Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia Ewelinyprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej
charlotte gotujeinnej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na śledzika znajdziecie tutaj Składniki: na roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka(...)buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia ( 35×22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym
Swojskie jedzonkoBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto
Passions hobbies lifedokładnie wymieszać. 3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać. 4. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Następnie serkiem kanapkowym posmarować ciasto szpinakowe, rozłożyć na całości plastry wędzonego łososia. Następnie zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać pokrojoną w plastry
Pasja SmakuCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu
Moniki Smakołykimówiła co i jak a ja mieszałam składniki. Na koniec mama tylko zwinęła roladę. Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem(...)mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę. Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki orzechów. Roladę zwijamy
Lili w kuchniOstatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem. Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec. Rolada drożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody(...)szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Smacznego
paapilotkaatarce ser mozzarella, następnie podsmażoną cebulkę z boczkiem, a na koniec oprószyć całość parmezanem. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować) w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 2-3 cm. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać
Kulinarne Przebojedokładnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy je na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz (pozostawiamy wolne miejsce od krawędzi, +/- 1-2 cm). Drugą połowę smarujemy ketchupem, oprószamy mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja miałam dużo farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi kurczaka. Przy składaniu trochę mi ten farsz „uciekał”. Myślę, że lepiej dać go ciut mniej i roladę zwijać „na płasko” – będzie łatwiej skręcić poszczególne bułeczki. W innym wypadku
Smaki Na TalerzuPrzepyszna rolada na świąteczny stół. Przepis jest prosty a efekt zaskakujący. Składniki na ciasto: Ser żółty 30 dag Jajka 7 szt. Majonez 1 słoiczek Wykonanie ciasta: Jajka ubić mikserem, dodać starty ser, majonez, wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wyłożyć do blachę wyłożoną pergaminem, równo rozłożyć w prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na nadzienie
Tradycyjna KuchniaRewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany
Passions hobbies lifesezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem(...)miksując. Gdy krem jogurtowy zaczyna tężeć, przekładamy go na ciasto. Nakładamy tak, by na jednym brzegu pozostawić 3 cm suchego brzegu i zawijamy od pełnej strony do tej pustej, nieposmarowanej. Można pomóc sobie papierem do pieczenia - teraz na tym etapie może okazać się przydatny :-) Można dla pewności, by rolada nie rozeszła się podczas tężenia, zawinąć ją w papier
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut
Niezły Młynek