upieczone, możemy zająć się nadzieniem. 10. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku na małym ogniu. 11. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy cukier i dusimy jeszcze przez chwilę. 12. Na koniec wsypujemy galaretkę i mieszając dusimy przez ok. 4-5 minut. 13. Gorące jabłka przekładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim. Moja(...)ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować. Wesołych Świąt i smacznego! A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj: Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Artykuł Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiczym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane(...)zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska pieczona sałatkaGazpacho andaluzLibański ryż z soczewicąTażin z klopsikami i jajkiemKsiążka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę
Chilli Czosnek i Oliwapyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin(...)patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz) i dusić następne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję możesz dolać trochę wody. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem w międzyczasie ugotować ryż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść(...)trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną. W między czasie przygotowujemy panierkę do kotletów. Mieszamy mąkę kukurydzianą wraz z wodą, solą i pieprzem tak, by otrzymać konsystencję rozcieńczonej kaszki. Kotlety maczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni do czasu, aż panierka uzyska złotawy kolor. Do duszonych warzyw dolewamy
Be Fit Be Strongpołączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie(...)ziela angielskiego oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Często mieszamy, a jeśli woda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy cebule i dusimy je na maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do kapusty dodajemy cebulę i groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie kapusta musi być pieprzna
Trzeci talerzBrakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ? Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład(...)bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem. Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby, kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość. Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Smaczna i zdrowa Składniki: 1 średni koper włoski 1 czerwone jabłko 2 łodygi selera
Moja Mama GotujeŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki
Moja Galeria SmakuPodczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego
Pasja Smakuteż, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni(...)praskę 2 łyżeczki startego na tarce imbiru Jak zrobić marynatę teriyaki Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jak zrobić sos teriyaki Jeśli chcecie przygotować sos teriyaki, w którym będziecie dusić mięso, to do podanych wyżej składników wystarczy dodać 250 ml wody i całość zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go dodając 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozmieszanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszelakie kasze kochałam zawsze 💗 Nigdy nie używałam jednak w kuchni pęczaku. Kojarzył mi się tylko i wyłącznie ... z przynętą na ryby 😉 No i okazuje się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję(...)przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek
Walijskie PichcenieTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango Papajasosy. Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę(...)mięsa, czy ściągania skóry nie nastręcza żadnych trudności) , podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić(...)łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową. Łososia podpiekłam w folii
bastalenaTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango PapajaKiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany
Szefowa kuchni