rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:107/180)

Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 107

podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odkładam

Zasmakuj Kuchni
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 93

miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią. Rano zagnieść, rozpłaszczyć i zwinąć w roladę, obrócić i czynność powtórzyć w drugą stronę. Uformowany bochenek chleba wyłożyć na blachę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić

Przepisy Mikołaja
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 115

drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu

słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 164

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. 3. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 120

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z cheddarem i boczkiem 185

puszczamy program P1. Po wyrośnięciu/zakończeniu programu ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i chwile wyrabiamy dosypując mąkę, gdyby się kleiło. Ciasto wałkujemy na w miarę równy prostokąt. Posypujemy serem, boczkiem i żurawiną. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry o szerokości około 2,5-3 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środek

ladykitchen
Drożdżowe cynamonki z czekoladą 123

drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Masło klarowane roztapiamy i mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, posypujemy czekoladowymi kropelkami, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 152

toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad   Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami   Magdalena Lodowy deser cappuccino     Marzena  Koktajl z krewetek     Marta Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 126

wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować cienko masą makową.Dość ściśle zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 224

Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie

Swojskie jedzonko
Paszteciki z ciasta francuskiego 203

razem przesmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym

zielonacukinka
Cynamonowe ślimaczki 116

Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nożem tniemy na centymetrowej grubości krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Odchudzony strudel na maśle kokosowym i z ksylitolem 133

lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 140

podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warkocz marcepanowy 125

godziny. W tym czasie przygotowujemy masę Masa: Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm. Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale  zostawić kawałek na górze nie rozcięty. Dwa kawałki skręcić w warkocz.  Ułożyć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję