ryba duszona - 1427 przepisów (strona:33/96)

Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 164

natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła dalmatyńskie (jak ktoś nie lubi tej mieszanki, to proponuję tymianek), pieprz i paprykę słodką. Następnie kolejno wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera (dusimy ok 2 min). Po tej chwili dodajemy pora. Warzywa mają zmięknąć(...)zestaw do gotowania na parze. Do garnka z wodą ponownie dodajemy przyprawy z tą różnicą, że w tym przypadku wodę solimy. Gdy machina już paruje, to wkładamy do niej rybę pamiętając by położyć nasze filety skórą do dołu. Rybka nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Starczą jej 2-3 minutki i przewrócenie na drugi boczek. W tak zwanym między czasie

Karczma Honorietty
Smaczny sos paprykowo- marchewkowy 195

Podaję dziś przepis na sos do mięs , ryby, który powstał z potrzeby chwili. Jest bardzo smaczny, a połączenie marchewki, papryki, czosnku okazało się całkiem ciekawe.SKŁADNIKI:2 marchewki1 duża papryka2 pomidory3 ząbki dużego czosnku1 cebulapół łyżki olejusól pieprz do smakuWYKONANIE:Cebulę kroimy  w kostkę i chwilę podduszamy na oleju. Dodajemy marchewkę startą  na dużych oczkach, paprykę oczyszczoną(...)pokrojoną w kawałki, oraz pomidory  pokrojone w dużą kostkę. Podlewamy wodą. Nakrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Marchewka nie zmięknie tak, jak papryka, ale nie musi, bowiem i tak wszystko zblendujemy. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko, jak wspomniałam blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do mięs, ryb.SMACZNEGO  Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 246

Jesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem,  nie za ptasim śpiewem. Co więc

W kuchni Karmel-itki
Smaczna rybka w warzywach 185

Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach SKŁADNIKI:0,5 kg mrożone filety z morszczuka2 jajkasól i pieprzmąka1 żółta papryka1 czerwona papryka2 cebuletłuszcz do smażenia1 puszka groszku konserwowanegoPRZYGOTOWANIE:Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę(...)obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Kuchnia Danusi
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 170

właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory.  płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy

AZgotuj!
Ryba po grecku 1237

filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka) 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 średniego selera 3 cebule 2 łyżki oleju  2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce(...)Całość podlać  odrobiną wod y i dusi ć do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,doda ć   koncentrat pomidorowy, ke tch up,  doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego

Kolorowa kuchnia Elki
Ryba po grecku... 144

mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy...Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około 10 min. az marchewka będzie miękka...dodajemy rybkę i gotowe...15 min. i śniadanko do pracy

NaKońcuJęzyka
Food Camp 17-19 styczeń 2014 163

warsztatów – spotkanie z Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje

kolorowotorcikowo
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 165

Dziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)Doprawiamy solą i pieprzem i ziołami, chwile dusimy i  odstawiamy do ostygnięcia. Gdy pomidory będą chłodne, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut

Radość kipiąca uśmiechem.
Saudações de Lisboa 229

aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.     Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych(...)Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie

SzczyptaSmaQ
Tagliatelle z krewetkami duszonymi w białym winie z papryką. 211

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawimy Wam kolejny pomysł na kolację we dwoje. Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też

Wspólne smaki
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 188

pochodzi Braisileiro. Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia. Składniki dla 4 osób:250 gram bacalhaumała puszka(...)pomidora),  kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany",  dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko.Znakiem że potrawa jest gotowa to to że woda wyparowała z ryby oraz warzyw. Gotowy produkt prezentuje się następująco

Smaki Brazylii
RYBA PO GRECKU 10744

dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza !   Składniki: 1 kg filetu z morszczuka- może być inna ryba mąka do panierki olej do smażenia 5 marchwi 3 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego sól,cukier do smaku 3/4 szkl wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Filet z morszczuka oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy(...)wodę i olej. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz marchew. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy solą, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy żeby dobrze rozprowadził się na warzywach. Doprawiaqmy do smaku solą i cukrem - musi być delikatnie słodkie. Do dużej salaterki wykładamy porcję sosu z warzywami , na to warstwę ryby, przykrywamy znów warzywami, następnie znów ryba

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem 243

kawałków pergaminu musimy pamiętać, że musi nam się tam zmieścić cała ryba PLUS części pergaminu od strony głowy i ogona do zwinięcia. Na pierwszym zdjęciu widać mniej więcej jak to powinno wyglądać. Przygotowujemy sobie dwa takie kawałki, pergaminy (jeden na drugim). W rondelku rozpuszczamy masło i dorzucamy jarmuż. Dusimy przez chwilę aż zmięknie. Gdy będzie już gotowy wykładamy na pergamin(...)połówek plasterków cytryny, solimy oraz pieprzymy. Do masła które nam zostało dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz mielone chilli. Takim masełkiem polewamy naszego pstrąga i jarmuż. Pergamin z rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne

Jedzeniomania
Zapiekanka rybna w pomidorach 224

Pożywna zapiekanka z rybą na piątkowy obiad lub kolację. Ja bardzo lubię tą zapiekankę, głównie ze względu na ten sos pomidorowy, jest pycha. Można dodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu(...)patelni na maśle. Dodać pomidory i dusić około 10 minut, aż woda trochę odparuje. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec

KuchniaWeDwoje.pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję