pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu ją poskromiłam ;) Składniki: szklanka mleka(...)smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przygotowania do Tłustego Czwartku ruszyły pełną parą :) Jak dla mnie to nazwa powinna brzmieć Tłusty tydzień ;) Na pierwszy ogień poszły rozetki, to moje smaki z dzieciństwa. Pamiętam jak smażyłyśmy takie cuda, na zajęciach praktyczno-technicznych w podstawówce. To było już bardzo dawno temu, ale sentyment do nich pozostał. Dziś z radością, smażę je dla mojej córki. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka(...)zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez 3-3 minuty (olej nie powinien się zagotować). Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście
Kuchnia w opałachłyżki gorącej wody cukier puder do smaku 2-3 brzoskwinie w syropie 1 różowa galaretka ( malinowa ) 200 ml gorącej wody ( do galaretki ) Na tynk i rozetki: 60 g mleka 3,2 % 60 g cukru 80 g mleka w proszku 240 g masła 82 % różowy barwnik spożywczy Dodatkowo: dowolne słodycze do dekoracji u mnie: - domowe bezy - domowe(...)mleka w proszku i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy według uznania i ucieramy do połączenia się składników. 5. Tynkowanie i dekoracja: Gotowym kremem smarujemy tort. Wyciskamy również rozetki. Można wycisnąć również kilka jasnych rozetek. Ciasteczka przyklejamy kremem od razu przed chłodzeniem. Później będzie znacznie trudniej je przykleić. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia. 6. Podanie: Przed podaniem tort
Izabelawkuchnidelikatnego sera półtłustego, który tworzy bazę dla całej konstrukcji, a główną atrakcją są tu kolorowe galaretki , które ułożone w tęczowy wzór , nadają deserowi niezwykłego charakteru. Ciasto pokryte jest rozetkami z bitej śmietany udekorowanymi kolorowymi kuleczkami musującymi. Przygotowanie tego deseru jest proste i daje wiele satysfakcji. Można eksperymentować z różnymi smakami galaretek dostosowując je do swoich preferencji. Cały proces(...)większej ilości tłuszczu np. 36% lub 42%.) Cienką warstwą ubitej śmietany smarujemy ciasto. Resztę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dowolnego rozmiaru. Całą powierzchnię ciasta dekorujemy rozetkami z ubitej śmietany. Na rozetki nakładamy ozdobne kolorowe kuleczki musujące. |TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne desery Ps. Za Przepis dziękuję Ewelinie Jeżeli interesuje Cię co się
Rita creativeZapiekane ziemniaki z rozetkami księżnej. Podałam z pesto z jarmużu i łososiem. Fajna propozycja podania ziemniaków na obiad albo kolację. składniki: 8 ziemniaków 200 g filetu z łososia sałata strzępiasta przyprawa do ryb 1/2 papryczki chili 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa pesto: 100 g jarmużu 1 awokado 50 ml oliwy(...)wyjęciu z piekarnika połowę ziemniaków obieram z łupiny, przekładam do miski, dodaję masło, jajko, sól, pieprz, gałkę i rozduszam praską do ziemniaków. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam rozetki na papierze do pieczenia. Wstawiam je na 15 minut na temp 200 stopni do piekarnika. Upieczone ziemniaki które mi zostały kroję na pół ale nie do końca, w środek wkładam
wesoła kuchniablaszki i ciasto położyć na podstawce, patrz FILM . 13. Tort posmarować dość grubo czekoladową śmietanką, wierzch i boki, ale nie zużywać całego kremu, tak około 1/3 należy zostawić na rozetki. Tort ładnie wygładzamy szpatułką, patrz FILM . Polewa: 14. Do rondelka wlać 125ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada(...)brzeg tortu nałożyć polewę i delikatnie spuszczać ją po brzegu. Czekoladę, która zostanie, wylać na środek ciasta i wyrównać, patrz FILM . 16. Pozostały krem czekoladowy, czyli ten na rozetki, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Tort najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. 17. Przed podaniem
Mała Cukierenkaumieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naumieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naokoło 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę(...)Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM . Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkawykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 duże jaja ok. 150g cukru 200g masła 200g mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru(...)wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi
Waniliowe Improwizacjewedług swojego smaku) 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka borówek do dekoracji perełki cukrowe wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO) Biszkopt 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie(...)borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy drugi biszkopt i kolejna porcje kremu tak około 1 cm. Odkładamy na bok 3-4 łyżki do zrobienia rozetek na torcie. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. 7. Do pozostawionej reszty kremu dodajemy sproszkowana aronię lub barwnik fioletowy (ja nie używam w mojej kuchni żadnych sztucznych barwników nawet
Gotowanie...to proste !umieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić
moj przepis naGłowa Mnicha – to szwajcarski ser o intensywnym i ostrym aromacie oraz orzechowo-owocowy smaku. Do krojenia sera służy specjalne urządzenie „La Girolle”, którego obrotowy nóż skrobie ser na delikatne rozetki. Proponujemy, szybką, smaczną i efektowną sałatkę z winogronami. W założeniu miały być winogrona ciemne, ale znikły … ktoś je zjadł Z obawy, że i ser może jakimś kolejnym cudem zniknąć(...)zrobiłyśmy szybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało Składniki na dwa talerze 2 garści winogron 6 rozetek Tete de Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy
Tajemnice SmakuJogurtowiec truskawkowy to przepyszne, orzeźwiające ciasto na biszkoptach, przełożone masą jogurtową i musem truskawkowym. Całość udekorowana rozetkami z bitej śmietany i truskawkami. Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje. Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia. Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj(...)zostawić na noc. 4.) Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywno. Tak ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze ciasto robiąc dowolnej wielkości rozetki. Rozetki dodatkowo dekorujemy truskawkami. Jeżeli szukacie pysznego i efektownego ciasta, to koniecznie musicie zobaczyć przepis na szpinakowe ciasto z truskawkami , a gdy chcecie mile zaskoczyć swoich gości, proponuję
RITA food channel