rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:78/180)

Rolada cappuccino z oreo 219

Składniki 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g jogurtu greckiego (1 duży kubeczek) 3 łyżki żelatyny + 3/4

czarrna od kuchni
domowy chleb powszedni 123

swoją objętość (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę

Domowy Smak Jedzenia
Stromboli 202

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego

Krakowskie smaki Ani
Rolada z czerwoną pianką 156

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki:     90g masła     90g cukru pudru + 2 łyżki     1 szklanka mąki + 90g     3 jajka     1 białko     1/3 szklanki wody     czerwony barwnik spożywczy     1/2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem

Amatorka kuchenna
rolada a la bouny bez pieczenia 386

cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy. nadzienie kokosowe(...)rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos i chwilkę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i wykładamy na kakaowy prostokąt. Delikatnie zwijamy w roladę. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 156

odrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi. Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z serem i brzoskwiniami 169

cukrami. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i wielkość formy (ja miałem dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie

KUCHNIA POLSKA
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 235

miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie

Takie tam pichcenie
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 245

rozwałkowane ciasto wyłóż serek i dokładnie rozsmaruj. Uwaga – wzdłuż 1 dłuższego boku zostaw wolne 3 – 4 cm. Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem. Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt

Moja pasja smaku
lukrowana jabłkowa strucla 194

płat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł.  Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem,  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez

Miód i pieprz
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 175

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, następnie zwinąć w roladę.Pocięć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowe kopytka 207

jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku mieszając od czasu do czasu, aż do ich wypłynięcia. Dobrze smakują polane masłem

Kuchnia od dwojga
Struklji - rolowane pierogi z serem 248

cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania