ryba duszona - 1427 przepisów (strona:33/96)

Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 132

Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.  5. Na talerzu układamy

Szefowa kuchni
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 222

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu(...)oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy musztardę i miód. Musztarda, jeśli jest ostra, można dodać jej mniej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz zgęstnieje, wyłączamy kuchenkę i studzimy. Taka ilość wystarczy na ok. 5 porcji ryb. Umytą i osuszoną rybę kroimy w trójkąty. Tak będzie łatwiej uzyskać pożądany kształt

MarcinChef
Ryba po grecku 302

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii(...)Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.  Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw  i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną

Moje Kuchenne Rewelacje
Morszczuk na szpinakowej poduszce :) 115

skrobię bardzo lubię i używam :) Składniki: - filet morszczuka lub innej ryby - 300 g szpinaku (u mnie mrożony) - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 małe jajko Rybkę dusimy lub pieczemy z ulubiony przyprawami. Szpinak (odmrożony) włożyć do garnka i podlać niewielką(...)kubeczku rozrobić skrobię z mlekiem, dodać jogurt i jajko, wymieszać. Zawiesinę wlać do szpinaku i gotować na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Podawać z filetem ryby. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 156

Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne(...)rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń) 1 cebulę 200 g śmietany 18% 100-200 ml wody oleju do smażenia 4 porcje ryby 1 jajko 1-2 łyżek mąki do panierowania ryby (u mnie mąka jaglana) soli i pieprzu do smaku (ja użyłam pieprzu ziołowego) Wykonanie

Okiem Blondynki by McBlondi
Ryba po grecku 339

wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka(...)reszty warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Po chwili wlewamy wino, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone i doprawione pieprzem. Rybę kroimy na 7-8cm kawałki, solimy panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju

Kulinarne Inspiracje
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 252

warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 142

pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki(...)drobno pokrojone jabłka. Dodać mąkę, wlać sok jabłkowy i dusić około 15 minut, aż się zaczną rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą  i szczyptą cukru  jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś ze szpinakiem 135

Składniki:łosoś (150g)szpinakczosnekmarchewkasólpieprzoliwaSzpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami 164

Kawałki karpia pieczone w aromatycznej cebuli duszonej z piwem i słodkimi rodzynkami. Dodatkowego korzennego smaku nadają goździki. Tak przygotowany karp to ciekawa i smaczna alternatywa dla tego smażonego i w galarecie. 2 płaty lub filety z karpia 3 cebule 50 g rodzynek 1/2 szklanki piwa jasnego parę goździków całych sok z 1 cytryny sól 3 łyżki masła klarowanego Karpia(...)nagrzanego do 180*C na około 40 min. Podawać na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Zapiekanki Tagged: cebula , karp , piwo , rodzynki

https:KKuchniaMniam
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 180

kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki

Kuchnia domowa Ani
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 229

budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM(...)rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi pasami ciasta. Rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi 143

Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam... Składniki: 3 duże filety z mintaja lub morszczuka sól, pieprz skórka starta z cytryny koperek Ciasto(...)klarowanego sól i pieprz oraz olej do smażenia ryby Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron

Czerwień i błękit
Zapiekanka makaronowa z rybą! 179

bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne - 4 filety morszczuka argentyńskiego (wybierz rybę, którą lubisz) - 4 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki(...)tarce o dużych oczkach, dodaj do rondla i podlej 150 ml wody, całość duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, połową posiekanej bazylii, dymki i ewentualnie dodatkiem ziół włoskich. Zagotuj całość. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż na dno 1/3 część warzyw. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki i każdy dość mocno obsypujemy w pieprzu cytrynowym, układamy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania