ryba duszona - 1427 przepisów (strona:75/96)

Smak dzieciństwa 144

  Stało się dokładnie tak jak to przewidziałam na końcu wakacji. Zaczęłam życie w biegu.  Już od kilku dni obiecuje sobie napisać tu choć parę

Przysmaki Karolki
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 170

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku

Ostra na Słodko
Szkocka grochówka 166

pokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę" .  Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru(...)drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pozostałe warzywa pokrojone w niedużą kostkę (marchewkę, ziemniaki, brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa

Codzienne Gotowanie
Śledzie z grzybami w pomidorach 374

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 228

1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy

Świat Domowej Kuchni
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 194

marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka(...)mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje. Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy pod przykryciem powoli przez 15 minut, czasami wstrząsając zawartością. Możemy 1 lub 2 razy odwrócić mięso. Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego

Kulinarna Pokusa
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 383

Wszedł szanowny pan ojciec młodszej kucharki i mąż tej starszej (w jednej osobie) do domu z zakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej

Wypisz Wymaluj
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 279

Składniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną - wersja 2 ze śledziami w oleju 187

Wcześniejsza wersja - klik : Już Wam wspominałam, że jak byłam małą dziewczynką to jedyne śledzie, które mi smakowały - to te na słodko. Do dziś takie lubię, dlatego

Di gotuje
Zielone małże nowozelandzkie w winie 130

Uwielbiam owoce można za dwie rzeczy: za ich niesamowity smak i za to jak z niewielką ilością składników można z nich wyczarować pyszne danie. I tak

Kulinarne przygody Gatity
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 248

Dziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w

Ostra na Słodko
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 227

Krewetki to zdecydowanie moje ulubione owoce morza. Z uwagi na ograniczony dostęp do świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem

DefinicjaSmaku
Chińszczyzna z ryżem basmati 174

miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso(...)rumiano mięso. Umażone przekładamy do miski i smażymy kolejne porcje (wrzucając całość mięsa na jeden raz sprawimy gwałtowne obniżenie temperatury oleju/woka i mięso zamiast się rumienić będzie się dusić). Po usmażeniu mięsa na nową rozgrzaną porcje oleju arachidowego wrzucamy warzywa (oprószamy różową solą himalajską) – szybko smażymy cebulę, szalotki, czosnek, paprykę, seler naciowy. Aby warzywa zachowały chrupkość najlepiej smażyć je kolejno

mojewypiekiinietylko
Monte del Fra z Veneto 125

Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem.    Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz(...)bardzo ładnie zaokrąglone i ciepłe. Wino dobrze zrównoważone i eleganckie. Idealnie pasujące do ragu (sos boloński i neapolitański) . Wspaniałe na obecną porę roku do mięs pieczonych, gulaszów, mięs duszonych i innych tłustych „zimowych” potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino.  Amarone Classico Valpolicella DOC ( 149 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella

królestwo garów
Ryba po grecku 872

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania