rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:74/180)

Liebster Blog Award 99

popisowa sałatka. - Z ananasem i chrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną.  Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek(...)moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel czy czerń? 3. Sernik z rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione danie. 10. Sportowo czy elegancko? 11. Kawa czy herbata? Zapraszam do zabawy

Mania Wypiekania
Słodkie święta - przepisy 176

Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto drożdżowe z serem 480

rozwałkować na prostokąt około 30 x 20 cm. Rozsmarować na nim porcję nadzienia twarogowego i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia

Marta Gotuje
Rolada z kremem porzeczkowym 146

łyżki wody 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Ładnie(...)rozsmarować po całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko sie przyrumieni, ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem. Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Lekko rozgnieść. Podgrzać aby porzeczki puściły

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 206

minut, potem co godzinę. Uwaga:  Po 1 godzinie zamiast drugiego składania ciasta (strech and fold) wykładamy ciasto na obsypany delikatnie mąką stół, formujemy ciasto w prostokąt, posypujemy równomiernie namoczonymi ziarnami i zwijamy jak roladę. Następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski. Po wstępnej fermentacji delikatnie przenosimy ciasto na stół i wstępnie formujemy w kształt kuli. Zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 268

Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy keksówkę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Księżyce z Pstrągowej 245

Księżyce z Pstrągowej, albo inaczej rożki rumowe, poznałam dzięki mojej koleżance Basi, która często umila nam nimi poranki w pracy. Te niepozorne ciasteczka są bardzo smaczne

Trzeci talerz
ROLADA Z JABŁKAMI 109

Szybka smaczna rolada z jabłkami,  które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu  delikatnie miękkie ale  pozostają  w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać  wyciąć gniazda(...)nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko  zwinąć ciasto)  i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę  dowolnie udekorować.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
rolada malinowa 179

Ostatnio z Mamą uwielbiamy piec rolady. Są delikatniejsze i szybko się robią. Piekarnik działa dosłownie kilka minut a mamy ciasto, które zadowoli każde podniebienie. Tym razem Mama przyszła do mnie z przepisem wyciętym z gazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-) Mała(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ciasto delikatnie wymieszać łyżką  przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego

Gotowanie z pasją
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 183

Na kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają

Trzeci talerz
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 108

Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka

Smakowy Raj
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 222

równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy(...)soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut

kgwjanczewo
Kruche kwiatki kawowe z masłem orzechowym 200

Kruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna

Trzeci talerz
Rolada żyrafa 23009

Wzór znaleziony w sieci.....chwila namysłu .....kombinacje....pomysł.... I tak oto mi wyszło. Składniki na jasne ciasto: 1 jajko, 1 łyżka drobnego cukru  1 łyżka mąki pszennej  niepełna łyżka mąki ziemniaczanej  odrobinka proszku do pieczenia  5 g cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier(...)kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać.Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu zerwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.A masa dowolna. U mnie serek

Malinowe Pocałunki
Makowczyki 148

wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość, kroimy na cztery części, każdą część wałkujemy na podsypanej mąką, stolnicy na prostokąt niezbyt szeroki. Na rozwałkowanym cieście smarujemy lekko podgrzaną masę makową, zwijamy w rulon, jak roladę i tniemy na plastry około 5 centymetrowej grubości. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blaszce nasze makowe roladki

kgwjanczewo