naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy. Możemy użyć mniejszej firmy wtedy rolada wyjdzie nam mniejsza ale grubsza. Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Ja wybrałam wersję z twarogiem więc wygniotłam go bardzo dokładnie z chrzanem i śmietaną. Ilość śmietany musimy sami określić, ponieważ
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 30 dkg orzechów włoskich 300 ml mleka
czarrna od kuchnijogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt. Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Dodać(...)temp. 180 st. Po upieczeniu od razu ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć wzdłuż szerszego boku. (Rolada ma mieć mała średnicę i być długa). Odłożyć do wystygnięcia. Z drugim ciastem postępujemy analogicznie. Dokładny opis przygotowania biszkoptu: Biszkopt Po wystygnięciu ciasta delikatnie rozwinąć, zdjąć ze ściereczki. Każde posmarować połową słoiczka i ponownie ciasno zawinąć. Owinąć ciasno
My sweet a lifeplastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp
Słodka StronaRozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce
Stare Garygorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance
Kuchnia BeatyCiasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę. 3. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej
Szalona Kuchnia Ewelinywyrośnięcia. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej
Food Squareelastyczne ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Marcepanowa kuchniawyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut
Kulinarne Fantazje Mariolijaką można znaleźć w kupnych drożdżówkach z masą kakaową Mleko, cukier i kakao dajemy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy orzechy-mieszamy. Studzimy. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą. Zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając kawałek nie przekrojony. Następnie zawijamy jak na zdjęciu. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować. Polewa czekoladowa
Domowa cukiernia Ewystolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować szpinakową pastą i równomiernie posypać posiekanymi rodzynkami. Zwinąć w roladę i umieścić w keksówce lub w rynienkowatej formie o długości 30 cm i szerokości 10 cm, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką
Nastoletnie Wypiekaniesiekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do soczewicy, wraz z passatą i suszonymi pomidorami. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmoje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba
karmelowy