cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż powstanie sztywna masa. Gdy używamy śmietanki 30% masę możemy usztywnić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Odkładamy około 3-4 łyżki masy na rozetki, a resztę dzielimy na pół. Pierwszy blat ciasta francuskiego umieszczamy w obręczy dopasowanej do jego średnicy (podczas pieczenia średnica ciasta zmniejszy się). Na cieście francuskim rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej(...)francuskiego, na którym rozsmarowujemy drugą część masy śmietanowej i wykładamy drugą część frużeliny truskawkowej. Na wierzchu układamy, jeden obok drugiego, trójkąty z ciasta francuskiego. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy rozetkami z odłożonej masy śmietanowej i świeżymi kawałkami truskawek
Kuchnia MagdaLenycukrem pudrem ubijamy mikserem, aż powstanie sztywna masa. Gdy używamy śmietanki 30% masę możemy usztywnić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Odkładamy około 3-4 łyżki masy na rozetki, a resztę dzielimy na pół. Pierwszy blat ciasta francuskiego umieszczamy w obręczy dopasowanej do jego średnicy (podczas pieczenia średnica ciasta zmniejszy się). Na cieście francuskim rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej(...)francuskiego, na którym rozsmarowujemy drugą część masy śmietanowej i wykładamy drugą część frużeliny truskawkowej. Na wierzchu układamy, jeden obok drugiego, trójkąty z ciasta francuskiego. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy rozetkami z odłożonej masy śmietanowej i świeżymi kawałkami truskawek
Kuchnia MagdaLenyszczypta soli Masa: 900 ml śmietanki 30% 450 g pastylek miętowych 1 op. cukru z wanilią 3 op. śmietan -fix Poncz: 2 torebki herbaty miętowej 1/2 szklanki wrzątku Dekoracja: rozetki z bitej śmietany pastylki miętowe płatki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę(...)przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie ściągamy obręcz tortownicy i na wierzchu oraz bokach tortu rozsmarujemy pozostałą ilością masy czekoladowo-miętowej. Wierzch tortu dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, połówkami pastylek miętowych i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyszczypta soli Masa: 900 ml śmietanki 30% 450 g pastylek miętowych 1 op. cukru z wanilią 3 op. śmietan -fix Poncz: 2 torebki herbaty miętowej 1/2 szklanki wrzątku Dekoracja: rozetki z bitej śmietany pastylki miętowe płatki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę(...)przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie ściągamy obręcz tortownicy i na wierzchu oraz bokach tortu rozsmarujemy pozostałą ilością masy czekoladowo-miętowej. Wierzch tortu dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, połówkami pastylek miętowych i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyCiastka karnawałowe- rozetki są lekkie i chrupiące po usmażeniu a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Trudno się od nich oderwać zwłaszcza jak są posypane cukrem pudrem lub są posmarowane dżemem albo nutellą. SKŁADNIKI : 2 jajka 1 szklanka mleka 3/2% 1/4 szklanka wody 1 cukier waniliowy 2 łyżki octu 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na ciasto należy dobrze wymieszać. Olej nagrzewamy i również w oleju nagrzewamy formę na rozetkę. W cieście maczamy formę na ciastka i przenosimy ją na olej, następnie smażymy je na złoro z jednej i drugiej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimascarpone: 250 g mascarpone (zimne) 200 ml mleka skondensowanego (zimne) 2 płaskie łyżeczki żelatyny dodatkowo: dowolne owocu (u mnie jagody z syropu) dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie) kakao do rozetek Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy(...)miksujemy i (możemy ale nie musimy wyłożyć w tym momencie cienką warstwę dżemu na spód tarty) wykładamy na spód wystudzonej tarty, nadmiar możemy pomieszać z kakao i ozdobić ciasto rozetkami kakaowymi po bokach. Tatrę chowamy do lodówki aby masa stężała. Przechowujemy ją również w lodówce. Smacznego
Gotowanie...to proste !smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stężał Po tym czasie tort otynkować pozostałą bitą śmietaną, na wierzchu udekorować rozetkami z bitej śmietany na każdej rozetce położyć wiśnie. Tort posypać tartą czekoladą
RAROSSAdałam poziomki Gdy już mamy całość, przykrywamy 2 warstwą i wykładamy masę kakaową, dajemy resztę mango i połowę płatków migdałowych. Układamy 3 blat, zdobimy wierzch pozostałą masą tworząc wzorki, rozetki, dowolnie (ja wierzch wysmarowałam śmietankową masą i rozetki robiłam, smarujemy boki, dajemy żelki i moc owoców, a boki oblepiamy pozostałymi płatkami migdałowymi Schładzamy. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest
Latosiowydomtort z lodówki i ostrożnie zdjęłam obręcz tortownicy. Zimną śmietanę ubiłam ze śmietan - fixem i cukrem waniliowym na sztywno i posmarowałam nią wierzch i boki tortu. Zrobiłam również małe rozetki dookoła tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki. Pozostałe 2 galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę przelałam do płaskich naczyń tak aby warstwa galaretki(...)stężenia. Ze stężałej galaretki wycinałam foremką serduszka i ostrożnie podwadzałam aby się odkleiły od naczynia. Tak przygotowane serduszka przykleiłam na wierzchu i bokach tortu dociskając je do śmietany. Na rozetkach ułożyłam dodatkowo draże truskawkowe. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjektóre omijam, gdy planuję na stole wyeksponować coś wyjątkowego i sprawdzonego jednocześnie. Marchewkowiec dla wielu jest klasyką, szczególnie z maślanym kremem, wykończony na wierzchu rozetką z orzeszków. Dla mnie klasyki nigdy nie stanowił, dopiero dziś prezentuję ten, który mógłby się wkomponować w jej ramy. Niewielki, naprawdę prosty do wykonania i po prostu znakomity. Smak korzenny, orzechowy(...)Stanowią proste, idealne wykończenie tego ciasta, nadajac mu korzennego, pachnacego piernikiem i cynamonem charakteru. Ja bardzo je lubię, natomiast wzorując się na wspomnianych klasykach marchewkowców można ułożyć rozetkę z orzeszków. Smacznego
Kronika Piekarnikamascarpone 250g naturalnego jogurtu 80g cukru pudru (około 8 łyżek) 2 łyżeczki cukru z wanilią Wierzch: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów (jeśli nie będziemy wyciskać rozetek można dać mniej śmietanki) 1 fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią około 100g-150g malin garść jagód, jeżyn listki bazylii lub mięty (niekoniecznie) Spód(...)rękawa cukierniczego z metalową tylką, użyłam tylki cukierniczej nr 686, ale można również użyć tylki 580 SAINT HONORÉ (lub innej ulubionej). Na wierzchu tortu, na całej powierzchni zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort udekorować owocami i listkami bazylii lub mięty. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów
Mała Cukierenkarodziną. Polecam serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa(...)zakrywamy drugim biszkoptem *** *** Na biszkopt wykładamy 3/4 masy śmietankowej *** *** Całość zakrywamy trzecim biszkoptem. Na biszkopt wykładamy resztę masy truskawkowej, a na masie rozsmarowujemy pozostałą masę śmietankową (zamiennie możemy zrobić rozetki z masy śmietankowej, jeżeli posiadamy tylkę i rękaw cukierniczy). Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie posiadamy folii rantowej, przed wyjęciem ciasta
Blog z Apetytemciasto każdemu chyba znane, ciasto Wuzetka (W-Z) Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz kwaśnym dżemem lub powidłami. Ciasto polane jest polewa czekoladową oraz ozdobione rozetką z bitej śmietany. Bardzo Wam polecam ten przepis, wuzetka z niego wychodzi po prostu pyszna. Zapraszam Was też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT(...)minutę na najwyższą moc, lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy do połączenia (czekolada musi być dobrej jakości) Polewą polewamy ciasto-wstawiamy do lodówki żeby polewa się ścięła, następnie robimy rozetki z odłożonej wcześniej śmietanki. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin. I gotowe. Polecam serdecznie ciasto jest leciutkie, wilgotne, przepyszne. SMACZNEGO Zapraszam na film i mój kanał YouTube
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku