rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:121/180)

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 353

Święta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego(...)miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w plastry

Be Fit Be Strong
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 179

Przepis otrzymaliśmy od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki   ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 118

wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 222

palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy od dłuższej strony (jak roladę). Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem w niewielkim odstępie

Gotuj z Mąką
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 161

wyrobić chwilę, podwijając je pod spód, by powstał zgrabny dysk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Ciasto posmarować ricottą i wysypać jeżynami, zostawiając ok. 3 cm górnego marginesu. Ten pusty margines posmarować odrobiną wody. Zwinąć całość w roladę i ułożyć na sklejeniu. Skleić obie końcówki po bokach. Roladę pokroić ostrym nożem na bułeczki grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 148

rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj w odstępach

Food Square
Torcik serowo-warzywny 207

nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej "ślimaka"). Roladę kroimy na kawałki szerokości około

Kolorowy Przepisownik
Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji 192

Dziś rolada wiśniowa, bardzo łatwa, robiłam ją może 25 minut. W oryginalnym przepisie są wiśnie ja jednak wykorzystałam dżem wiśniowy jako zamiennik. Ciasto inspirowane jest przepisem pochodzącym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji, jednak trochę zmienionym i mam nadzieję że ulepszonym, ponieważ użyłam o połowę mniej cukru. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 1628

przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę

Ala piecze i gotuje
Wegański chlebek dyniowo-cynamonowy 181

Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość blachy, posmarować mieszanką cukrowo-cynamonowo-maślaną i zawinąć w roladę. Tak przygotowana przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Chlebek piec

greenscarf
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 166

mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h). 2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą

Kuchnia w czekoladzie
Pizzerowe bułeczki 140

krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy w plastry. Plastry rolady układy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pizza rolls 219

ostra papryka Przygotowanie:  Ciasto rozkładamy na blacie i smarujemy z wierzchu koncentratem. Posypujemy przyprawami i żółtym serem. Wzdłuż ciasta układamy 2 rzędy z salami. Pomiędzy nimi i na zewnętrznej układamy pokrojone w plasterki oliwki. Całość bardzo ciasno zawijamy w roladę i kroimy na 24 krążki. Każdy krążek lekko spłaszczamy za pomocą noża lub ręki i układamy na blasze wyłożonej

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne ciasto z makiem 6428

przykrywamy trzecim.Tą samą czynność powtarzamy z 4 i 5 częścią ciasta, z tym, że na ostatni krążek już nie nakładamy masy.Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w roladę zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę o wymiarach(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez  50 – 60 min w 180°C.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem.  Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć

Moniki Smakołyki
Tunel 138

galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny  Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję(...)czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam i także odstawiam.Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia i wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:)  Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania