ryba duszona - 1427 przepisów (strona:47/96)

Pikantne brokuły do obiadu 237

Świetnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych(...)patelni rozgrzewamy oliwę cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, chili w talarki na oliwę wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem, chwilę podduszamy, uniesie się kuszący zapach, dodajemy chili, dusimy pod przykryciem gdy powyższe składniki się połączą dodajemy brokuły, przyprawiamy, dusimy pod przykryciem chwilę. Mieszamy i gotowe

Zasmakuj Kuchni
Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem 263

warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad. Danie obiadowe, które szybko się przygotowuje i wspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego. Składniki(...)czosnek Przygotowanie: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Podsmażamy na niej drobno posiekane warzywa: cebulę, pomidora, paprykę, pieczarki, chwilę dusimy. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy, także przyprawą curry. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Możecie do ryżu wsypać łyżeczkę curry, ja teraz więcej dodałam go do mięsa na patelni

Zasmakuj Kuchni
Łosoś w papilotach z duszonym porem 164

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 172

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety

karmelowy
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 322

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok

SMYKWKUCHNI
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 357

Kolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera.  W końcu, urocza dama nie

W kuchni Karmel-itki
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 201

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy, aby zahartować śmietanę wywarem z borowików. Wtedy śmietana się nie zważy

Kulinarne przemyslenia
Ajvar z papryki i bakłażana 164

Pyszna domowa pasta warzywna z pieczonych papryk i bakłażanów. Aromatyczna i własna, a taka smakuje najlepiej:) Do kanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj(...)góra-dół na środkowej półce) i piecz warzywa około 40 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, oczyść z pestek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i duś na oliwie na wolnym ogniu przez pół godziny. Po to, by odparował z nich sok. Masę przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek

Zasmakuj Kuchni
Tarta z łososiem na szpinaku 144

Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy(...)formy.  Siekamy drobno czosnek i wykładamy na rozgrzaną oliwę, aby się lekko podsmażył. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok 5 minut. Pomidory kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku.  Dusimy jeszcze ok 2 minut. Szpinak wykładamy na ciasto. Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak. Wstawiamy

ChilliJemy
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 211

rozsypać ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek dodać połówki obrane cebuli i ząbki czosnku pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć(...)niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla lub na patelnię - opakowanie: 70 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 268

mojej kuchni zagościł upragniony wok. A ja, oczami wyobraźni, już widziałam na nim pyszne azjatyckie potrawy, oraz inne „cuda” z  gotowaniem na parze, smażeniem w głębokim tłuszczu i duszeniem włącznie. Na chwilę obecną, nie mogę powiedzieć, jak się zachowuje w każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test(...)ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki

Mia Cucina Sofieta
HERBATA MROŻONA Z MANGO 237

    Wielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone

W kuchni Karmel-itki
Śledziki w marchewce 221

składniki* 50 dag śledzi marynowanych* 3 średnie marchewki* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMarchewkę obrać, umyć, wysuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.Do rondelka wlać

Mix smaku
Köttbullar z dorsza 165

jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć(...)bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z TILAPII 153

Lubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze(...)nacieramy solą i pieprzem zobu stron. Do garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno pora i selera,zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące smażymy na głebokim oleju na rumiano

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania