut i dodaj mięso z przyprawami. Podsmaż 5 minut, następnie duś do miękkości warzyw i mięsa, to jest około 10-15 minut.  Gotowe danie podawaj(...)talerz.  NA ZDJĘCIU  ⇾    forma do pieczenia frytek   |   komplet akcesoriów kuchennych   |  patelnia ceramiczna głęboka   |  talerz obiadowy CHRUPIĄCE FRYTKI Z RYBĄ, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ Składniki (2 porcje): 300 g filetów z mintaja 2 cukinie 2 ziemniaki 2 marchewki  4 łyżeczki oleju rzepakowego ulubione przypraw y Sos jogurtowy z czosnkiem i natką

Zdrowie na języku :P
Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem 159

chowder, musiałam doczytać o tym co jem Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz z rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka. Przepisów(...)smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką. Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie. Dolewamy bulion i gotujemy ok 10 min. Dodajemy mleko i wrzucamy starty ser. O ile konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dopóki się

Mieszam w Garnku
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 179

Znasz to uczucie? Tą ekscytację, kiedy wstajesz rano i wiesz, że jesteś we właściwym miejscu? Tą chęć do działania? Masz swój mały świat, nad którym codziennie

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka śledziowa po sułtańsku 215

Połowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać

UgotujmyTo.pl
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 235

Pieczone warzywa to dla mnie smak warzyw do kwadratu. O ile gotowanie czy duszenie sprawia że część ich smaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy(...)minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta

Karo in the Kitchen
Co zjeść w Katanii? 207

najlepsze to proponuję wybrać się do Savii . Za arancino zapłacicie już od 1 euro. Caponata Kolejny klasyk, którego obowiązkowo trzeba spróbować. Caponata to danie ze smażonych, a potem duszonych bakłażanów (tak, tak znów te bakłażany) z dodatkiem cebuli, pomidorów, oliwek i kaparów. Całość doprawione jest octem i cukrem. Canollo Pasticcieria Tradycyjny deser sycylijski. To rurka ze specyficznego kruchego ciasta(...)rybnym w Katanii znajdują się od początku XIX wieku w tunelu wykopanym w XVI wieku pod Palazzo del Seminario dei Chierici i murami Karola V. Znajdziecie tam wszystko: świeże ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery i wędliny, mięso, wypieki, orzechy i wiele innych smakowitości. Na mnie to miejsce zrobiło ogromne wrażenie I to już koniec kulinarnej wycieczki

365 dni dookoła kuchni
Paprykarz z kurczaka. 250

kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas(...)soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze wymieszać. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz 70 ml wody. Włożyć kawałki kurczaka, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać paprykę pokrojoną w cienkie plasterki i dusić kolejne 10 minut. Dolać nieco wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Wymieszać śmietanę

zadanie-gotowanie
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 245

Dorsz na kaszance  z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie

Mechanik w kuchni
Tarta z cukinią i łososiem 174

Fajna rzecz mi tutaj wyszła! A jak nieziemsko smakuje następnego dnia na śniadanie... Mniami!Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła

Mango Papaja
Śledzie po kaszubsku 578

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc

Smakowity Blog Kulinarny
DOMOWY PAPRYKARZ 272

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.  Jest on o niebo lepszy niż

Walijskie Pichcenie
Paprykarz z wędzoną makrelą 169

Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :) Składniki: 1 wędzona makrela 100

Smak mojego domu
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 293

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami...Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.Kosteczki podsmażonej cebuli.Aromatyczny czosnek.W nim zatopiony makaron.A całość posypana natką pietruszki.Szybkie, łatwe i smaczne danie!Składniki

Gospodyni Miejska
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 192

polską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy(...)Blumenthala i kucharzy barokowych.Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika

Przepisy Aleksandry
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 165

Pyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic

Z Kuchni Do Kuchni
Paella z owocami morza 251

Co tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Śledzie po kaszubsku. 166

Śledzie... kto z nas ich nie lubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po

Radość kipiąca uśmiechem.
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 265

walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek(...)melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem

SzczyptaSmaQ