gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na ok 3 cm kawałki Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy jeszcze
Swojskie jedzonkomasło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy
Delusional Trinezależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.) - masło do nadzienia roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek - placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem - placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę - ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm - plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym
Smakołyki Berenikiresztą składników. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych
OliveandThymecukrem i cynamonem. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry- powinno Wam wyjść około 12-14 bułeczek
OliveandThymeszynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy - 2-3 łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródmiejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam
Wanilia i Kardamonjeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku
Różowa kuchniamasę. Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik
Krakowskie smaki Anipowierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać
Pychotkaaagotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach
Kuchnia w opałachprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyŚwięta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli(...)cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte
Z butelką mleczka w tle