rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:102/180)

Rolada kokosowa 154

ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością

Aga w kuchni
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 268

miękkiego masła1 żółtko200 g suszonej żurawinyMarcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia

Z butelką mleczka w tle
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 165

naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę szpinakową  i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy. Możemy użyć mniejszej firmy wtedy rolada wyjdzie nam mniejsza ale grubsza. Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Ja wybrałam wersję z twarogiem więc wygniotłam go bardzo dokładnie z chrzanem i śmietaną. Ilość śmietany musimy sami określić, ponieważ

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada orzechowa 139

Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 30 dkg orzechów włoskich 300 ml mleka

czarrna od kuchni
Bomba galaretkowa 148

jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt.  Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Dodać(...)temp. 180 st. Po upieczeniu od razu ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć wzdłuż szerszego boku. (Rolada ma mieć mała średnicę i być długa). Odłożyć do wystygnięcia. Z drugim ciastem postępujemy analogicznie. Dokładny opis przygotowania biszkoptu:  Biszkopt Po wystygnięciu ciasta delikatnie rozwinąć, zdjąć ze ściereczki. Każde posmarować połową słoiczka i ponownie ciasno zawinąć. Owinąć ciasno

My sweet a life
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 564

plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp

Słodka Strona
Tarta z kurkami i kozim serem 199

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce

Stare Gary
Rolada biszkoptowa ze śmietaną 106

gorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance

Kuchnia Beaty
Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem 139

Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę. 3.  Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić  w kąpieli wodnej. 4.  Płatki migdałowe uprażyć na suchej

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania 103

wyrośnięcia. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej

Food Square
CYNAMONOWE BUŁECZKI 100

elastyczne ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny.  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Marcepanowa kuchnia
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 105

wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 159

jaką można znaleźć w kupnych drożdżówkach z masą kakaową  Mleko, cukier i kakao dajemy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy orzechy-mieszamy. Studzimy. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą. Zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając  kawałek nie przekrojony. Następnie zawijamy jak na zdjęciu. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada czekoladowa z nutellą 142

wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować. Polewa czekoladowa

Domowa cukiernia Ewy
Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami 135

stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować szpinakową pastą i równomiernie posypać posiekanymi rodzynkami. Zwinąć w roladę i umieścić w keksówce lub w rynienkowatej formie o długości 30 cm i szerokości 10 cm, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką

Nastoletnie Wypiekanie