makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy(...)wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie
Mia Cucina Sofietasteki. Odstawić na 20 minut. Smażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron po ok. 3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę pokroić w słupki lub na cienkie plasterki. Podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kilka minut. Po odparowaniu wody, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyć do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem
Fabryka pomysłówplastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu(...)dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej dusić jeśli nie lubimy chrupiących warzyw Smacznego
sierotka maRysia w kuchniegzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami. Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero di Troia . Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Winiarze są z niego bardzo dumni(...)śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny. Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy
królestwo garówZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku(...)oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach
Czerwień i błękitsercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian(...)odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile
W Mojej Kuchni Lubiępyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno(...)łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać ugotowany, odcedzony makaron. Podawać posypanym parmezanem lub drobno
Smaczne PotrawyDziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn
Czerwień i błękitLubię ziemniaki do obiadu w każdej postaci, takie duszone są bardzo popularne w Anglii. Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić ziemniaki do garnka zalać wodą, osolić i dodać szafran. Gotować tak długo, aż będą zupełnie miękkie, odcedzić i odparować. Ugnieść ziemniaki na gładką masę, wlać mleko i doprawić do smaku solą. Mleka nie trzeba dokładnie dodać tyle(...)ziemniaki. Masa musi być gładka, ale nie papka. Mimo, że woda była osolona to jednak ziemniaki trzeba czasami doprawić. Wyłożyć ziemniaki na talerz i serwować z dowolnym mięsem lub rybą czy jajkiem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńodmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego(...)kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe
królestwo garówdwójki było to jednak zbyt wiele. :) Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate. wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :) Słoneczny Brzeg to trochę taki polski(...)smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał
Cooking MonsterTofu z warzywami - al'a ryba po grecku Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Tofu jest to wegański twarożek sojowy wytwarzany w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu ma bardzo dużą zawartość białka, jest źródłem tłuszczów roślinnych nienasyconych, j est również źródłem wapnia, soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin(...)połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Tofu
Mój pomysł naPaprykarz zdecydowanie należy do smaków mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam nieco to danie, zastępując rybę- kurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować(...)czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaPo cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się
W kuchni Karmel-itki