ryba duszona - 1427 przepisów (strona:56/96)

soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 143

wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia do robota wsypać mąkę, sól, wlać stopione masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste ciasto, wody dolewać tyle(...)farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym 133

serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na ­lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z­ warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego,służąc(...)dente. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić czosnek oraz cebulę lekko je soląc, zeszklić i przykryć. Dusić na malutkim ogniu kilka minut. Nie doprowadzić do przypalenia cebuli bo zgorzknieje. Międzyczasie świeże pomidory lub puszki pomidorów całych bez skóry, doprowadzić w garnku do wrzenia, dodać kilka listków bazylii, sól

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 184

niż tylko żywieniową wiedzę. Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą(...)oczaruje wasze kubki smakowe. Bardzo ważny jest dobór ryżu. No i na koniec, dodatki są waszą własną sprawą, jednak pamiętajcie! Nie dodajemy sera do dań z owocami morza i rybami!!! To grzech we włoskich oczach!  Składniki (na 4 porcje): -360g ryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto   -4 łyżki startego parmezanu

Gawron w rosole
Paprykarz z tuńczykiem 148

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)seler  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i  delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie

Zakamarki mojej kuchni
Krewetki z papryką, czosnkiem i winem 192

  Lubicie krewetki? My uwielbiamy, ale znudziło nam się tak tradycyjnie przygotowane z czosnkiem. Czasami potrzeba czegoś nowego. Jak byliśmy w Polsce na urlopie u rodziny

Szybko Tanio Smacznie
ośmiornica w pomidorach 199

wytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia  1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

na gazie
Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym 210

Pilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku.  Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe.  Składniki(...)całość lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Gdy mięso zmieni kolor to wsypać ryż, dodać kukurydzę i wlać wodę. Całość dusić na małym ogniu. Co jakiś czas masę należy przemieszać, aby nic nie przywarło do dna. Jak ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem

Ugotować
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 216

wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy(...)moim przepisie listki nasturcji, koperek), jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką), Przygotowanie: Sos: W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewanie w sierpniu. 156

Kiedy za oknem taka niestabilizacja, z niechęcią wychodzę z domu.Z przymusem zostawiam swoje kochane cztery kąty i wyruszam na pastwęwiatru, zimna i co chwilowego deszczu.W mieszkaniu

W kuchni Karmel-itki
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 248

oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy(...)łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe

Codogara
Makaron z tuńczykiem, marchewką i groszkiem 332

Kolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200

Pasja Smaku
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem, groszkiem i pomidorkami cherry 225

   Składniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź

Mango Papaja
wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 171

dorszowe wątróbki Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy(...)puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika

Miód i pieprz
Łosoś z warzywami i pesto 186

razem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić(...)dusimy krótko, nie więcej niż kilkanaście minut. Z jednej strony nie powinny być bowiem twarde, ale też nie rozgotowane. Jeśli ma być faktycznie po włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania