rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:107/180)

Ślimaczki drożdżowe 199

razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x45 cm. Tak przygotowane ciasto posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie wzdłuż krótszego boku zwinąć w roladę. Pokroić ją na 12 równych plasterków. Posmarować mlekiem. Piec ok 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika przesmarować wodą

Konrad Gotuje
Makowiec świąteczny 208

moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą i zawinąć w roladę.Piec do złotego koloru.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10233 

WojnaNaSmaki.pl
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 360

goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe

Kulinarny karnet Christophera
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 132

przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony

Emcia Pichci
Slimaki lubia deszcz 164

posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze

Przysmaki Karolki
kanelbullar- cynamonowe bułeczki 132

wyrabiamy ciasto ręka. Gdy ma odpowiednią konsystencje odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką . Na stolnicy z wysypaną mąką rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy

cookpl
Rolada z pieczarkami i filetem z kurczaka 165

Przepis na tę roladę pochodzi ze strony Mgotuje.pl . Robiłam ją już kilka razy ale dopiero teraz dodaję przepis (jakoś nigdy czasu nie mam). Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako przekąska znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: 40 dag żółtego sera 4 duże jajka 3 łyżki majonezu (pełne)- można zastąpić jogurtem naturalnym około(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Jeszcze ciepłą przekładamy na blat stołu i odrywamy papier. Na ciepłe ciasto serowe wykładamy podduszone pieczarki z cebulą i układamy podsmażony filet. Zwijamy w roladę. Przekładamy do blaszki i pieczemy jeszcze 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu można kroić w plastry

Mam apetyt na ...
Piernik - rolada 150

opakowania przyprawy do piernika. Zamiast w tortownicy został upieczony na dużej blaszce z pieca i zwinięty w roladę. Co prawda nie jest tak sprężysty jak biszkopt i nie zwija się tak efektownie w ślimaczka, ale efekt końcowy jest ciekawy. Ciasto: 40 dag mąki 12,5 dag margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 1 płaska(...)temperaturze 180 stopni. Kawę zaparzyć z cukrem w 1/3 szklanki wody. Gdy przestygnie wlać alkohol. Gorące ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, tak aby spód był na wierzchu. Lekko nasączyć przygotowaną kawą, posmarować powidłem. Zwinąć pomagając sobie papierem do pieczenia, po czym zawinąć roladę w papier, a następnie dość ciasno w bawełnianą ściereczkę. Pozostawić do następnego dnia. Gotową roladę posypać

Praktyczna pl
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 167

Pyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie

Apetyczna babeczka
Pizzowe roladki 149

cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy i posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć

Moje domowe kucharzenie
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami 148

Witajcie! Sezon truskawkowy powoli sie kończy... Udało mi się w ubiegły weekend upiec roladę z truskawkami - robi się dość szybko i naprawdę świetnie smakuje. Do przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego(...)st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić. 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę. 3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi

Kuchnia domowa Ani
Rolada kawowa z kremem chałwowym 182

puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół. Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć(...)ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści. Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady, Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser  mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć  paski galaretki zawinąć ciasno, resztą

Wanilia i Kardamon
Tarta z łososiem i szpinakiem 156

szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki mały kremowy kozi serek - rolada masa: 1 jajo 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar - starty łyżka koperku - opcjonalnie pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto

Stare Gary
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 285

można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem 174

objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można też dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Ułożyć w odstępach

Monia miesza i gotuje