W tym odcinku swojego programu Karol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania
WojnaNaSmaki.plUwielbiam domowy paprykarz. Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te
Walijskie Pichcenieswoim składzie szkodliwe dla organizmu toksyny. Wynika to z rodzaju paszy, która podawana jest rybom w masowych hodowlach. Naukowcy zalecają, aby kobiety w ciąży i dzieci ograniczyły spożycie tego gatunku ryb, przez wzgląd na niezbadany jak dotąd wpływ szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby na organizm. Przypuszcza się, że mogą one mieć niekorzystne oddziaływanie na układ nerwowy człowieka(...)organizmie. Wniosek jest następujący. Należy jeść dużo ryb, pamiętać jednak musimy, żeby wybierać okazy z małych hodowli. A jeśli już postanowimy zaopatrzyć się np. w łososia norweskiego z supermarketu, spróbujmy wybierać te, które są karmione naturalną paszą, jak np. zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami. Obecnie na polskim rynku najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony
Moja Mama Gotujebył taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)moździerzu. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory z papryką i korę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Dusić na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków
Pełny talerzKuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności(...)północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDelikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w
Oryginalny smakDzień dobry kochani w poniedziałek :-) Pogoda brzydka, wczoraj koszmarna była, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się
kruche babeczkiNie wiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja
Mienta bloguznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę(...)jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku solą
bistro mamaBardzo lubię paprykarz i czasem kupuje w sklepie, żeby był w szafce na czarną godzinę, ale oczywiście nie ma to jak samemu zrobiony. Zero konserwantów i
talerz przyjemnościMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość
Gospodyni MiejskaSkładniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka
W Mojej Kuchni LubięTo wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Świetnie syci ale nie jest ciężkie. Przyrządzenie tego obiadu zajęło mi mniej niż pół godziny. W
Mienta blogŚledzie po kaszubsku czyli na słodko. Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie. Ja lubię słodycze i śledzie. Polecam poniższy przepis,zwłaszcza
potrawyregionalneBardzo lubię domowy paprykarz. Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać. Na blogu jet
Walijskie Pichcenie