Brakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ? Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład(...)bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem. Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby, kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość. Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Smaczna i zdrowa Składniki: 1 średni koper włoski 1 czerwone jabłko 2 łodygi selera
Moja Mama GotujeŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki
Moja Galeria SmakuPodczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego
Pasja Smakuteż, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni(...)praskę 2 łyżeczki startego na tarce imbiru Jak zrobić marynatę teriyaki Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jak zrobić sos teriyaki Jeśli chcecie przygotować sos teriyaki, w którym będziecie dusić mięso, to do podanych wyżej składników wystarczy dodać 250 ml wody i całość zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go dodając 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozmieszanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszelakie kasze kochałam zawsze 💗 Nigdy nie używałam jednak w kuchni pęczaku. Kojarzył mi się tylko i wyłącznie ... z przynętą na ryby 😉 No i okazuje się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję(...)przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek
Walijskie PichcenieTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango Papajasosy. Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę(...)mięsa, czy ściągania skóry nie nastręcza żadnych trudności) , podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić(...)łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową. Łososia podpiekłam w folii
bastalenaTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango PapajaKiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany
Szefowa kuchni**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu
W kuchni Karmel-itkitłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej przyprawy najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka(...)Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Po wyłączeniu gazu, do kurczaka dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj
Corner With Recipesmojej rodzinie od zawsze to mój Brat przygotowuje ryby, jest ich miłośnikiem i zna się na nich jak nikt inny. Nie omieszkam wspomnieć, że wychodzi mu to perfekcyjnie więc nigdy na stół Świąteczny nie przygotowałam potraw z tej kategorii smakowej, aż do tego roku. Uważam, że trzeba spróbować wszystkiego i tak też w pierwszej kolejności padło na takie(...)mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiblioteczki, poszukując inspiracji. Tak też powstał dzisiejszy przepis, który w dość zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki Ryby Są Super. Ci, którzy lubią łososia będą zachwyceni, gdyż w tym wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej(...)paski pora i posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę papryki. Smażyć kilka minut, dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dusić do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Na talerz wyłożyć pieczone ziemniaki, obok peperonatę, a na nią ułożyć pieczonego łososia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów6 filetów miruny ok 600 g tymianek sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy szczypta chili suszonej w płatkach szczypta soli pieprz
Gotowanie jest łatwe