To się sprawdza ( połączenie z pomidorami ) Składniki 750 g świeżego tuńczyka 5 pomidorów 1 czerwona marynowana papryka 3 ząbki czosnku 1 cebula szklanka białego półwytrawnego
R'n'G Kitchendługo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu(...)pół łyżeczki masła. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy pstrąga pokrojonego w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli. Zmniejszamy ogień, dodajemy kapary (w całości lub posiekane) i koperek. Pod koniec duszenia dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą. Smacznego
Kucharzycalekkie nuty gruszkowo jabłkowe które w połączeniu z niską kwasowością powodują, że wino to jest „bardzo pijalne”. My wypiliśmy je solo, ale dobrze sprawdziłoby się z lekkimi sałatkami, rybami lub owocami morza. W tej cenie na pewno będzie to bardzo dobry zakup. Kolejny dzień to radykalna zmiana pogody i również wina. Viento de Invierno Mencia 2013 (29,99 zł). To wino(...)pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino. Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon
królestwo garówZamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew olej(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem). Całość zapiekamy
R'n'G KitchenKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska(...)jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić
Mama Gotujelodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte(...)dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera
Kolorowy Przepisowniksłabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju(...)koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z ryżem
Pasja SmakuSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
KorniszonkiUwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie dodaję pastę
Gotowanie Patkirisotto nie będzie w żadnym wypadku grzechem. "Roślinożercy" mogą pozbyć się tej wieprzowej nuty i też będą zadowoleni. Spróbujcie jako danie główne lub dodatek do mięs czy ryb. Składniki : 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)smażymy kilka minut ciągle mieszając cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajemy pietruszkę koperek i orzechy/słonecznik
zobacz ich smakKiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może(...)możliwa do lepienia kotlecików. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możemy dodać jeszcze białko :) Tak uformowane kotleciki wkładamy do parowaru, bądź garnka przystosowanego do gotowania na parze i dusimy ok. 40 minutek. I gotowe :) Pyszne i zdrowe, a także bez dodatku tłuszczu
Zdrowie na języku :PNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku(...)godziny (ja moczyłam całą noc) zmieniając dwukrotnie wodę. Cebule smażymy na rozgrzanym oleju 5 minut, następnie dodajemy cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce
Rozpustne gotowanieSkładniki:150 g Farfalle Mamma Mia2 cytryny4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki serka mascarponeplastry wędzonego łososiarukolasól, pieprztymianek KAMIS WYKONANIE:Z 1 cytryny zetrzyj skórkę
kolorowotorcikowopieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :) 1 porcja - 345 kcal - 37 g białka(...)greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka
Moje Kuchenne Rewelacjedoprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta(...)odrobinie oleju. Cukinię kroimy na cztery części wzdłuż. Następnie siekamy w cienkie plastry. Papryki pozbawiamy środka. Kroimy w plasterki, a następnie w kostkę. Do cebuli wrzucamy paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Po upływie czasu dorzucamy cukinię. Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie
Czarnawisienkalekkiego zrumienienia. Dodajemy płatki chili i czosnek, mieszając smażymy minutę, dwie, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach. Dodajemy paprykę i pokrojony seler, mieszamy, całość przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa z kiełbasą do zeszklenia i zmięknięcia, 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy przykrycie, dodajemy odcedzoną fasolkę, pomidory które rozgniatamy razem z całą zawartością puszki i jeszcze pół(...)pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża
Karo in the Kitchenobiedzie. Obiad Obiad podzieliłbym na dwie części: Węglowodanową Białkową W ramach części pierwszej - węglowodanowej serwujemy np. rosół z kluskami, a na drugie ziemniaki z marchewką i duszonymi pieczarkami. Taką wersję dzisiaj omówiliśmy w naszym gronie, więc mamy dla Was gotowy przykład. Po tym obiedzie podajemy babki i inne ciasta, czy desery, w tym momencie(...)zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów. Potrawy mięsne serwujemy z warzywami i np.surówką z kapusty kiszonej. Pieczeń, kotlety lub pieczoną rybę można też pokropić odrobiną cytryny, co doda smaku i znowu pomoże w trawieniu. " Diabeł tkwi w szczegółach " i na pewno w święta kusi do obżarstwa, które potem musimy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco. Chutney jabłkowy Składniki na 3 słoiczki: 4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka startego(...)łyżki oleju, wrzucamy gorczycę, a kiedy zacznie mocno strzelać dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików
Smak mojej kuchniŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny(...)patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na masełku na małym ogniu. Dodajemy warzywa. Dusimy na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego
Passion of Cooking