ryba duszona - 1427 przepisów (strona:32/96)

Ryba po grecku 2015 178

podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo. Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące i smażę na rozgrzanym oleju

Różowa kuchnia
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 160

Śledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też(...)laurowe i ziele angielskie. Na średnim ogniu udusić do miękkości i lekkiego rozpadnięcia się pomidorów. Pod koniec duszenia dodać czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku II 176

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić(...)cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło

Kuchnia domowa Ani
R... Ryba po grecku! 407

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp

Kitchens Alphabet
Ryba po grecku 2349

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

Kolorowy Przepisownik
Karaibska zupa z owocami morza 164

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek(...)dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez

Niezły Młynek
Łosoś w sosie brzoskwiniowym 125

posolić) dodaję rozdrobnione brzoskwinie . Ok. 5 minut musi się to dusić ,teraz wlewam śmietanę ( aby się nie zważyła należy ją podgrzać lub patelnie zdjąć z palnika ) jeszcze raz zamieszać i zagotować. Na koniec sos koniecznie trzeba przetrzeć przez sito ( będzie gładki bez grudek i aksamitny) Teraz zabieram się za rybę . Inaczej mówiąc , osuszam kawałki łososia ręcznikiem papierowym ( jak będzie mokry

Eli Gotowanie
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 166

pieczony szczupak  Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.  składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi

Miód i pieprz
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 189

sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać na cienkie paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody.  Doprawić gałką i solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do szpinaku

kulinarnyswiatdomi
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 193

Danie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki(...)nieprzywieralnym dnem, delikatnie posolić, wlać 2/3 szklanki wody i dusić kilka minut. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem

Czerwień i błękit
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 147

Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.  5. Na talerzu układamy

Szefowa kuchni
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 254

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu(...)oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy musztardę i miód. Musztarda, jeśli jest ostra, można dodać jej mniej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz zgęstnieje, wyłączamy kuchenkę i studzimy. Taka ilość wystarczy na ok. 5 porcji ryb. Umytą i osuszoną rybę kroimy w trójkąty. Tak będzie łatwiej uzyskać pożądany kształt

MarcinChef
Ryba po grecku 313

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii(...)Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.  Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw  i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną

Moje Kuchenne Rewelacje
Morszczuk na szpinakowej poduszce :) 127

skrobię bardzo lubię i używam :) Składniki: - filet morszczuka lub innej ryby - 300 g szpinaku (u mnie mrożony) - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 małe jajko Rybkę dusimy lub pieczemy z ulubiony przyprawami. Szpinak (odmrożony) włożyć do garnka i podlać niewielką(...)kubeczku rozrobić skrobię z mlekiem, dodać jogurt i jajko, wymieszać. Zawiesinę wlać do szpinaku i gotować na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Podawać z filetem ryby. Smacznego

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania