2min/ 60 ° C /obr 3. Zdjąć motylek. Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, budyń w proszku.Wymieszać 30s/ obr 6 . Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować masą serową , zwinąć w roladę, pokroić w kawałki, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną magiczną pastą . Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec 30 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzeniezalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt, smarujemy budyniem, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką
słodki bratekodstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, najlepiej na papierze do pieczenia, wyłożyć ciasto kakaowe. Rozpłaszczyć je dłonią na prostokąt, na nie wyłożyć ciasto dyniowe i znowu rozpłaszczyć. Wzdłuż krótszego boku zwinąć roladę. Delikatnie ją spłaszczyć i znowu zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Razem z papierem przenieść na blachę,obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Przepisy MikołajaDziś publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem. Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca. Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty
Słodki Zakątekhakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części. Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami
wyzwania kuchennehakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części. Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami
wyzwania kuchennełyżeczek cynamonu ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych żółtko do smarowania Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 centymetrowe paski. Te paski układamy obok siebie w blaszce lub tortownicy, zostawiając maleńkie (maks. 0,5cm) odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem
Cynamonowe szczęściejajko czarnuszka Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy łososia, pozostałą wolną część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku (w stronę pustego paska). Roladę smarujemy z każdej strony roztrzepanym jajkiem, obsypujemy czarnuszką. Kroimy na 2cm kawałki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki pieczemy około
Smak mojej kuchnimasła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać , raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenieniego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szerokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Pyszności Słodkościciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę ,układamy na blaszce na papierze dopieczenia w koło,łącząc brzegi do siebie,nacinamy ca kawałek od zewnętrznej strony i lekko wykręcamy,jak na zdjęciu
Swojskie jedzonkoCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje
Moje domowe kucharzeniewałkujemy na grubość 5 mm. 3. Na każdym placku rozsmarowujemy powidła i zwijamy bądź składamy na tyle razy ile się da pamiętając aby koniec zawijanego ciasta był na spodzie. Brzegi zawijamy do środka tworząc roladę. 4. Wierzch każdej rolady smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w 190 stop. przez 30-40 min. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Gotowanie...to proste !obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinaria