Poniższy przepis jest autorstwa mojej mamy i osobiście uważam, że ryba po grecku według tej receptury smakuje najlepiej. Optymalnie jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki(...)mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki warzywa nie staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy połowę porcji naszego greckiego sosu. Następnie znów układamy
MyCookBook.plłyżki posiekanego koperku olej pieprz cytrynowy, sól Opcjonalnie: sok z cytryny Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. (Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.) Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać
Di gotujetubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze(...)zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Warzywa muszą być gęste, jeżeli mają za dużo wody smażymy dłużej, jeżeli szybciej zaczynają się przypalać, dodajemy troszkę wody. Do dużej miski nakładamy najpierw warstwę warzyw, potem rybę, następnie znowu warzywa i znowu ryba. Na górze muszą
KasiaiKrzysiu.plSzybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy(...)piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni
SzczyptaSmaQszklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę
Calzonella.comZaduszki, jak i Wszystkich Świętych to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku.
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce). Składniki 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś) 30 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut mieszając. Doprawić solą morską oraz pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku. Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem
Kuchenne aromatyryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych
Raj dla Podniebieniatłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę, dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną(...)posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt
SMYKWKUCHNIwigilijnej otrzymywałam zgłoszenia różnych przepisów na rybę po grecku. Wnioskuję z tego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku, jem potrawę kuchni śródziemnomorskiej(...)ugotowaniu warzywa doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszać. Równolegle z duszeniem warzyw przygotować dorsza: podzielić na kawałki wielkości porcji dla jednej osoby. Posypać z obu stron solą i pieprzem mielonym. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (nie przewracać, zanim ryba nie uzyska odpowiedniego koloru). Rybę ułożyć w salaterce lub na głębokim półmisku. Ewentualnie
Weekendy w domu i ogrodzieoliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie(...)wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru. Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem. zastawa
królestwo garówBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródbardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje mi nic innego
SMYKWKUCHNIlampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją
Mango Papaja