rozetki - 693 przepisów (strona:2/47)

Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 168

cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna  ,czy niesmaczna ,a wręcz przeciwnie.  Nie odbiega techniką  od  smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się(...)dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą  ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam  tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory.  Ciasteczka są lekkie, chrupiące i aromatyczne. Na pewno każdemu nie zastąpią pączka ,ale faworka tak. Są smaczne zaraz po usmażeniu

Kulinarny karnet Christophera
Karnawałowe propozycje 97

najlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek potrzebna naprawdę niewiele składników. Wystarczą te, które dajecie robiąc naleśniki + odrobina alkoholu. Samo przygotowanie rozetek jest bardzo proste, do ich smażenia jednak trzeba mieć odpowiednie foremki(...)zakup to niewielki wydatek – warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się

Fascynacje Ani
Karnawałowe propozycje 75

najlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek potrzebna naprawdę niewiele składników. Wystarczą te, które dajecie robiąc naleśniki + odrobina alkoholu. Samo przygotowanie rozetek jest bardzo proste, do ich smażenia jednak trzeba mieć odpowiednie foremki(...)zakup to niewielki wydatek – warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się

Fascynacje Ani
Torcik pianka cytrynowa 181

smakuje obłędnie. Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki, gotowy lub upieczony samodzielnie. Może być spód z okrągłych biszkoptów. Góra udekorowana rozetkami z bitej śmietany, śnieżki lub z nie zastygniętej pianki. Dodatkowo plasterki cytryny, listki mięty, starta skórka z cytryny itp. Można polać polewą czekoladową i wtedy ozdobić. Wszystko zależy tylko od Waszej(...)być w miarę gładkie to folia to zadanie ułatwi. Wyciąć krążek biszkoptu na wielkość dna formy lub wyłożyć dno biszkoptami. Ubitą piankę wyłożyć na biszkopt, wierzch ładnie wyrównać. Jeżeli rozetki będą z pianki zostawić trochę do dekoracji. Nałożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Jeżeli rozetki ze śnieżki wstawić torcik do lodówki i przygotować śnieżkę, według przepisu na opakowaniu. Gotową

gotuj ze mną
Tort czekoladowy z wiśniami 48

czekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia, można więc go jeść i jeść :). Bardzo polecam! Nie tylko(...)część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru wiśnie/czereśnie koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem

Opowieści z piekarnika
Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami 76

pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki. 8. Brzeg tortu posypać kakao, patrz FILM . Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki(...)patrz FILM ). Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 63

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde “kłapnięcie” drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni Co jest(...)tego specjalne urządzenie “La Girolle” – deseczka z bolcem do nabicia sera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek

Tajemnice Smaku
CIASTECZKA SMAŻONE – ROZETKI 122

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie – obserwuj! Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je robi i niestety szybko znikają! Do zrobienia skandynawskich smażonych ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka do Rozetek, którą można kupić w różnych sklepach internetowych. Foremki, które ja posiadam można kupić Tutaj lub Tutaj. Składniki(...)naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzamy foremkę w cieście. Nie zanurzamy całej

Słodki Pomysł
Rozetki 118

Rozetki to słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, które szykujemy najczęściej w karnawale. Przepis na rozetki jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko gęste ciasto naleśnikowe i foremki do rozetek. - ciasto na rozetki zrobisz w 5 minut - tanie i popularne składniki - super kruche i cudowne ciastka

AniaGotuje.pl
Rozetki karnawałowe 154

Rozetki karnawałowe Ciasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków,  mogą zagościć na karnawałowych stołach. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z rączką. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki z lekką górką 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)posypania foremka do rozetek z rączką Przygotowanie: Ciasto: Składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe, jednak będzie nieco gęstsza. Ciasto odstawić na min. 30 min do lodówki. Smażenie: W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Foremki do rozetek chwilę rozgrzewać w oleju, następnie zanurzać je w schłodzonym cieście. Należy jednak uważać, by górna część foremki nie została

My sweet a life
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 111

buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia, ale podaję przepis jak zrobić), wiórkami kokosowymi i orzechami - Zuzia uznała, że ma podane jak w restauracji ;) i to było kolejną zachętą(...)jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki:   Ciepłe (a najlepiej gorące

Kolorowy Przepisownik
Rozetki 226

jakiegoś czasu na blogach widziałam rozetki..no w sumie karnawał..i każdy coś smaży...taki przyrząd do rozetek był u mojej mamy od dawna..i całkiem o nim zapomniałam...no i mąż przywiózł..i trza było brać się do smażenia..skorzystałam z tego przepisu...z początku miałam problem..nie miałam pojęcia co jest nie tak..że mi nie wychodziło(...)wszystko zrobiłam wg przepisu..aż w końcu doszłam, że moje ciasto było za gęste..tak więc wszystko zależy pewnie od mąki , bo musiałam dolać więcej mleka..no i usmażyłam rozetki..pyszne, takie chrupiące... 2 jaja 1 szkl.mleka  1 szkl.mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie

Moje domowe kucharzenie
Ciastka rozetki 154

Przypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na  przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują(...)delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.   Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko   Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż

Jadło i czytadło
Trifle czekoladowe z brownie - pełnia szczęścia 199

spiskiem stoi Carte d'or i ich bossskie lody z kawałkami brownie Chocolate Brownie .  Ach, te lody są rozpustnie doskonałe - smakują cudownie, a wyglądają jeszcze lepiej dzięki zalotnym rozetkom polanym sosem czekoladowym i obsypanym kawałkami brownie....  Oczywiście lody bronią się same, są doskonałej jakości (premium) i można je zjadać tak po prostu. Pomyślałam jednak, że szczęścia nigdy(...)prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I BROWNIE /przepis własny, składniki na 6 porcji/  Ten deser to czekoladowe niebo. Ciasteczka, mus i świetne lody. W dodatku dzięki rozetkom nie musimy myśleć o dekorowaniu całości. Dla mnie ideał!  1 opakowanie czekoladowych lub kakaowych ciasteczek 100 g stopionej gorzkiej czekolady dobrej jakości 1 filiżanka kawy 350 ml ubitej śmietany

KUCHARNIA
Mazurek czekoladowo-orzechowy 178

wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie

Oryginalny smak