składniki:4 białka150 g drobnego brązowego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytryny75 g tartych migdałów Back Mitpłatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście150
Monia miesza i gotujeTylko w ciągu tego roku na blogu przybyło aż 119 przepisów! Sama się nie spodziewałam, że było ich tak dużo :O Wśród nich zdecydowanie dominowały przepisy na sałatki i ciasta. W roku również: w końcu doczekałam się przycisku „drukuj” przy każdym przepisie udało się przekroczyć magiczną liczbę 1000 lików na Facebook’u – za które z całego serducha Wam dziękuję(...)sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną 2. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 3. Makowiec królewski 4. Sernik zielone jabłuszko
PatiGotujemin.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę,,gotową owijamy w folię aluminiową jak cukierek i wkładamy na min 2 godziny do lodówki ,potem już tylko wystarczy pokroić
Swojskie jedzonkomin.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę,,gotową owijamy w folię aluminiową jak cukierek i wkładamy na min 2 godziny do lodówki ,potem już tylko wystarczy pokroić
Swojskie jedzonkowystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół
Wanilia i KardamonBEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO
SMYKWKUCHNISilna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto wchłonie tłuszcz i będzie jednolite. Przykryć ściereczką wynieść w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na paski. Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15 minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować
Wanilia i Kardamonjajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy
słodki bratekciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Ka ż d ą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy
kulinarne odsłony patimleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu
Moje domowe kucharzeniezagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini
Walijskie Pichcenieokoło 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego
Luźna Kuchniawanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca
Fitsweet.mewanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca
Fitsweet.me