rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:94/180)

TRIO BOŻONARODZENIOWE 177

żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut

słodki bratek
Hit imprezy francuskie ślimaki z boczkiem i cebulą 215

Serkiem ze szczypiorkiem smarujemy całą powierzchnię rozłożonego ciasta francuskiego. Następnie układamy boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę. Na samą górę posypujemy ciasto żółtym startym serem. Wszystko dokładnie i ciasno zawijamy w roladę. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut i gotowe

W Moim Magicznym Domu
Roladki pizzowe 215

koniec dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozsmażą. Mięso rozsmarowujemy na płatach ciasta na pizzę. Ścieramy ser i zwijamy ciasto  w rulon. Robimy to od szerszej strony. Następnie kroimy roladę w kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 min  Roladki podajemy z ketchupem

W kuchennym oknie Ewy
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK 181

wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze lub cieńsze w zależności od upodobań. Ja robię małe, takie w sam raz do ręki. Układamy w odstępach na blachę

Pani na deser
mini torciki z mandarynką 152

kostek czekolady deserowej puszka mandarynek  Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i zmiksować aż wszystko się połączy. Rozsmarować ciasto na niskiej blaszce wyścielonej papierem (ja robiłam na silikonowej macie do rolad) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić.  Okrągłą foremką o średnicy około 8 cm wyciąć kółka.  Budynie(...)mleka zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, na końcu dodać startą czekoladę. Krem przełożyć do szprycy. Na połowę kółeczek z ciasta wyciskać po kilka rozetek krem, ułożyć dwie cząstki mandarynki i przykryć resztą krążków. Na wierzch także wycisnąć krem i udekorować mandarynką. Przed podaniem można jeszcze udekorować cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym 161

dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Przykryć ściereczką

Opowieści z piekarnika
Rollsy z kurczakiem 175

kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 208

odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1/5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego

Kolorowa kuchnia Elki
Mazurek waflowy z kajmakiem 118

rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam

To co kocham
Rolada z boczku z polędwiczką 188

wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca. Chodzi o otrzymanie jak największej płachty mięsa, którą będziemy owijać naszą polędwiczkę. Drukuj Rolada

Mieszam w Garnku
Zakręcone Ślimaczki 193

godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem i dodać cynamon. Musi powstać jednolita masa. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile. Ciasto rozwałkować na 30 X 50 cm. posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę zaczynając od dłuższego boku. Podzielić na ok 12 części. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w niewielkich odstępach, pamiętając że ślimaczki wyrosną jeszcze

Panda i jej świat
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 159

odstawić do  wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie.Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać stopione i przestudzone masło, cukier i cynamon.Wszystko razem wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta ,posmarować masą i zwinąć w roladę .Pokroić   plastry i układać na blaszkę zostawiając odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika  posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 205

PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH

Swojskie jedzonko
Bułki z pokrzywowym pesto 161

słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
the best of 2015: marzec 194

Sałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy

Szybko Tanio Smacznie