Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada
Blondynka Gotujewyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy je na papier
KasiaiKrzysiu.plcukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto ubijać jeszcze przez kilka minut, Wylać na przygotowaną dużą formę wyłożoną papierem. Piec w temp 180 st przez 12-15 min. Ciasto wyjąć na ściereczkę, odkleić papier i zwinąć razem ze ściereczką do przestygnięcia. Po ok 40 min można delikatnie rozwinąć by wystygła. Żelatynę rozpuścić w ok pół szkl wrzątku. Do kubka(...)włożyć ser, mleko, cukier i 1 szkl malin, Porządnie zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i wstawić masę do lodówki by nieco zgęstniała. Kiedy masa jest juz gęsta posmarować roladę, wysypać trochę całych malin i zwinąć roladę. Następnie ciasno owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Do dekoracji polać czekoladą i ułożyć resztę malin
Gotowanie jest łatwewyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie jagody. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 cm plastry i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk. Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe
Ciastkozercyczasie podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Ciasto ponownie zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Ciasto smarujemy przygotowaną masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem rozcinamy ją wzdłuż, zostawiamy około 2 cm nierozciętego ciasta. Przeplatamy kawałki ciasta rozcięciem do góry, łączymy końce formując wieniec. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smakowity Blog Kulinarnymiski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie wypestkowane połówki śliwek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 - 3 cm plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawiamy na około 30 minut
Apetyczna babeczkaśmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki wody garść(...)minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,że w smaku było i tak pyszne! Przed podaniem ciasto powinno się schładzać w lodówce. Posypałam je cukrem pudrem i podałam na stół
potrawyregionalneNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewyskładniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIJeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy
Atlas Smakówcynamon. Dokładnie wymieszać.Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu, roladę pokroić na kwałki o grubości 2 - 3 cm. Zawijańce wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego(...)nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych ślimaczków.Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym/mikserze z hakiem.Margarynę można zastąpić masłem.Mleko 0,5 % można zastąpić bardziej tłustym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCiasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa
Ostra na SłodkoKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)Dodać cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Gotować chwilę mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować na nim warstwę budyniu, posypać startą czekoladą, a na wierzchu ułożyć wiśnie. Zwinąć w formę rolady. Skleić brzegi. Ułożyć szwem do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów