rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:102/180)

Dyniowa drożdżówka z Corn Flakes 248

wymiarach ok 35 x 15 cm. Na całej powierzchni rozsmarować 2 łyżki płynnego miodu i rozsypać płatki kukurydziane. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 5 cm kawałki. Formę o średnicy 22cm wysmarować olejem i ułożyć ciasto rozcięciem do góry. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podrośnie. Odlane jajko wymieszać

https:KKuchniaMniam
Makowiec bez zbóż i zawijania 245

Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 184

smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.  Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy. Ja użyłam formy na muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli

KUCHARNIA
ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM 426

Jak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne

Ostra na Słodko
MAKOWIEC 128

łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Dokładnie po całości wykładamy masę makową. Ja kupuję gotową dobrej jakości. Następnie zwijamy w roladę i zawijamy końce pod spód, aby masa nie wypłynęła. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy

KuchcikoweLove
Nadziane francuskie koperty 170

małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy

Kuchnia w czekoladzie
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 137

wałkujemy na placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby nam się do foremki zmieściło i właśnie tam wkładamy. Na kolejną godzinę. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. A potem jemy

Marder&Marder Manufacture
Rolada szpinakowa 176

szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Gotową roladę kroimy na plasterki grubość ok. 1cm.Smacznego

charlotte gotuje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 397

piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu  doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego  dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry

Monia miesza i gotuje
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 192

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
C - Rolada szpinakowa z łososiem 251

lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki:  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła            400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach(...)Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada szpinakowa 213

zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka

Proste Potrawy
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 133

wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego(...)proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ to, co jest radością dla oczu jest również ucztą dla zmysłów. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Czas chłodzenia: 3 godz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 163

cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około

Bon appetit mon amie
Makowiec domowy 175

olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik

Sama słodycz i szczypta chili