łyżki oleju czosnkowego Kujawskiegosól, pieprz1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki.2. Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż por zrobi się miękki (około(...)wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko
UgotujmyTo.plWariacji na temat ryby, smażonej, pieczonej czy choćby gotowanej jest mnóstwo. Na słodko, ostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje(...)lekko przypalać. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w rozmąconym jajku i mące i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pamiętajcie, jeśli wykorzystujecie mrożoną rybę, nie musicie czekać aż się rozmrozi. Jednak nie wkładajcie jej od razu całej na raz na patelnię i najlepiej nie smażcie zbyt wielu kawałków na raz. Zimna ryba obniża temperaturę
PichceniomaniaKurczak w sosie pomidorowo – kokosowym – ekspresowe danie z szybkowaru, ale można oczywiście tradycyjnie dusić mięso w garnku, trzeba doliczyć jednak podwójny czas gotowania. Wczoraj opowiadałam
Dorota Smakujemocno rozgrzanej patelni, a potem zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania gołąbków wypróbowałam patelnię podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie
babka w formiezupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka
Pomysłowa kuchniamnie dziadkowie uwielbiali wędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby, szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety(...)oleju roślinnego. Doprawić solą i pieprzem. Natomiast rybkę podsmażamy po ponownym jej osuszeniu ręcznikiem i oprószeniu tymiankiem i pieprzem. Ryba nie musi być długo smażona, ponieważ teraz dodamy do niej podduszone pieczarki z cebulą i tak razem będą się jeszcze dusić, aż do przeniknięcia smaków z 10-15 minut, na małym ogniu. Smacznego
Karczma Honoriettypiękne i świeże warzywa. Postanowiłam więc przygotować na szybko pyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam! Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego sklepu, piszcie na blog@karmelowy.pl
karmelowyPrzepyszna,prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku do kazdego obiadu i z ryba i miesem i wegeterianskiego w roli glownej.Juz sama marchewka jest pyszna,a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce termicznej bardzo onlagodnieje.Natomiast w towarzystwie mleka kokosowego por zamienia sie w prawdziwy w delikates.Co prawda prezentowalam juz duszonego pora w smietanie ( link na gorze postu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaObiad na szybko, na smacznie i na kolorowo! Taki właśnie zażyczyła sobie wczoraj moja Córcia. Sama wybrała kawałek fileta z łososia, ja zrobiłam resztę. Obiad jak na wstępie. Wielbiciele ryb powinni być zachwyceni. składniki: 400 g makaronu (moje calamari) ok 200 g filetu z łososia cebula 2 ząbki czosnku 250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem 1/2 pęczka szczypiorku kilka(...)cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodać mrożone warzywa, zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodać łososia, doprawić do smaku. Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować. Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach. Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków
6niebogarnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno
VioletoweKucharzeniewody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Filety ryby kroimy na prostokąty ok 2 cm x 3 cm, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju startą marchew, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę(...)wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy
Niezły Młynekjest dobra, świeża ryba. Tłuściutka, aromatyczna makrela wędzona jest nie tylko smaczna, ale izdrowa. To dobre źródło normalizujących poziom trójglicerydów we krwi kwasów omega-3 oraz witaminy D , której większość z nas ma niedobory. Dodatkowo w makreli znajdziemy też dużą ilość wspomagającego odporność selenu. Pasta z makreli wędzonej – wersja fit Jak wspomniałam makrela to tłusta ryba, więc żeby(...)pasta z makreli wędzonej jest zdrowsza, lżejsza, to jeszcze lepiej wyczuwalny jest w niej smak ryby. Sprawdź też inne pomysły na pasty do kanapek i pyszne kanapki: Sabich – izraelski street food Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki Chlebek pita Duszona pierś z indyka na kanapki Drukuj Pasta z makreli wędzonej – wersja fit #wprm-recipe-user-rating
Na-talerzu.plUwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka(...)smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej
Mango Papaja