rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:74/180)

Bułeczki ślimaczki z cynamonem wg Marleny 163

ciepłe miejsce. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na części o szerokości ok 4 cm. 5. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę. 6. Upiec. Polecam

W mojej kuchni
Drożdżowa strucla orzechowa 195

delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Chocolate Muffin Blog
Słodkie drożdżówki z burakiem 151

nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut

Mienta blog
Rolada z bitą śmietaną i jeżynami 425

ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny

Gotowanie jest łatwe
Jeżynowa rolada z serkiem 140

ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl

Gotowanie jest łatwe
STRUCLA SEROWA 397

godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową

Swojskie jedzonko
Julia – torcik na zimno 427

Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam

Trzeci talerz
Rolada drożdżowa z jagodami 171

przed wyrobieniem Ciasto przed pierwszym wyrośnięciem Gdy ciasto dwukrotnie urośnie - rozwałkować na prostokąt i posmarować serkiem homogenizowanym, następnie posypać umytymi i suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest najbliższej nas. Przygotowaną roladę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić do urośnięcia.  Ciasto przed wyrośnięciem Piekarnik rozgrzać do 195 ° C. Gdy ciasto

Ugotować
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 138

przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem

Kuchnia w opałach
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 254

Tęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to

Wypisz Wymaluj
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 252

cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut. Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem

Ze smakiem i z pasją
Roladka z czerwoną porzeczką 192

  Kolejna roladka, tym razem na cieście ucieranym a nie biszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i

Z miłości do słodkości
Rolada cytrynowa 185

Upiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać

kolorowotorcikowo
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 232

suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim(...)powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 215

  Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w

Smaczne Zdrowe