Słodkości z owocami -wspólna akcja wypiekania ciast...Miało być z owocami, na zimno , pieczone , do wyboru , do koloru..Ja w sumie planowałam zrobić coś na zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki. 5 jajek(...)Masę wyłożyć na podpieczone jabłka, wyrównać. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika.Ściereczkę rozłożyć na stole, posypać cukrem pudrem i na ściereczkę wyłożyć upieczone ciasto. biszkoptem do dołu, zwinąć od dłuższej strony w roladę. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową
Moje domowe kucharzeniejego powierzchni układamy przyprawione mięso pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym
vaniliowoczekoladowapapierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać(...)stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRolada szpinakowa z farszem z ricotty, żółtej i czerwonej papryki, czarnych oliwek, parmezanem, aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę serwuj ę z sa ł at ą ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i grillowanym pieczywem. Smacznego :) **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso(...)mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Puliamo, laviamo e asciughiamo bene gli spinaci. In una padella con 2 cucchiai
La grande e la piccola cuocaSkładniki 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g jogurtu greckiego (1 duży kubeczek) 3 łyżki żelatyny + 3/4
czarrna od kuchniswoją objętość (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę
Domowy Smak JedzeniaStromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego
Krakowskie smaki AniRolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki: 90g masła 90g cukru pudru + 2 łyżki 1 szklanka mąki + 90g 3 jajka 1 białko 1/3 szklanki wody czerwony barwnik spożywczy 1/2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem
Amatorka kuchennacukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy. nadzienie kokosowe(...)rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos i chwilkę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i wykładamy na kakaowy prostokąt. Delikatnie zwijamy w roladę. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaodrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi. Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na Słodkocukrami. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i wielkość formy (ja miałem dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie
KUCHNIA POLSKAmiękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować. Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie
Takie tam pichcenierozwałkowane ciasto wyłóż serek i dokładnie rozsmaruj. Uwaga – wzdłuż 1 dłuższego boku zostaw wolne 3 – 4 cm. Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem. Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt
Moja pasja smakupłat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł. Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem, ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez
Miód i pieprz