rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:81/180)

Rolada z jabłkami 119

Słodkości z owocami -wspólna akcja wypiekania ciast...Miało być z owocami, na zimno , pieczone , do wyboru , do koloru..Ja w sumie planowałam zrobić coś na zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki.  5 jajek(...)Masę wyłożyć na podpieczone jabłka, wyrównać. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika.Ściereczkę rozłożyć na stole, posypać cukrem pudrem i na ściereczkę wyłożyć upieczone ciasto. biszkoptem do dołu, zwinąć od dłuższej strony w roladę. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową

Moje domowe kucharzenie
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 427

jego powierzchni układamy przyprawione mięso pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym

vaniliowoczekoladowa
tygrysek 93

papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.  Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać(...)stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 170

Rolada szpinakowa z farszem z ricotty, żółtej i czerwonej papryki, czarnych oliwek,  parmezanem,  aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę  serwuj ę  z sa ł at ą  ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i  grillowanym pieczywem. Smacznego :)   **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso(...)mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.  Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Puliamo, laviamo e asciughiamo bene gli spinaci. In una padella con 2 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Rolada cappuccino z oreo 135

Składniki 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g jogurtu greckiego (1 duży kubeczek) 3 łyżki żelatyny + 3/4

czarrna od kuchni
domowy chleb powszedni 92

swoją objętość (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę

Domowy Smak Jedzenia
Stromboli 158

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego

Krakowskie smaki Ani
Rolada z czerwoną pianką 112

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki:     90g masła     90g cukru pudru + 2 łyżki     1 szklanka mąki + 90g     3 jajka     1 białko     1/3 szklanki wody     czerwony barwnik spożywczy     1/2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem

Amatorka kuchenna
rolada a la bouny bez pieczenia 338

cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy. nadzienie kokosowe(...)rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos i chwilkę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i wykładamy na kakaowy prostokąt. Delikatnie zwijamy w roladę. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 109

odrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi. Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z serem i brzoskwiniami 133

cukrami. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i wielkość formy (ja miałem dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie

KUCHNIA POLSKA
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 197

miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie

Takie tam pichcenie
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 197

rozwałkowane ciasto wyłóż serek i dokładnie rozsmaruj. Uwaga – wzdłuż 1 dłuższego boku zostaw wolne 3 – 4 cm. Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem. Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt

Moja pasja smaku
lukrowana jabłkowa strucla 146

płat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł.  Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem,  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez

Miód i pieprz