rozwałkuj na duży prostokąt. Białko ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie
chili & sugaropakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem
Tradycyjna Kuchniaokoło 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach
O kuchni z uczuciemoraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. WYKONANIE Ciasto podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym
RAROSSAlekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry 2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Ja smaruję jeszcze żółtkiem i zapiekam ok 15-20 min w 200 st.C
Olikowa kuchniasera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam! Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie(...)małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną. 3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy
Tagebuch po polskuwzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza. Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasno w roladę, dostosować długość do formy ( moja miała 35 cm długości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia
Pieguskowa Kuchniarobi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz(...)siebie. Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaminut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenieTymczasem już teraz mam dla Was przepis na wiosenną roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego nieba; po prostu nie mogłam się powstrzymać. Skarmelizowałam więc rabarbar w ciemnym, aromatycznym cukrze(...)zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaściwe: tortownica 20 cm 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : maliny ,mogą być mrożone ,nie rozmrażamy ich przed pieczeniem ,posypujemy ciasto zamrożonymi. Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe
Ladylaura.Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia EwelinyDrobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia Ewelinyprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej
charlotte gotujeinnej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na śledzika znajdziecie tutaj Składniki: na roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka(...)buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia ( 35×22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym
Swojskie jedzonko