smakuje obłędnie. Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki, gotowy lub upieczony samodzielnie. Może być spód z okrągłych biszkoptów. Góra udekorowana rozetkami z bitej śmietany, śnieżki lub z nie zastygniętej pianki. Dodatkowo plasterki cytryny, listki mięty, starta skórka z cytryny itp. Można polać polewą czekoladową i wtedy ozdobić. Wszystko zależy tylko od Waszej(...)być w miarę gładkie to folia to zadanie ułatwi. Wyciąć krążek biszkoptu na wielkość dna formy lub wyłożyć dno biszkoptami. Ubitą piankę wyłożyć na biszkopt, wierzch ładnie wyrównać. Jeżeli rozetki będą z pianki zostawić trochę do dekoracji. Nałożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Jeżeli rozetki ze śnieżki wstawić torcik do lodówki i przygotować śnieżkę, według przepisu na opakowaniu. Gotową
gotuj ze mnączekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia, można więc go jeść i jeść :). Bardzo polecam! Nie tylko(...)część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru wiśnie/czereśnie koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikapierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki. 8. Brzeg tortu posypać kakao, patrz FILM . Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki(...)patrz FILM ). Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaSałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde “kłapnięcie” drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni Co jest(...)tego specjalne urządzenie “La Girolle” – deseczka z bolcem do nabicia sera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek
Tajemnice SmakuWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie – obserwuj! Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je robi i niestety szybko znikają! Do zrobienia skandynawskich smażonych ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka do Rozetek, którą można kupić w różnych sklepach internetowych. Foremki, które ja posiadam można kupić Tutaj lub Tutaj. Składniki(...)naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzamy foremkę w cieście. Nie zanurzamy całej
Słodki PomysłRozetki to słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, które szykujemy najczęściej w karnawale. Przepis na rozetki jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko gęste ciasto naleśnikowe i foremki do rozetek. - ciasto na rozetki zrobisz w 5 minut - tanie i popularne składniki - super kruche i cudowne ciastka
AniaGotuje.plRozetki karnawałowe Ciasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków, mogą zagościć na karnawałowych stołach. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z rączką. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki z lekką górką 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)posypania foremka do rozetek z rączką Przygotowanie: Ciasto: Składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe, jednak będzie nieco gęstsza. Ciasto odstawić na min. 30 min do lodówki. Smażenie: W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Foremki do rozetek chwilę rozgrzewać w oleju, następnie zanurzać je w schłodzonym cieście. Należy jednak uważać, by górna część foremki nie została
My sweet a lifeburaka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia, ale podaję przepis jak zrobić), wiórkami kokosowymi i orzechami - Zuzia uznała, że ma podane jak w restauracji ;) i to było kolejną zachętą(...)jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki: Ciepłe (a najlepiej gorące
Kolorowy Przepisownikjakiegoś czasu na blogach widziałam rozetki..no w sumie karnawał..i każdy coś smaży...taki przyrząd do rozetek był u mojej mamy od dawna..i całkiem o nim zapomniałam...no i mąż przywiózł..i trza było brać się do smażenia..skorzystałam z tego przepisu...z początku miałam problem..nie miałam pojęcia co jest nie tak..że mi nie wychodziło(...)wszystko zrobiłam wg przepisu..aż w końcu doszłam, że moje ciasto było za gęste..tak więc wszystko zależy pewnie od mąki , bo musiałam dolać więcej mleka..no i usmażyłam rozetki..pyszne, takie chrupiące... 2 jaja 1 szkl.mleka 1 szkl.mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie
Moje domowe kucharzeniePrzypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują(...)delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam. Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż
Jadło i czytadłospiskiem stoi Carte d'or i ich bossskie lody z kawałkami brownie Chocolate Brownie . Ach, te lody są rozpustnie doskonałe - smakują cudownie, a wyglądają jeszcze lepiej dzięki zalotnym rozetkom polanym sosem czekoladowym i obsypanym kawałkami brownie.... Oczywiście lody bronią się same, są doskonałej jakości (premium) i można je zjadać tak po prostu. Pomyślałam jednak, że szczęścia nigdy(...)prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I BROWNIE /przepis własny, składniki na 6 porcji/ Ten deser to czekoladowe niebo. Ciasteczka, mus i świetne lody. W dodatku dzięki rozetkom nie musimy myśleć o dekorowaniu całości. Dla mnie ideał! 1 opakowanie czekoladowych lub kakaowych ciasteczek 100 g stopionej gorzkiej czekolady dobrej jakości 1 filiżanka kawy 350 ml ubitej śmietany
KUCHARNIAwielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie
Oryginalny smakpierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu ją poskromiłam ;) Składniki: szklanka mleka(...)smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przygotowania do Tłustego Czwartku ruszyły pełną parą :) Jak dla mnie to nazwa powinna brzmieć Tłusty tydzień ;) Na pierwszy ogień poszły rozetki, to moje smaki z dzieciństwa. Pamiętam jak smażyłyśmy takie cuda, na zajęciach praktyczno-technicznych w podstawówce. To było już bardzo dawno temu, ale sentyment do nich pozostał. Dziś z radością, smażę je dla mojej córki. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka(...)zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty (olej nie powinien się zagotować). Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście
Kuchnia w opałachłyżki gorącej wody cukier puder do smaku 2-3 brzoskwinie w syropie 1 różowa galaretka ( malinowa ) 200 ml gorącej wody ( do galaretki ) Na tynk i rozetki: 60 g mleka 3,2 % 60 g cukru 80 g mleka w proszku 240 g masła 82 % różowy barwnik spożywczy Dodatkowo: dowolne słodycze do dekoracji u mnie: - domowe bezy - domowe(...)mleka w proszku i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy według uznania i ucieramy do połączenia się składników. 5. Tynkowanie i dekoracja: Gotowym kremem smarujemy tort. Wyciskamy również rozetki. Można wycisnąć również kilka jasnych rozetek. Ciasteczka przyklejamy kremem od razu przed chłodzeniem. Później będzie znacznie trudniej je przykleić. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia. 6. Podanie: Przed podaniem tort
Izabelawkuchnidelikatnego sera półtłustego, który tworzy bazę dla całej konstrukcji, a główną atrakcją są tu kolorowe galaretki , które ułożone w tęczowy wzór , nadają deserowi niezwykłego charakteru. Ciasto pokryte jest rozetkami z bitej śmietany udekorowanymi kolorowymi kuleczkami musującymi. Przygotowanie tego deseru jest proste i daje wiele satysfakcji. Można eksperymentować z różnymi smakami galaretek dostosowując je do swoich preferencji. Cały proces(...)większej ilości tłuszczu np. 36% lub 42%.) Cienką warstwą ubitej śmietany smarujemy ciasto. Resztę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dowolnego rozmiaru. Całą powierzchnię ciasta dekorujemy rozetkami z ubitej śmietany. Na rozetki nakładamy ozdobne kolorowe kuleczki musujące. |TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne desery Ps. Za Przepis dziękuję Ewelinie Jeżeli interesuje Cię co się
Rita creativeZapiekane ziemniaki z rozetkami księżnej. Podałam z pesto z jarmużu i łososiem. Fajna propozycja podania ziemniaków na obiad albo kolację. składniki: 8 ziemniaków 200 g filetu z łososia sałata strzępiasta przyprawa do ryb 1/2 papryczki chili 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa pesto: 100 g jarmużu 1 awokado 50 ml oliwy(...)wyjęciu z piekarnika połowę ziemniaków obieram z łupiny, przekładam do miski, dodaję masło, jajko, sól, pieprz, gałkę i rozduszam praską do ziemniaków. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki na papierze do pieczenia. Wstawiam je na 15 minut na temp 200 stopni do piekarnika. Upieczone ziemniaki które mi zostały kroję na pół ale nie do końca, w środek wkładam
wesoła kuchniablaszki i ciasto położyć na podstawce, patrz FILM . 13. Tort posmarować dość grubo czekoladową śmietanką, wierzch i boki, ale nie zużywać całego kremu, tak około 1/3 należy zostawić na rozetki. Tort ładnie wygładzamy szpatułką, patrz FILM . Polewa: 14. Do rondelka wlać 125ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada(...)brzeg tortu nałożyć polewę i delikatnie spuszczać ją po brzegu. Czekoladę, która zostanie, wylać na środek ciasta i wyrównać, patrz FILM . 16. Pozostały krem czekoladowy, czyli ten na rozetki, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Tort najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. 17. Przed podaniem
Mała Cukierenkaumieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naumieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naokoło 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę(...)Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM . Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkawykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 duże jaja ok. 150g cukru 200g masła 200g mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru(...)wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi
Waniliowe Improwizacjewedług swojego smaku) 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka borówek do dekoracji perełki cukrowe wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO) Biszkopt 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie(...)borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. 7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet
Gotowanie...to proste !umieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naGłowa Mnicha – to szwajcarski ser o intensywnym i ostrym aromacie oraz orzechowo-owocowy smaku. Do krojenia sera służy specjalne urządzenie „La Girolle”, którego obrotowy nóż skrobie ser na delikatne rozetki. Proponujemy, szybką, smaczną i efektowną sałatkę z winogronami. W założeniu miały być winogrona ciemne, ale znikły … ktoś je zjadł Z obawy, że i ser może jakimś kolejnym cudem zniknąć(...)zrobiłyśmy szybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało Składniki na dwa talerze 2 garści winogron 6 rozetek Tete de Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy
Tajemnice SmakuJogurtowiec truskawkowy to przepyszne, orzeźwiające ciasto na biszkoptach, przełożone masą jogurtową i musem truskawkowym. Całość udekorowana rozetkami z bitej śmietany i truskawkami. Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje. Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia. Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj(...)zostawić na noc. 4.) Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywno. Tak ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze ciasto robiąc dowolnej wielkości rozetki. Rozetki dodatkowo dekorujemy truskawkami. Jeżeli szukacie pysznego i efektownego ciasta, to koniecznie musicie zobaczyć przepis na szpinakowe ciasto z truskawkami , a gdy chcecie mile zaskoczyć swoich gości, proponuję
RITA food channelmiejsce na min. pół godziny. Po schłodzeniu nakładamy na całe ciasto warstwę białego kremu. Do pokrycia tortu powinniśmy zużyć większość. Małą część należy zostawić do wyciśnięcia na górze ozdobnych rozetek. Pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami Oreo dekorujemy boki i wierzch tortu. Na wierzchu nie obsypujemy samych brzegów, należy zostawić tam miejsce na polewę czekoladową i ozdobne rozetki. Jak zrobić polewę czekoladową? Czekoladę(...)przekładamy do woreczka strunowego, odcinamy rożek i dekorujemy wyciskając na brzegi tortu. Jak to zrobić, można zobaczyć w wyróżnionych relacjach na moim Instagram ie. Na wierzch tortu wyciskami ozdobne rozetki. Środek dekorujemy pozostałymi ciasteczkami Oreo. Przed podaniem Tort Oreo najlepiej odstawić jeszcze do schłodzenia. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Tort Oreo pojawił się poraz pierwszy
Ciastkozercymój poprzedni przepis na taratuszki bardzo Wam się spodobał. Bardzo się z tego cieszę :) Ostatnio jak robiłam porządku w kuchennej szufladzie natknęłam się na stare foremki do ciasteczek rozetek. Nie robiłam ich wieki. Foremki leżały sobie i leżały. Aż w końcu postanowiłam te ciasteczka zrobić. Są one bardzo dobre, robi się je ekspresowo, przepis jest baaardzo wydajny, wychodzi ich cała(...)czasów PRLu :) Rodzice je kupili na jakimś targu za grosze. Teraz wiem, że są one dostępnie w sklepach internetowych więc można zakupić. Ale dość paplaniny, zapraszam na rozetki :) SKŁADNIKI CIASTO -250ml mleka -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 cukier waniliowy -1 łyżka cukru -2 jajka -1 łyżka octu (by nie piły oleju) DODATKOWO -cukier puder
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupatrz FILM ) i przykryć ją paroma łyżkami kremu. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Krem który nam zostanie będzie na wierzch, boki i rozetki. 9. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać trochę suchym makiem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego (użyłam foliowego, jednorazowego) z tylką, użyłam tylki Wilton(...)torcie zrobić ozdobne rozetki ( patrz FILM ). Na każdej rozetce ułożyłam czekoladową gwiazdkę. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkaśmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć brzeg (otwór w rękawie powinien mieć około 1,5cm średnicy). Śmietana która nam zostanie w misce będzie na wierzch, brzeg tortu i rozetki. 9. Na biszkopcie posmarowanym śmietaną wyciskamy okrąg przy samym brzegu ciasta. Następnie układamy pierwszą warstwę wiśni też robiąc okrąg ( patrz FILM ). Znów wyciskamy okrąg ze śmietany i układamy wiśnie(...)tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać. 12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi, a na rozetkach ułożyć wisienki. Tort wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image
Mała Cukierenkablaszki) i położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki (użyłam tylki Wilton 1A, patrz FILM ). 7. Następnie łyżeczkę maczamy w gorącej wodzie, wycieramy i każdą rozetkę spłaszczamy do środka ( patrz FILM ). Wierzch dekorujemy arbuzem (taką zaokrągloną łyżeczką powycinałam kulki(...)arbuza, patrz FILM ) i ubitą śmietanką, która zostanie po zrobieniu rozetek. Na koniec tort dekorujemy mini bezami. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkapowyższych składników (oprócz oleju) miksujemy ciasto. Ma mieć konsystencję naleśnikowego. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę. Do rondelka wlewamy olej. Podgrzewamy go, zanurzamy w oleju foremki do rozetek, później zanurzamy foremkę w cieście i z powrotem na olej. Rozetki można posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasteczka rozetki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plokoło 10 cm, za pomocą wykrawacza, np. do pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki. Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również rozsmarowujemy masę śmietanową i robimy rozetki malinowe. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i dekorujemy rozetkami z nadzienia
Kuchnia MagdaLenynazwy nie ma zgodności. Przez jednych nazywane są dufinkami, przez innych ziemniaczkami księżnej lub ziemniaczkami duchesse. Osobiście najbardziej podoba mi się nazwa dufinki Są to zapieczone rozetki z puree ziemniaczanego. Ich niepowtarzalny kształt to sposób na elegancki i oryginalny dodatek do dania głównego. Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny(...)sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę. Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą. Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów. Smacznego Artykuł
PatiGotujeposmarowanym dżemem ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu w małym garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na górę tortu. Odstawić(...)zastygnięcia. Z pozostawionego kremu wykonać na górze tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić po orzechu SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem dla Was mam przepis na kolejne duńskie ciasteczka. Maślane, kruchutkie, wręcz rozsypujące się w ustach urocze rozetki, tutaj zwane strassburgerami (nie pytajcie, dlaczego, bo nie mam pojęcia). W książce Den store Julebagebog wydanej przez Amo proponowano udekorować je migdałami i wisienkami koktajlowymi. Te drugie, choć wyglądają naprawdę(...)Mamie C. zasmakowały najbardziej z trzech rodzajów, którymi ich częstowałam; mały Gabriel też się nimi zajadał, skrupulatnie jednak wydłubując orzeszki. Jestem pewna, że Wam również przypadną do gustu. Maślane rozetki z migdałami i orzechami laskowymi Składniki: (na około 45 sztuk) 250 g mąki pszennej 25 g surowego marcepanu 80 g cukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodowy z bezą włoską i rolada biszkoptowa z lodami i malinami , dzisiaj przygotowałam deser dla amatorów soczystych, kwaśnych cytryn i słodkiej bezy. Opakowanie lodów zawiera sześć gotowych do nałożenia rozetek, które bez problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte(...)mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na chwilę przed podaniem, możemy też dodać trochę posiekanej mięty i świeżej stewii. Do czekoladowych miseczek wkładamy owoce, układamy rozetkę lodów Carte d’Or Lemon Pie oraz owoce. Deser dekorujemy chipsem czekoladowym. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Wpis zawiera lokowanie produktu. Carte d’Or Lemon Pie: Pojemność
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów. Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte d'Or Lemon Pie... pojemność 900ml sugerowana cena detaliczna 18,49zł składają się z 6 rozetek, idealnych do zwieńczenia deseru. Carte(...)składników i nietypowych połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje jedyną w swoim rodzaju propozycję deserową. Opakowanie Carte d'Or zawiera 6 gotowych porcji lodowych w postaci zakręconych rozetek. Składają się z one z aksamitnych lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków. Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną
Z miłości do słodkościnajważniejsze. Jest i cudownie rześki smak cytryn i chrupiące beziki na wierzchu. Podobnie, jak w innych lodach tej firmy, lody w opakowaniu ułożone są w formie gotowych do podania rozetek. Po pierwszym łapczywym degustowaniu pomyślałam, że ten smak i taka forma serwowania rozetek lodowych to idealny pomysł na zrobienie lodowych tartaletek. Kruche korpusy z maślanego ciasta można(...)momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Podanie: Upieczone kruche spody tartaletek nadziewać indywidualnymi porcjami rozetek lodów Lemon Pie. Podawać od razu z dobra kawą i cieszyć się chwilą
KUCHARNIAchrupiące ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były hitem i prawdziwym przysmakiem. Niestety nie udało mi się kupić takiej foremki, ale pożyczyłam starą od mamy. Jeśli nie macie takiej, popytajcie babcie, niejedna na pewno ma taką w piwnicy i z pewnością już o niej zapomniała. Warto odświeżyć zapomniane smaki i w kilka(...)których ani rusz. 1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki. 2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki , w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama(...)którzy jeszcze ją taką pamiętają. Ta mała osóbka zawsze lubiła ciastka więc szybko przestała być mała a wyprowadzając się z domu rodzinnego dostała w posagu także tę foremkę do rozetek. Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet na kilka lat, ale potem wraca do łask bo ciasteczka są smaczne
Smaczna Pyzaumieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis nagładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów. Od razu podawać. Lody Carte d'Or Chocolate Brownie nadają niepowtarzalnego smaku i są pięknym wykończenie deseru. Możecie je znaleźć w nowym, świątecznym opakowaniu. Mnie niestety to się(...)zaskakują połączeniem smaków. W tym roku marka ta wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu
Z miłości do słodkościBrownie z kawałkami ciastka brownie i sosem czekoladowym. Te lody same w sobie są pyszne, więc solo też można je podać bez dodatków, gdyż przygotowane są w postaci sześciu rozetek gotowych do nałożenia na talerz (tak jak na zdjęciu firmowym). Dzięki temu bez wysiłku możemy cieszyć się w domu doskonałym w smaku i apetycznie wyglądającym deserem jak z najwspanialszych kawiarni(...)zawiera lokowanie produktu Carte d’Or Chocolate Brownie przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym. Pojemność: 900 ml. Sugerowana cena
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladowy i naponczować go. Rozsmarować drugą porcję bitej śmietany, posmarować również bok tortu. Obsypać wiórkami czekoladowymi. Trzecią porcję bitej śmietany umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć dookoła brzegu tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić kandyzowaną wisienkę. Rozłożyć w drugim rzędzie za rozetkami beziki. Środek tortu wysypać wiórkami czekoladowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny. Tort przechowywać w lodówce. Kroić nożem zamoczonym na chwilkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy na ciepło, ale jak prawie każda zapiekanka, na zimno też ma swój urok:) Bardzo sexy... Z proporcji w przepisie wyjdzie więcej ziemniaczanych rozetek- my dzień wcześniej zrobiliśmy(...)połowy wyżerkę na kolację (polecam zamiast frytek- wystarczy wycisnąć rozetki na papier do pieczenia i upiec na złoto:)) I zostawiam was z tym obiadem, a ja pędzę przywdziać kalosze i poogarniać ogród. Dobrze mi to zrobi, bo na jesienne melancholie nie ma to jak machanie widłami. Zaraz nabiorę rumieńców i, zamiast słuchać jakiegoś smętnego London Grammar, włączę coś pełnego energii
les mirabelles