ryba duszona - 1427 przepisów (strona:68/96)

Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 143

 Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na

Mango Papaja
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 143

placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka(...)resztę bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty. Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą. Nadzienie należy

Codziennik Kuchenny
Spaghetti pełnoziarniste z owocami morza 128

Większość z Was zapewne lubi owoce morza. Ja osobiście najbardziej lubię krewetki. A podane z czosnkiem to już sama poezja. Dzisiaj przedstawiam dietetyczną wersję z pełnoziarnistym

Smaki Ewy
Buraczane naleśniki z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 216

Pyszne naleśniki w uroczym różowym kolorze z kontrastującym zielonym nadzieniem. Szpinak z groszkiem tuńczykiem i fetą stanowią świetne połączenie a całość jest wyśmienita :) duży upieczony burak

Mienta blog
Paprykarz domowy 232

wykorzystanie ścinków po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą paprykę pima, przyprawy i olej. Z czasem jednak(...)zmienić miejsce połowów. Wraz z kryzysem gospodarczym w latach 80-tych pogorszyła się jakoś paprykarza, często zamiast ryb dodawano do niego rybie odpady, a ryz zastąpiono pęczakiem. Mówiono wtedy, że do konserw z paprykarzem dodawano też wycofaną ze sprzedaży z powodu pasożytów rybę błękitek. W latach 90-ch na rynku spotkać można było kilka konserw pod nazwą "paprykarz szczeciński", które

Obiad gotowy
PASTA TWAROGOWA Z MAKRELĄ 132

Nie ma to jak rozpocząć dobrze dzień, tydzień...Wtedy optymistyczniej spojrzymy na przyszłe dni, które odliczać będziemy do kolejnego weekendu.  Dziś, na poniedziałkowe śniadanko serwuje

Z Majeczką w kuchni
Klasyczny przepis na mule 202

Mule to niezwykle proste danie dla wszystkich osób zaczynających swoją przygodę z owocami morza i małżami. Jest niezwykle delikatne i smaczne. Małże to jedne z najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledź po kaszubsku II 124

Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę  trudno mi jest

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 185

surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko(...)odstawiamy na ok. 30 minut do macerowania (w celu zmiękczenia, wydobycia smaku i nadania kruchości składnikom). Surówka z kalarepy z czarnym sezamem jest niezwykle bogata w smaku. Pasuje do ryb, mięs… i nie tylko. Ponieważ kalarepa należy do grupy warzyw o zawartości 5 – 10% węglowodanów oznacza to, że diabetycy mogą ją jeść w zasadzie bez ograniczeń. Samo podanie to już

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 131

Hiszpańska paella to zdecydowana królowa wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza.  To zdecydowanie moja ulubiona wersja i dziś właśnie taką przygotowałam. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie(...)smażoną bazę do naszego dania.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko dusimy na małym ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu oliwę i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere. Pizza z anchois. 143

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować

zadanie-gotowanie
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 155

To są chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 173

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 227

czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej(...)rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie Jarmużu. Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut

BaRepas
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 247

Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania