rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:101/180)

C - Rolada szpinakowa z łososiem 268

lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki:  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła            400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach(...)Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada szpinakowa 237

zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka

Proste Potrawy
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 154

wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego(...)proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ to, co jest radością dla oczu jest również ucztą dla zmysłów. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Czas chłodzenia: 3 godz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 183

cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około

Bon appetit mon amie
Makowiec domowy 198

olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 205

owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze.   BISZKOPTOWE MINI ROLADKI  Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru(...)dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt:  Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.  Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo

Bon appetit mon amie
Rolada ziemniaczana z mięsem 364

posypania po wierzchu Sposób przygotowania w Tefal Companion Rolada ziemniaczana: Obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki przekładamy do koszyczka. Do misy TC nalewamy ok 1l. wody. Ustawiamy program Steam 1. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Misę myjemy. W osuszonej misie zakładamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy przestudzone ziemniaki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok 1 minutę na prędkości 6. Jeśli(...)podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Sposób przygotowania tradycyjny Rolada ziemniaczana: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa (przyda się ona także do farszu). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć papieru

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec 166

placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając luz między ciastem a papierem. Gotowy makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu

Kuchenne Wariacje
Rolada szpinakowa 217

Brakowało czasu, żeby usiąść i powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;) Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku(...)czasie przygotować nadzienie: do miseczki przekładamy serki wciskamy czosnek, można dodać chrzan, wymieszać. Upieczony placek, posmarować równomiernie przygotowanym wcześniej serkiem, następnie ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Zwinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.  Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
19 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI 248

ulubionych przepisów z tymi owocami. Wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę, aby przenieść się do nowego okna z recepturą. 1. Rolada biszkoptowa z jabłkami 2. Tort Kilimandżaro 3.  Korzenny kompot z jabłek 4. Racuszki z jabłkami 5. Ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą 6. Pieczeń po zbójecku  7. Biszkopt z masą jabłkową i owsianą posypką 8. Twardszy dżem jabłkowy(...)wypieków) 9. Korzenny tort jabłkowo-orzechowy   10. Ciasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik

Przepisy Aleksandry
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 214

czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek w temp. 180 - 200 stopni. Pozostałe części wałkujemy osobno na długość foremki. Smarujemy każdą część powidłami śliwkowymi, posypujemy posiekanymi orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 min. Krem: Składniki: 1 l mleka(...)budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch układamy biszkopt. Ozdabiamy

psgotujemy
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 192

usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowe ślimaczki z makiem 97

SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 285 g kilka łyżek masy makowej z bakaliami HELIO opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ślimaczków PRZYGOTOWANIE: Na blacie rozkładam ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki, smaruję równomiernie masą makową, zwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję cukrem trzcinowym (opcja). Piekę w temp

Zasmakuj Kuchni
Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls) 142

niego kulę i przełożyć do miski, odstawić do podwojenia objętości.  Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i posypać nadzieniem.  Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych kawałków.  Tak przygotowane ślimaczki ułożyć w blaszce wysmarowanej masłem, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić

wyzwania kuchenne
Domowy makaron z truskawkami 206

makaronem kupnym. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Zapraszam też na inne potrawy na blogu z truskawkami, i z truskawek: Pierogi z truskawkami Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe

mojewypiekiinietylko
Rolada waflowa z nadzieniem ruskim 196

lodówki. Kroimy w plastry i panierujemy lub nie i odsmażamy na maśle. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/rolada-waflowa-z-nadzieniem-ruskim/ MieszamWGarnku Artykuł Rolada waflowa z nadzieniem ruskim pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 209

ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką

Zrób to smacznie
Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano 189

przepisie podstawowym po 30 minutach zamiast pierwszego składania ciasta (strech and fold) wykładamy ciasto na obsypany delikatnie mąką stół, formujemy ciasto w prostokąt, posypujemy równomiernie serem wymieszanym z papryka i zwijamy jak roladę, następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski dalej postępujemy identycznie jak w przepisie podstawowym na chleb Tartine Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 340

ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C

magiczna kuchnia Kasi
Drożdżowy wieniec ze szpinakiem 190

ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce (powstanie rodzaj wieńca), potem nacinamy ostrym nożem jego brzeg. Całość odstawiamy do ponownego

Cukiernia Pychotki
rolada z kurczakiem, szpinakiem... 171

W ciasto zawinąć można prawie wszystko :) ważne żeby smakowało !  Ciasto robimy... od razu z oregano, czosnkiem i solą...  Wcześniej przygotowujemy... produkty do środka :) szpinak

chleba naszego
Rolada biszkoptowa zgalaretką i kremem 197

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs.

Ekspansja smaku
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 132

odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.  Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij

Kulinarne Fantazje Marioli
Bagietka z grzybami 167

wyrabiaj ponownie około 8 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, gładkie i nie klejące pozostaw je pod przykryciem godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj cienko, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zwiń w roladę. Ułóż obok siebie i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj rolady pozostałym jajkiem. Upiecz w 250 ° góra- dół przez 30 minut. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Kanapka truskawkowa 248

mojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować

moj przepis na
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 189

termoobieg). Piec ok 15- 20 min na złoty kolor. Smacznego. Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej

Maślane ciasteczko
Waflowa rolada z bananem 12401

Dziś mi się przypomniała pewna rolada, którą robiła moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Pamiętam jak mama chowała ją, żeby mogła w spokoju doczekać świąt lub

The Sweet Damsel
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 266

Ciasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość

Wanilia i Kardamon
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – WYNIKI KONKURSU „Najciekawszy przepis z Kujawskim” 178

pierwszego tłoczenia. NAGRODĘ OTRZYMUJĄ: Agata, blog Wanilia i Kardamon, za przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy Anna, blog Cafe Amaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog, za przepis na Jogurtowe ciasto z kremem

Ostra na Słodko
Ekspresowy makowiec 156

makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe 238

razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x45 cm. Tak przygotowane ciasto posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie wzdłuż krótszego boku zwinąć w roladę. Pokroić ją na 12 równych plasterków. Posmarować mlekiem. Piec ok 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika przesmarować wodą

Konrad Gotuje
Makowiec świąteczny 252

moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą i zawinąć w roladę.Piec do złotego koloru.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10233 

WojnaNaSmaki.pl
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 400

goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe

Kulinarny karnet Christophera
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 158

przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony

Emcia Pichci
Slimaki lubia deszcz 196

posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania