lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto i zaczynamy zabawę.Do nagrzanego oleju wkładamy przyrząd do rozetek (tak aby się rozgrzał) i zanurzamy w cieście (pamiętając, aby nie zanurzyć go całkowicie. Nie będziemy mogli zdjąć naszego ciasteczka. Czyli tak aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem(...)trzeba sobie pomóc np widelcem) i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. zimne przekładamy na tacę i obficie posypujemy cukrem pudrem.Nie polecam robienia większej ilości na jutro. Rozetki na drugi dzień tracą swoją chrupkość i nie są już tak dobre
Malinowe PocałunkiCześć!Dzisiaj chciałabym przypomnieć Wam smak dzieciństwa... Kto pamięta te smażone ciasteczka ze swoich rodzinnych domów?Mam nadzieję, że wielu z Was podniesie rękę :)Zatem biegnijcie poszukać przyrządu do rozetek i zabierajcie się do pracy, bo przygotowanie ich jest banalne :) Z ciekawostek - rozetki są tradycyjnymi szwedzkimi ciasteczkami, które robi się w okolicach Bożego Narodzenia :)Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.Zapraszam!Czytaj
Pora coś zjeśćCzas czytania: 2 min Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80-tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana był gdzieś pod stosem „przydasiów” została odnaleziona przez moją Mamę. Dziś przy okazji tłustego czwartku postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania rozetek bezglutenowych. Pączki, oponki serowe , faworki to główne smakołyki dzisiejszego dnia, które przygotowujemy głównie(...)mąki pszennej, a co z tymi łasuchami, którzy glutenu nie mogą jeść? Czym Wy w taki dzień się zajadacie? Może rozetki przypadną Wam do gustu, bo są bardzo, bardzo chrupiące, słodkie no i bez glutenu . Jeśli nie macie wspomnianej rozetki do smażenia ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego
SprawdzonaKuchnia.plkostkę. Wkładamy do blendera, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania papki. Za pomocą rękawa i ozdobnej tylki wyciskamy na papierze do pieczenia rozetki i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny. Życzę smacznego. I korzystając z okazji... Po zaciemnionym niebie
Malinowe PocałunkiSłodkie, pyszne i kruche rozetki na karnawał, na święta i na każdy inny dzień Karnawałowe rozetki. Do zrobienia tych kruchych i pysznych ciasteczek potrzebujemy specjalnej foremki do rozetek. Taką foremkę pamiętam z dzieciństwa, ale niestety nie udało mi się znaleźć jej w rodzinnym domu. Gdzieś przepadła, a ja o ciastkach zapomniałam. Jednak gdy zobaczyłam to cudo na pchlim targu wspomnienia(...)wróciły i wróciłam ja… do domu z foremką. Sprawdziłam, można takie foremki również kupić w sieci, w rozmaitych kształtach. Rozetki z mojej foremki wyglądają, jak zimowe śnieżynki, będę idealne na święta. Te ciastka w czas karnawału i w Tłusty Czwartek również wpiszą się idealnie, bo są pyszne, kruche i słodkie. SKŁADNIKI 200 g mąki typ 500 lub tortowej
Tajemnice SmakuNasze babcie miały tajemnicze przyrządy, dzięki którym potrafiły wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład rozetki – delikatne i bardzo chrupiące ciasteczka, przypominające wyglądem płatki śniegu. Rozetki karnawałowe smaży się w głębokim tłuszczu, a ich receptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować(...)rozetki, musicie zakupić lub znaleźć w babcinej kuchni foremki na rozetki . To metalowe stemple o różnorakich kształtach – same w sobie są urocze. Z podanej porcji ciasta wychodzi bardzo dużo rozetek – jeśli nie zużyjecie całego, można przygotować na kolację naleśniki. Rozetki karnawałowe: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej (lub piwa) 1 łyżka
Poezja smakuRozetki to kruche, smaczne ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone na oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml) * 250 ml mleka * 2 jajka * 1 łyżka cukru * szczypta soli * cukier(...)być konsystencja odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego. Odstawić ciasto na około 10 minut. Na patelni lub w małym garnuszku rozgrzać olej do temperatury maksymalnie 180'C. Należy zanurzyć rozetkę w rozgrzanym oleju na kilka sekund, aby ta się nagrzała. Rozgrzaną rozetkę trzeba natychmiast zanurzyć w cieście, ale tak by ciasto nie pokryło całej rozetki, tylko dół i boki. Zanurzona
Zrób to smaczniekolejną już propozycją (po przepysznych faworkach i orzeszkach) którą wykorzystać możecie choćby w Tłusty Czwartek [choć ja na Waszym miejscu nie czekałabym aż tak długo ] Znacie rozetki? To skandynawskie ciasteczka smażone tam w szczególności w okolicach Bożego Narodzenia. Choć pewno Wam kojarzą się z dzieciństwem, bo piekły je nasze babcie. U nas mówiło się na nie ciasteczka(...)wykonania potrzebujecie specjalnego przyrządu, dlatego w tym celu warto poszperać na strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie
Arbuziakikolejną już propozycją (po przepysznych faworkach i orzeszkach) którą wykorzystać możecie choćby w Tłusty Czwartek [choć ja na Waszym miejscu nie czekałabym aż tak długo ] Znacie rozetki? To skandynawskie ciasteczka smażone tam w szczególności w okolicach Bożego Narodzenia. Choć pewno Wam kojarzą się z dzieciństwem, bo piekły je nasze babcie. U nas mówiło się na nie ciasteczka(...)wykonania potrzebujecie specjalnego przyrządu, dlatego w tym celu warto poszperać na strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie
Arbuziakikluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako samodzielną przekąskę, np. z dodatkiem sosu czosnkowego, lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Są mięciutkie w środku(...)śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Można do tego użyć łyżki lub miksera. Powstałe ciasto ziemniaczane przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i za jego pomocą wyciskałam rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozetki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Rozetki powinny się ładnie przyrumienić z wierzchu. Rozetki podałam na ciepło
Waniliowe ImprowizacjeEfektowne kanapeczki ze śledziem ala matias i rozetką z kremowego serka barwionego naturalnie sokiem z buraka. To jedna z najpiękniej prezentujących się przystawek jaką ostatnio udało mi się zrobić. Świeża bagietka, odrobina masła, liść chrupiącej sałaty, śledzik w oleju i kremowy serek. Przystawkę tą robi się dość szybko a wygląda naprawdę imponująco. Do wykonania rozetek z kremowego serka potrzebujesz koniecznie(...)użyłam soku z opakowania gotowanych, hermetycznie pakowanych buraczków), dodaj taką ilość by kolor był satysfakcjonująco intensywny i wymieszaj dokładnie łyżką. Serek przełóż do rękawa i ozdobną tylką gwiazdą wyciśnij rozetki na mini kanapeczkach. Na wierzchu ułóż cienkie piórka czerwonej cebuli i posiekany koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj
ProstePesto.plPierwszy raz te śliczne, smażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest(...)płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików. Warto spróbować. Podobno w Skandynawii najpopularniejsze są w okresie bożonarodzeniowym, jednak myślę, że doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata
MyCookBook.plJeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową
Świat CiastaForemki na rozetki czekały na wykorzystanie prawie cały rok. Smażone na głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki(...)wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę z dwóch stron na złoty kolor. Foremka musi pozostać zanurzona w oleju, aby nie straciła temperatury. Upieczone rozetki wyłożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć np. cukrem pudrem. Smacznego
CookYourself