rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:66/180)

Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1499

czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły

Czerwona Porzeczka
,,Rolada z musem jabłkowo- brzoskwiniowym’’ 118

ustach. Rolada ma wnętrze jabłkowo- brzoskwiniowe przygotowane między innymi z musu jabłkowego Jamar . MUS JABŁKOWY JAMAR to świetne rozwiązanie na szybkie, zdrowe i pełne smaku wypełnienie środka rolady.Do przygotowania rolady wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 4 jajka 100 g drobnego cukru do wypieków 115 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki skrobi ziemniaczanej dodatkowa(...)wymiarach 28 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 10 – 12 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar

Podróż w kulinaria
Kołocz śląski z serem 168

utartych żółtek dodać ser, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, namoczone rodzynki i mąkę. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 50x20 cm. Na ciasto nałożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Brzegi rolady złączyć ze sobą i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę

Kuchnia Bon Appetit
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia(...)spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.  /przepis Karolki /  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE 250g masła w temperaturze pokojowej ½ szkl. ciemnego muscovado 2 łyżki złocistego syropu (golden

KUCHARNIA
Kruche babeczki orzechowe 204

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie

Trzeci talerz
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 124

rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą(...)wyjęciu z piekarnika ciasto a'la serowe kładziemy na nowym papierze do pieczenia górną stroną, a z dołu delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Na cieście równomiernie rozprowadzamy farsz pieczarkowy i zwijamy roladę pomagając sobie papierem, na którym leżała. Zawijamy w papier i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Studzimy i dopiero zimną kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 134

wrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie(...)makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec w 180`C około 25 minut studzić na kratce przestudzoną roladę ozdobić lukrem (ksylitol utrzeć z sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z serami kozimi, cukinią i pomidorkami 107

wielbicieli kozich serów.  Składniki opakowanie ciasta francuskiego musztarda pół szklanki śmietany 18 % 100 g startego twardego sera koziego pieprz świeża bazylia 10 kolorowych pomidorków rolada z koziego sera z pleśnią 1 cukinia sól tłuszcz do formy     Przygotowanie   Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół(...)osolonym wrzątku, osączyłem, osuszyłem. Natłuszczoną formę żaroodporną wylepiłem ciastem, posmarowałem musztardą. Ułożyłem na cieście cukinię. Jajka wymieszałem ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem, wylałem na ciasto. Na wierzchu rozłożyłem pomidorki i krążki rolady koziego sera. Zapiekałem 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypałem listkami bazylii

R'n'G Kitchen
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 135

świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Izabelawkuchni
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 134

Przygotowujemy farsz: miękkie masło łączymy z kakao i cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu z Cejlonu Dr. Oetkera. Dodajemy posiekaną czekoladę. Rozsmarowujemy farsz na cieście zostawiając 2 cm margines. Zwijamy jak na roladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy

Poezja smaku
Alu patra czyli ziemniaczana rolada. 202

zmieniliśmy ten przepis, bo nie bylibyśmy sobą :) Zobaczcie jakie piękne cudeńka nam wyszły i polecamy, wypróbujcie ten przepis, bo jest niesamowity.   Alu patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych(...)przypalili, więc warto ciągle je mieszać. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ciasto rozwałkowujemy trochę grubsze niż na makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy z obu stron na oleju (oleju wlewamy na ok. 1 cm do patelni). Odstawiamy

vegetanie
Rolada z truskawkami i mascarpone 165

prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania: 15 Składniki Biszkopt: -5 jajek -pół szklanki cukru -pół szklanki mąki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi truskawkami. --> Smacznego Notatki *papier

Marta Gotuje
Odwrócona drożdżowa szarlotka 217

cienki placek, smarujemy konfiturą i posypujemy warstwą cukru trzcinowego. Tak przygotowane ciasto kroimy na pasy o szerokości wysokości Waszej tortownicy. Pasy zwijamy w jedną wielką "roladę" i układamy w tortownicy.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy do napuszenia się. Po około 20 minutach wkładamy nasze wyrośnięte ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odwrócona drożdżowa szarlotka

MamaOskarka
KRUCHA ROLADA Z DŻEMEM 145

jajek zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt   na blacie podsypanym mąką ( rozmiar dłuższego boku około 26-30 cm), następnie smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę roladę przenosimy do keksówki   ( użyłam 12x26cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40 minut w piekarniku   nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Ciasto z gruszkami w cynamonie 228

dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania