Efektowne kanapeczki ze śledziem ala matias i rozetką z kremowego serka barwionego naturalnie sokiem z buraka. To jedna z najpiękniej prezentujących się przystawek jaką ostatnio udało mi się zrobić. Świeża bagietka, odrobina masła, liść chrupiącej sałaty, śledzik w oleju i kremowy serek. Przystawkę tą robi się dość szybko a wygląda naprawdę imponująco. Do wykonania rozetek z kremowego serka potrzebujesz koniecznie(...)użyłam soku z opakowania gotowanych, hermetycznie pakowanych buraczków), dodaj taką ilość by kolor był satysfakcjonująco intensywny i wymieszaj dokładnie łyżką. Serek przełóż do rękawa i ozdobną tylką gwiazdą wyciśnij rozetki na mini kanapeczkach. Na wierzchu ułóż cienkie piórka czerwonej cebuli i posiekany koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj
ProstePesto.plPierwszy raz te śliczne, smażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest(...)płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików. Warto spróbować. Podobno w Skandynawii najpopularniejsze są w okresie bożonarodzeniowym, jednak myślę, że doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata
MyCookBook.plJeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową
Świat CiastaForemki na rozetki czekały na wykorzystanie prawie cały rok. Smażone na głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki(...)wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę z dwóch stron na złoty kolor. Foremka musi pozostać zanurzona w oleju, aby nie straciła temperatury. Upieczone rozetki wyłożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć np. cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfcukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna ,czy niesmaczna ,a wręcz przeciwnie. Nie odbiega techniką od smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się(...)dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory. Ciasteczka są lekkie, chrupiące i aromatyczne. Na pewno każdemu nie zastąpią pączka ,ale faworka tak. Są smaczne zaraz po usmażeniu
Kulinarny karnet Christopheranajlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek potrzebna naprawdę niewiele składników. Wystarczą te, które dajecie robiąc naleśniki + odrobina alkoholu. Samo przygotowanie rozetek jest bardzo proste, do ich smażenia jednak trzeba mieć odpowiednie foremki(...)zakup to niewielki wydatek – warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się
Fascynacje Aninajlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek potrzebna naprawdę niewiele składników. Wystarczą te, które dajecie robiąc naleśniki + odrobina alkoholu. Samo przygotowanie rozetek jest bardzo proste, do ich smażenia jednak trzeba mieć odpowiednie foremki(...)zakup to niewielki wydatek – warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się
Fascynacje Anismakuje obłędnie. Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki, gotowy lub upieczony samodzielnie. Może być spód z okrągłych biszkoptów. Góra udekorowana rozetkami z bitej śmietany, śnieżki lub z nie zastygniętej pianki. Dodatkowo plasterki cytryny, listki mięty, starta skórka z cytryny itp. Można polać polewą czekoladową i wtedy ozdobić. Wszystko zależy tylko od Waszej(...)być w miarę gładkie to folia to zadanie ułatwi. Wyciąć krążek biszkoptu na wielkość dna formy lub wyłożyć dno biszkoptami. Ubitą piankę wyłożyć na biszkopt, wierzch ładnie wyrównać. Jeżeli rozetki będą z pianki zostawić trochę do dekoracji. Nałożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Jeżeli rozetki ze śnieżki wstawić torcik do lodówki i przygotować śnieżkę, według przepisu na opakowaniu. Gotową
gotuj ze mnączekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia, można więc go jeść i jeść :). Bardzo polecam! Nie tylko(...)część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru wiśnie/czereśnie koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikapierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki. 8. Brzeg tortu posypać kakao, patrz FILM . Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki(...)patrz FILM ). Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaSałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde “kłapnięcie” drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni Co jest(...)tego specjalne urządzenie “La Girolle” – deseczka z bolcem do nabicia sera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek
Tajemnice SmakuWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie – obserwuj! Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je robi i niestety szybko znikają! Do zrobienia skandynawskich smażonych ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka do Rozetek, którą można kupić w różnych sklepach internetowych. Foremki, które ja posiadam można kupić Tutaj lub Tutaj. Składniki(...)naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzamy foremkę w cieście. Nie zanurzamy całej
Słodki PomysłRozetki to słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, które szykujemy najczęściej w karnawale. Przepis na rozetki jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko gęste ciasto naleśnikowe i foremki do rozetek. - ciasto na rozetki zrobisz w 5 minut - tanie i popularne składniki - super kruche i cudowne ciastka
AniaGotuje.plRozetki karnawałowe Ciasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków, mogą zagościć na karnawałowych stołach. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z rączką. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki z lekką górką 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)posypania foremka do rozetek z rączką Przygotowanie: Ciasto: Składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe, jednak będzie nieco gęstsza. Ciasto odstawić na min. 30 min do lodówki. Smażenie: W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Foremki do rozetek chwilę rozgrzewać w oleju, następnie zanurzać je w schłodzonym cieście. Należy jednak uważać, by górna część foremki nie została
My sweet a lifeburaka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia, ale podaję przepis jak zrobić), wiórkami kokosowymi i orzechami - Zuzia uznała, że ma podane jak w restauracji ;) i to było kolejną zachętą(...)jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki: Ciepłe (a najlepiej gorące
Kolorowy Przepisownikjakiegoś czasu na blogach widziałam rozetki..no w sumie karnawał..i każdy coś smaży...taki przyrząd do rozetek był u mojej mamy od dawna..i całkiem o nim zapomniałam...no i mąż przywiózł..i trza było brać się do smażenia..skorzystałam z tego przepisu...z początku miałam problem..nie miałam pojęcia co jest nie tak..że mi nie wychodziło(...)wszystko zrobiłam wg przepisu..aż w końcu doszłam, że moje ciasto było za gęste..tak więc wszystko zależy pewnie od mąki , bo musiałam dolać więcej mleka..no i usmażyłam rozetki..pyszne, takie chrupiące... 2 jaja 1 szkl.mleka 1 szkl.mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie
Moje domowe kucharzeniePrzypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują(...)delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam. Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż
Jadło i czytadłospiskiem stoi Carte d'or i ich bossskie lody z kawałkami brownie Chocolate Brownie . Ach, te lody są rozpustnie doskonałe - smakują cudownie, a wyglądają jeszcze lepiej dzięki zalotnym rozetkom polanym sosem czekoladowym i obsypanym kawałkami brownie.... Oczywiście lody bronią się same, są doskonałej jakości (premium) i można je zjadać tak po prostu. Pomyślałam jednak, że szczęścia nigdy(...)prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I BROWNIE /przepis własny, składniki na 6 porcji/ Ten deser to czekoladowe niebo. Ciasteczka, mus i świetne lody. W dodatku dzięki rozetkom nie musimy myśleć o dekorowaniu całości. Dla mnie ideał! 1 opakowanie czekoladowych lub kakaowych ciasteczek 100 g stopionej gorzkiej czekolady dobrej jakości 1 filiżanka kawy 350 ml ubitej śmietany
KUCHARNIAwielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie
Oryginalny smakpierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu ją poskromiłam ;) Składniki: szklanka mleka(...)smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przygotowania do Tłustego Czwartku ruszyły pełną parą :) Jak dla mnie to nazwa powinna brzmieć Tłusty tydzień ;) Na pierwszy ogień poszły rozetki, to moje smaki z dzieciństwa. Pamiętam jak smażyłyśmy takie cuda, na zajęciach praktyczno-technicznych w podstawówce. To było już bardzo dawno temu, ale sentyment do nich pozostał. Dziś z radością, smażę je dla mojej córki. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka(...)zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty (olej nie powinien się zagotować). Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście
Kuchnia w opałach