ryba duszona - 1427 przepisów (strona:51/96)

Inny sposób na roladki. Niczym kebab! 323

Po cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się

W kuchni Karmel-itki
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 525

Kilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu

W kuchni Karmel-itki
Finał konkursu Taste the Summer by Almette Fruit - relacja 115

potraw, więc jury miało twardy orzech do zgryzienia. Na miejscu panował ogromy (ale pozytywny) chaos, uwijaliśmy się jak mrówki. Dla mnie to wymarzone miejsce pracy, czułam się jak ryba w wodzie. Strasznie żałuję, że to trwało tak krótko. Nie zdążyłam się nacieszyć a już się skończyło:( Niestety na wejściu zaliczyłyśmy wpadkę, przez korki spóźniłyśmy się trochę i miałyśmy mniej czasu(...)kremem z serków, karmelizowanymi truskawkami i letnimi owocami w towarzystwie prażonych migdałów oraz danie, które zachwyciło wiele osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem z wiśnią i żurawiną, duszone z warzywami a podane z sosem z suszonych owoców i cytrusów oraz nutką cynamonu.   Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników były tak wspaniałe i oryginalne, że zachwytom nie było

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 89

Składniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku

Gaździnka warzy
Sos kurkowy 225

elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % nać pietruszki sól(...)wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.Rada : Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka

Mechanik w kuchni
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 287

300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej  sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą tak, aby powstała masa o konsystencji dość zwartej, co nie rozpadnie się nam na patelni. Doprawiam solą i białym świeżo(...)Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek.  Smacznego!   Pozdrawiam,  Karmel-itka ****Tło zdjęć: cerata Lola Cabane Locoze sklepu Kolorowy Kufer

W kuchni Karmel-itki
Ratatouille 84

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie. Składniki 3 młode cukinie 3 małe bakłażany 3 kolorowe papryki 2 cebule 6 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek wiórków startego parmezanu tymianek natka pietruszki bazylia sól pieprz Przygotowanie Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce(...)krótkie paseczki. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem. W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut. Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu

R'n'G Kitchen
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 130

niacyny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i prowitaminy D2. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu,niszczą komórki nowotworowe.Są źródłem białka witamin i soli mineralnych. Dzisiaj propozycja boczniaków alla ryby po grecku do słoików. Pyszna potrawa, można ją jeść na ciepło i na zimno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg ładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki(...)dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki kroimy w grubsze paski. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, dodajemy przyprawy i dusimy na mały ogniu aż straci swoją surowość. Boczniaki zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy z wody. Ugotowane boczniaki przekładamy do marchewki, dodajemy przecier i ocet  przyprawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Schab duszony z marchewką i cebulą 205

schab w smaku przypomina rybę po grecku;). Danie tanie i szybkie do zrobienia, bo po wstępnym przygotowaniu mięsa i warzyw robi się praktycznie sam.  400 g schabu 4 marchewki 3 cebule 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz  olej 1. Schab kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem(...)tarki. Cebulę kroimy w kostkę.  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab z dwóch stron, do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, podsmażamy chwilę, dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez 40 minut.  3. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i koncentrat. Gotujemy do wyparowania wody

Szefowa kuchni
Rybny gulasz 142

Propozycja na inny sposób przyrządzenia ryby.  Składniki 600 g polędwiczki z dorsza czarnego 1 cytryna 1 mały por 1 czerwona papryka 1 brokuł 3 łyżki masła pół pęczka koperku sól  pieprz   Przygotowanie   Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą(...)Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem masło. Wrzuciłem por i paprykę, przesmażyłem. Do przesmażonych warzyw dodałem różyczki brokułu. Całość zalałem 3 szklankami wody. Dusiłem z dodatkiem soli 10 minut. Po tym czasie dodałem filety rybne. Dusiłem gulasz na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Świeży koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Kilka łyżek wywaru

R'n'G Kitchen
Przepis na… – Zuppa di cozze 245

Danie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów(...)Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże się nie otworzą – te zamknięte usuwamy. Dolewamy wino i czekamy aż wywar się zredukuje, dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego

Bon Ton Italia
Jesienna samotnia. 251

Uwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z pesto i ryżem 188

łososiem. Potrawa....kto uwielbia ryby będzie zachwycony. Ciekawostka :) Salmon jest powszechną nazwą dla ryb pochodzących z rodziny Salmonidae. Inną rybą z tej rodziny jest trout. Różnica między tymi rybami jest taka że łosoś lubi migrować a trout trzyma się tych samych wód. :) Zaczynamy:Składniki na pesto podane sa na tej stronie. Pesto robimy na samym początku. :)Składniki(...)białego winaok 600 ml bulionu z kurczakasól Wykonanie:Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy gaz I dusimy ok 15min, jeżeli jest za mało bulionu podlewamy wodą. Gdy ryż jest gotowy doprawiamy solą.Układamy łososia na ryżu, zalewamy pesto. Zamykamy I dusimy ok 30 min lub do momentu

Smaki Edyty
Niedzielny obiad? A jak! 324

Poranny telefon już o szóstej trzydzieści postawił mnie na nogi.- Dzień dobry, kochanie! Myślałam, że jeszcze śpisz. Co ty tak wcześnie wstajeszw niedzielę?- Och, witaj! - przemilczałam

W kuchni Karmel-itki
Kokosowe curry z selerem 167

działanie wychładzające, co jest mile widziane latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia sól (płaska łyżeczka max) Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez 10 minut duś seler mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Wymieszaj i smaż minutę. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj wiórki kokosowe

greenscarf
Ryba po grecku + film 551

laurowe czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Obraną(...)warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pięć minut przed końcem duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym dokładnie mieszając

Smakowite Dania