rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:118/180)

PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2419

wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez przypominam też parę

Ola la LCHF
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 154

zmielonym pieprzem- tak przygotowane zwijam najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać- końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła)- zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut- po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany

Basia w kuchni
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 145

ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając ok. 3 cm przy jednym końcu nie przecięte. Przeplatamy*. Delikatnie przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 200

wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób nabierają zaskakującej wagi. W pewnym momencie kółka(...)cytryny 1-2 łyżki wrzącej wody 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masło, mąki pszenną i ryżowa, amoniak, cukier, wiórki kokosowe i kardamon zmiksować w malakserze do połączenia. Zagnieść z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek nieco krótszy niż blacha.  Blachę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 140

krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko to zwinąć ściśle w roladę i pokroić w centymetrowej grubości porcje. Ułożyć je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciach poniżej(...)chyba jedno z najszybszych śniadań jakie robię, a efekt, przyznaj sama, nie taki zły, biorąc dodatkowo uwagę czas poświęcony na jego wykonanie   Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego was last modified: Sierpień 12th, 2016 by arbuziaki Artykuł Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese 98

groszku cukrowego 250 g. bobu 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła 4-5 szt. rzodkiewek 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera pęczek szczypiorku wraz z cebulką garść migdałów kiełki słonecznika sól, pieprz Wszystkie składniki na ciast o gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek

Delicious Place
DROŻDŻÓWKI Z KAKAO 162

jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.   Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę

słodki bratek
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 196

powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C

Ostra na Słodko
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 146

Korycińskiego   2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii  Wykonanie : Szynkę i ser  drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 186

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić

Obiad gotowy
Ślimaczki z budyniem 483

mleko i mocno mieszamy jeszcze przez 1-2 minutki. Odstawiamy do schłodzenia. Można dodać do budyniu ok. 100 g rodzynek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy równo przestudzony budyń i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto około 20-25 minut

Smaki Na Talerzu
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 144

bazylią.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w

słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami 103

cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami. Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości około 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem

In my kitchen
Francuskie mini szarlotki 231

czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków).  Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie

Fabryka pomysłów