ryba duszona - 1427 przepisów (strona:68/96)

Śledź po kaszubsku II 152

Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę  trudno mi jest

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 214

surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko(...)odstawiamy na ok. 30 minut do macerowania (w celu zmiękczenia, wydobycia smaku i nadania kruchości składnikom). Surówka z kalarepy z czarnym sezamem jest niezwykle bogata w smaku. Pasuje do ryb, mięs… i nie tylko. Ponieważ kalarepa należy do grupy warzyw o zawartości 5 – 10% węglowodanów oznacza to, że diabetycy mogą ją jeść w zasadzie bez ograniczeń. Samo podanie to już

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 157

Hiszpańska paella to zdecydowana królowa wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza.  To zdecydowanie moja ulubiona wersja i dziś właśnie taką przygotowałam. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie(...)smażoną bazę do naszego dania.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko dusimy na małym ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu oliwę i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere. Pizza z anchois. 159

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować

zadanie-gotowanie
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 175

To są chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 188

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 246

czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej(...)rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie Jarmużu. Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut

BaRepas
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 268

Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze 162

Pomysł na takie śledzie znalazłam  tutaj ..wg autorki są to najlepsze śledzie ...no , ja do końca tego nie powiedziałabym..w sumie były dobre, ale dopiero

Moje domowe kucharzenie
Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 167

Zielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 168

starzenia się organizmu. Obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, podkręca metabolizm i usprawnia trawienie. Polecam używać go nie tylko do deserów, ale również do mięs i dań z duszonych warzyw. Kurkuma Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne . Poprawia odporność, ułatwia trawienie . Doskonała do mięs, warzyw(...)problemami trawiennymi i zaparciami . Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury, warto więc dodawać go pod koniec gotowania. Idealny dodatek do sosów, ryb, dressingów, potraw z jaj, czy drobiu. Mięta Zioło, które rośnie niemal wszędzie, nawet w supermarkecie  Dobra na problemy żołądkowe, usprawnia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego . Nadaje się nie tylko

Pani domowa
Bigos à la staropolski. 219

wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować(...)kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy. Do garnka przekładamy dwa rodzaje kapusty, wlewamy szklankę wrzącej wody i dusimy na małym ogniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Grzyby odcedzamy (wodę po gotowaniu zostawiamy) i kroimy w paseczki. Wszystkie gatunki mięsa wraz z boczkiem kroimy na małe kawałki, podsmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 360

staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić(...)łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej

DefinicjaSmaku
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 511

doczekać się efektu. Zapach jest przepiękny, smak w potrawach niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni(...)sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej

Codzienna kuchnia niecodzienna
MULE PO MARYNARSKU 199

 Wielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji

W kuchni Karmel-itki