ryba duszona - 1427 przepisów (strona:69/96)

Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 245

Dorsz na kaszance  z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie

Mechanik w kuchni
Tarta z cukinią i łososiem 174

Fajna rzecz mi tutaj wyszła! A jak nieziemsko smakuje następnego dnia na śniadanie... Mniami!Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła

Mango Papaja
Śledzie po kaszubsku 579

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc

Smakowity Blog Kulinarny
DOMOWY PAPRYKARZ 274

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.  Jest on o niebo lepszy niż

Walijskie Pichcenie
Paprykarz z wędzoną makrelą 170

Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :) Składniki: 1 wędzona makrela 100

Smak mojego domu
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 295

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami...Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.Kosteczki podsmażonej cebuli.Aromatyczny czosnek.W nim zatopiony makaron.A całość posypana natką pietruszki.Szybkie, łatwe i smaczne danie!Składniki

Gospodyni Miejska
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 194

polską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy(...)Blumenthala i kucharzy barokowych.Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika

Przepisy Aleksandry
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 167

Pyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic

Z Kuchni Do Kuchni
Paella z owocami morza 253

Co tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Śledzie po kaszubsku. 168

Śledzie... kto z nas ich nie lubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po

Radość kipiąca uśmiechem.
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 268

walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek(...)melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem

SzczyptaSmaQ
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 305

Śnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce.  Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie

W kuchni Karmel-itki
Makaron z łososiem w sosie szpinakowym 226

Dawno mnie tutaj nie było, jakoś nie miałam ochoty na gotowanie i pisanie. Zbyt dużo spraw na głowie powoduje u mnie swego rodzaju mętlik - nie mogę

sierotka maRysia w kuchni
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 147

słoneczna, pachnąca ziołami... Moi Drodzy, Wraz  z Olejami Świata, zapraszam Was  w kulinarną podróż do Toskanii ! W Toskanii znajdziemy wszystko: wspaniałe wybrzeże morskie, skąd na stół trafiają ryby i owoce morza, urokliwe wzgórza z winnicami,żyzne równiny na których uprawia się warzywa i owoce.Dzikie zwierzęta i ptactwo łowne. Dzięki temu wszystkiemu kuchnia toskańska obfituje w mnóstwo ciekawych przepisów(...)wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, gałązki rozmarynu, szałwii oraz kopru, wrzucamy listek laurowy,obsypujemy wszystko łyżeczką brązowego cukru, podsmażamy na dużym ogniu przez 4 minuty. Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy rondel, dusimy przez około 15 minut, aż do całkowitej karmelizacji warzyw. Krok 3.   Do rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut . Krok

Moja Książka Kucharska

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję