ryba duszona - 1427 przepisów (strona:69/96)

KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 191

chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit B3), która reguluje pracę(...)drobną kostkę a następnie smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami a następnie smażyć przez ok 5 minut. Dołożyć krewetki i dusić je ok 5 minut. W trakcie odwrócić delikatnie na drugą stronę Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie dla osób, które mogą spożywać laktozę polecam posypać pokruszonym serem feta. Smacznego

Ola la LCHF
Paella mixta 173

Starsze dziecko przywiozło z hiszpańskich wojaży przyprawę do paelli, więc nie było innego wyjścia, trzeba było wyciągnąć paellerę i zakasać rękawy :-). Paellę robię z tego przepisu

Kulinarne przygody Gatity
CURRY RYBNE 135

Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym(...)sokiem z limonki. Następnie dodajemy pastę curry i zalewamy wszystko wrzątkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu. Dusimy około 5 min. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dusimy kolejne 5 min. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy  w dużą kostkę. Wrzucamy do sosu i gotujemy przez

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 189

Kiedyś na stołówce zamówiłam sobie danie o nazwie penne z pomidorami i tuńczykiem . Gdy dostała owy specjał, spróbowałam i pomyślałam, że danie jest tak śmiesznie proste

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 217

pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec(...)Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar wody - sos ma być gęsty, kremowy. Ja podałam z ziemniakami gotowanymi na parze i szparagówką zieloną. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA 182

Maj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 166

sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno, na potrzeby zaspokojenia(...)przyprawić przyprawami: sól, pieprz, płatki chilli, gram masala, imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem

Calzonella.com
Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 184

Gotuj w zdrowym stylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych

SMYKWKUCHNI
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 221

delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie w miodzie 727

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci

Kulinarne Przeboje
Mule w białym winie i pomidorach 159

Mule w białym winie i pomidorach. Dosłownie kilka składników i pyszne danie na kolację już gotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu

codojedzenia
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 192

Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań

SMYKWKUCHNI
Śledzie po sułtańsku 192

Z uwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z Mamą

Gosia gotuje
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 154

smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki(...)posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut. Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno kroimy rukolę i też wrzucamy do środka

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania