rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:85/180)

Kanelbullar - bułeczki cynamonowe 136

Ciasto smarujemy miękkim masłem, następnie równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie zawijamy je wzdłuż dłuższego boku i dociskamy delikatnie na całej długości. Roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Krążki ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną

Cooking Monster
Domowy chleb pszenny ze szpinakiem 128

szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz. Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 118

delikatnie dociskamy. Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty  ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości. Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy. Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka powinny

Moniki Smakołyki
Rolada bezowa (dwudniowa) 158

Jak zrobić najlepszą roladę bezową? Bardzo prosty przepis i za każdym razem się udaje. Nie będę ukrywać, ale akurat do tej rolady przybierałam się jak pies

Tylko pysznie
Rolada z owocami 109

Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami. Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków. Polecam więc upiec takie

Ewa w kuchni
Rolada porzeczkowa 137

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie

Ewa w kuchni
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 148

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. 200

Bardzo smaczna rolada. Smakuje na ciepło i na zimno. Tym razem z pieczarkami, ale pyszna jest również ze szpinakiem. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g sera żółtego 2 pojedyncze piersi z kurczaka (jeśli małe to 3) 500 g. pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać majonez, wymieszać żeby połączył się z jajkami(...)Piersi dość mocno rozbić.Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Na wystudzone ciasto wyłożyć piersi, na to pieczarki. Zwinąć w roladę.Ułożyć na blaszce i owinąć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut

Agusiowe smakołyki
Rolada Żyrafa. 192

Żyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak

dolcevitainmykitchen
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 160

tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto)  i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z truskawkami 369

W Holandii aktualnie pogoda nie zachwyca. Cały czas pada, jest bardzo zimno i wietrznie. Gdy przyjechałam tu prawie 3 tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na

cookpl
Ciasto Makowy Ślimaczek 380

łyżek śmietany 18% Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem.  Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez(...)Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 402

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki:4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis4 łyżki cukru waniliowegoBiszkopt6 jajek6 łyżek cukruszczypta soli1 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita

Ala piecze i gotuje
Rolada z grzybami i kurczakiem 148

kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Warkocz drożdżowy 172

poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat(...)odstawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki. Ponownie wyrobić i rozwałkowac prostokąt. Wysmarować powidłem i zwinąć w rulon jak roladę.  Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni

Z Kuchni Do Kuchni