soczysty i pyszny, czy suchy i wiórowaty. Dzięki temu, że ryba krojona jest w nieduże kawałki jej obróbka termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie(...)Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię również pokroić w kostkę ( dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, jest ona jadalna i w czasie duszenia zniknie). Cebulkę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty
DefinicjaSmakuWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne
Blog z Apetytemczasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem
R'n'G Kitchenwarzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci ). Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło(...)wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego
Kulinarne Przebojeproduktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód. Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża i nasiona roślin strączkowych i grzyby. Weganizm(...)tkankach zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które
Powiedz dietom niepoliczek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką, podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta
Kulinarne przygody Gatitymimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki:na 2 porcjekasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu)cukinia mała2 marchewki1 ząbek czosnku250 g łososia1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą
SMYKWKUCHNIwysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C. Fasolka po chińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut
SMYKWKUCHNInudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich(...)się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę mocno już rozgrzanego piekarnika. Najpierw dusimy całość pod folią aluminiową przez 35-40 minut. Folię zdejmujemy i dopiekamy ziemniaki do miękkości i zrumienienia przez kolejne 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut, dla lekkiego przyrumienienia, warto
Karo in the Kitchenryby olej do smażenia mała puszka koncentratu pomarańczowego łyżka miodu akacjowego szklanka wody szklanka wina białego cebula w piórka sól i pieprz garść rodzynków Karpia posól i oprósz mąką ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj wino, wodę, sok pomarańczowy. Dopraw solą i pieprzem. Duś
AZgotuj!Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ...Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem
Smaczna Pyzapomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą caponaty jest to, że przy całym bogactwie składników i smaków jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest również na tyle sycąca(...)sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych potraw – w tym wypadku zwłaszcza takich, które lubią raczej kwaśne towarzystwo. Doskonale pasuje np. do ryb i owoców morza. Caponata 2016-09-30 21:37:46 Zdrowa, kolorowa, bogata w składniki, ale bardzo łatwa do przygotowania caponata z Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis
Kulinarna PokusaSkładniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę
W kuchni u Monikiwędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym. Składniki (ok. 170 g schłodzonej pasty):10 g (1 łyżka) masła50 g tofu wędzonego270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku)sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kroimy pieczarki i dusimy je na maśle. Czekamy
Malowane smakiem