rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:110/180)

WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 108

drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu

słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 154

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. 3. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 111

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z cheddarem i boczkiem 161

puszczamy program P1. Po wyrośnięciu/zakończeniu programu ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i chwile wyrabiamy dosypując mąkę, gdyby się kleiło. Ciasto wałkujemy na w miarę równy prostokąt. Posypujemy serem, boczkiem i żurawiną. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry o szerokości około 2,5-3 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środek

ladykitchen
Drożdżowe cynamonki z czekoladą 115

drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Masło klarowane roztapiamy i mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, posypujemy czekoladowymi kropelkami, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 146

toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad   Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami   Magdalena Lodowy deser cappuccino     Marzena  Koktajl z krewetek     Marta Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 116

wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować cienko masą makową.Dość ściśle zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 215

Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie

Swojskie jedzonko
Paszteciki z ciasta francuskiego 193

razem przesmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym

zielonacukinka
Cynamonowe ślimaczki 106

Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nożem tniemy na centymetrowej grubości krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Odchudzony strudel na maśle kokosowym i z ksylitolem 127

lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 128

podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warkocz marcepanowy 115

godziny. W tym czasie przygotowujemy masę Masa: Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm. Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale  zostawić kawałek na górze nie rozcięty. Dwa kawałki skręcić w warkocz.  Ułożyć

O kuchni z uczuciem
Menu sylwestrowe - pomysły 207

Robicie domówkę? A może tylko kilka przekąsek, bo wieczór spędzacie przy dobrym filmie na domowej kanapie? Ten wpis jest właśnie dla Was! Kilka propozycji na sylwestrowe

Pasja Smaku
Strucla drożdżowa z jabłkami 213

odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 522

wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym

Monia miesza i gotuje
Tort jagodowy z roladkami 175

wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Krem: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy(...)płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji

VioletoweKucharzenie
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 214

wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych

Słodka Strona
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 149

śmietany. Masło stopić i smarować nim płaty ciasta filo - jedną warstwę powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie z pokrzyw i zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego

KUCHARNIA
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 171

oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Pomidory drobno posiekać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę. Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch

CookYourself
Rolada biszkoptowa tiramisu 128

temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt(...)mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wysudzenia zaparzyć ristretto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 161

Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco(...)przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)      2. Dyniowe kluski śląskie   Składniki :  300 g dyni 600 g ziemniaków

zdrowa vege kuchnia
Pizzowe roladki 141

nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami 178

Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :) Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki cukru pudru(...)cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła

Ciasteczkowy Potwór
No i co, że barszcz z papierka 159

środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna ;))1 roztrzepane żółtkosól do dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale

bastalena