Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie . Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od
Fabryka pomysłówKochani ,zbliża się powoli Boże Narodzenie. Czas, który spędzimy głównie z najbliższymi, przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z
Z Kuchni Do Kuchniostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki(...)rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy
Karo in the Kitchenkapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo(...)panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak 10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który
Zainspiruj się kuchniąPo tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka Gotujewracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia. Kawa
Right Behind The Kitchenszklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można(...)najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki ) Smacznego! SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchnikostkę (ja nie obierałam ze skóry) - dodać do zeszklonej cebuli. Wszystko razem dusić przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Dodać odsączoną z wody dziką różę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, całość wymieszać, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem i na niewielkim ogniu dusić przez około 15-20 minut. Jabłka przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić(...)Rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które jest mieszanką różnych rodzajów drewna egzotycznego. Ten duży nóż idealnie sprawdził się w mojej kuchni do krojenia mięsa czy tuszek ryb, z którymi, jak wiadomo, czasami trudno sobie poradzić w przypadku dużych okazów. I nóż, i garnek w pełni spełniają moje oczekiwania. Od sprzętu, z jakiego korzystam w kuchni, wymagam nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennazróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się z danym daniem zwyczajów(...)Przemysław Zasieczny***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.Przepisy z książki:Roladki z cukiniiKrólik duszony w cytrusachSałatka z bobu
Chilli Czosnek i OliwaBardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na
Kulinarna PokusaW dzisiejszą kulinarną podróż zabiorę Was do europejskiego kraju wielu kultur, który słynie z tradycji serowej. I chociaż nie o
kuron.com.plŚledzie po kaszubsku Sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku w pysznym lekko kwaśnym sosie pomidorowym z podsmażoną cebulką i suszoną śliwką. Śledź po kaszubsku to klasyczna
Kuchnia Na Wypasie