ryba duszona - 1427 przepisów (strona:42/96)

Zupa z charakterem czyli rybna z chili 150

minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 159

niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne(...)odporność i leczy kaca. Pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Cebula dobra na kaca Cebula idealna na wrzody i blizny Siemie lniane.  Nasiona

ClauditteMissCooking
Ryba po grecku 137

muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięć , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzieś wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie. :)   Trzymając się tego hasła(...)średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , pieprz, liść laurowy - 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozić , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w nie dużą kostkę . Warzywa umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylać do garnka. Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy

Różne smaki w kuchni
mielone barbecue i na obiad i na kolację... 193

dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla lub na patelnię - opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po grecku 190

łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylac do garnka.Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki.Na samym końcu  warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę  i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia  się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa

Słodkości i nie tylko
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 99

brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Przygotowanie: Ryba: Filety rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle klarowanym, gdy zmiękną doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dusimy chwilę mieszając do połączenia wszystkich składników. Kruszonka

Zasmakuj Kuchni
Kasza „czarne oczko” do obiadu 184

smaku 1 łyżka masła Paprykę siekamy drobniutko – obie . Cebulkę także . Warzywa podsmażamy , dusimy na maśle , aż zmiękną . Odstawiamy . Na suchej patelni prażymy suchy , nie ugotowany pęczak . Jak będzie pachnący i lekko rumiany , zalewamy szklanką wody , dorzucamy obie kostki rosołowe , wcześniej przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu . Zawsze kiedy kasza „wypije” wodę dolewamy nową szklankę , do momentu(...)wtedy po wypiciu już nie dolewamy . Na koniec dodajemy odcedzoną i przepłukana z zalewy , fasolkę czarne oczko . Podgrzewamy jeszcze około 5 minut , dosalamy i doprawiamy pieprzem . Podajemy do mięs , ryb itp Smacznego ! Post Kasza „czarne oczko” do obiadu pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ryba zapiekana w sosie grzybowym z kruszonką 175

łyżka miękkiego masła Wykonanie: Ryba: Filety rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Sos: Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle klarowanym, gdy zmiękną doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dusimy chwilę mieszając do połączenia wszystkich składników

Zasmakuj Kuchni
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 161

pokroić w drobną kostkę. Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie

Mama Gotuje
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 185

która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól

Fabryka pomysłów
Pikantna zupa z płotek 205

Macie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego?  Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy.  Zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek(...)Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do  garnka wkładamy  masło, rozpuszczamy i dodajemy  pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut.  Na koniec wlewamy passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 118

Pyszny grillowany łosoś na musie z jabłek i kopru, podany z ryżem i jeszcze smaczniejszym sosem z szalotki i śmietany to moja propozycja na nieco inny obiad z rybą w roli głównej. Niecodzienne zestawienie smaków zachęca do wypróbowania tego przepisu. Zachęciło bynajmniej mnie i nie zawiodłam się. Przepis Pascala, zaczerpnięty z Kuchni Lidla klik wart jest polecenia, więc polecam Smacznego(...)drobną kosteczkę i podsmażyć na wolnym ogniu przez 10 minut (często mieszając). Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka z koprem włoskim. Dolać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Zmiksować i dodać namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminku. Doprawić solą i cukrem do smaku. Szalotkę zeszklić

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami 104

Uwielbiam ryby i staram się jeść je kilka razy w tygodniu. Jestem świadoma tego, że bardzo trudno dostać świeży okaz z dobrego, sprawdzonego miejsca. Mimo to ryby powinny gościć na naszych talerzach częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz(...)oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić na kawałki, ja jednak podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 10min. Do kurek

Raj dla Podniebienia
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 165

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym

Buniabaje w kuchni
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1277

słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie(...)godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe i je też dodajemy do cebuli. Można dusić cebulę z przyprawami pod przykryciem, woda z parowania jej nie zaszkodzi. Cebula

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania