rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:67/180)

Rajska rolada 109

dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min  w temp. 180°C.  Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na  dwie części. Rolada- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć

Ciasteczkowy Potwór
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 204

przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka, sół oraz pieprz. Zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać masę szpinakową, w małych ilościach i delikatnie mieszająć całość drewnianą łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec(...)piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając od prawego boku bardzo delikatnie zwijać ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nadzienie z tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać

mecooks
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 154

rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i wykładamy równomiernie nadzienie. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy ‘roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy. Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33x22cm(...)serka. Nadzienie: 200 g puree z dyni – puree z dyni 70 g cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta) Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem i odkładamy na bok. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do przestudzenia. Polewa

Słodki Pomysł
Francuskie mini roladki z kabanosami 196

układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon.  Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części,  na mini rolad ki. Roladki układamy stroną łączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Rolada makowa z kremem budyniowym 128

Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO(...)Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać

Kuchnia Danusi
Kulebiak na cieście francuskim 176

wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.     Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

R'n'G Kitchen
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 253

mąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 183

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem

PatiGotuje
Rolada truskawkowa 144

cukrem. Dżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na biszkopt i zwijamy w roladę. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę

Gotowanie moimi oczami
Strucla drożdżowa z makiem 177

ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę. Piekarnik nastaw

Kulinarna (nie)codzienność
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 180

wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu(...)mamy gotowy farsz.  W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę

vegetanie
Korzenne palmiery 164

miseczce wymieszać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Ciasto francuskie posmarować masłem, po czym posypać mieszanką przypraw (odrobinę zostawić). Tak przygotowane ciasto francuskie zwinąć z dwóch krótszych stron jak roladę, w ten sposób, że obie części spotkają się na środku. Zawinięte ciasto włożyć na 10 minut do zamrażalki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwie blaszki

Passions hobbies life
Makowiec zawijany 160

makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć wykałaczką

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 155

okrąg ciasta, tym razem jednak na sześć trójkątów. Pamiętajmy jednak, że mamy zostawić 1-2 centymetrowy rant nieprzecięty. Trójkąty wywijamy na zewnątrz. Pozostawiony ostatni kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zwijamy jak roladę i ukośnie tniemy na cztery kawałki. Umieszczamy je wewnątrz. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie smarujemy

Rozpustne gotowanie
Rolada z jagodami 167

Ostatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać(...)jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać  szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód

Z miłości do słodkości