rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:128/180)

Tort migdałowy w paski 310

szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem(...)ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym

Pyry na Gaz
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 133

gorącym tłuszczu, dodaj poszatkowaną w kostkę cebulę, smaż jeszcze chwilę, posyp słodką papryką w proszku, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Może to zająć nawet dwie godziny. Rolady wyjmij, usuń nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz(...)jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu. Rada: roladę, sos, kluski i kapustę najlepiej podać na jednym talerzu. Wtedy ślonski łobiod smakuje najlepiej

Kulinarna Polska
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 94

minut. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku. Migdały i orzechy drobno siekamy. Stolnicę oprószamy mąką i ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cynamonem, cukrem oraz posiekanymi migdałami i orzechami, a następnie zawijamy w “roladę”. Kroimy na części o szerokości ok. 4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kate's Kitchen
Cynamonowe bułeczki (Cinamonn Rolls) 221

mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować prostokąt o wymiarach około 30x30cm. Posmarować roztopionym i przestudzonym masłem za pomocą pędzla. Następnie posypać cynamonem wymieszanym z erytrytolem. Zwinąć roladę. Ostrym nożem kroić w plastry w odstępach około 2,5-3cm. Bułeczki ułożyć w odstępach

Fabryka pomysłów
Drożdżówki z jeżynami 99

prostokąt o bokach - mniej więcej - 35 x 40 cm. (pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze

Delicious Place
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 914

szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html  7. Makowiec na cieście drożdżowym:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html  8. Puszysty sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html  9. Babeczki keksowe:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html  10. Babka piernikowa:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html  11. Makowiec - rolada:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html  12. Babka keksowa:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-keksowa.html  13. Keks:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Szefowa kuchni
Zawijane bułeczki z truskawkami 148

miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko ponownie wyrobić i rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 3-4 mm. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej truskawki i ciasno zwinąć w roladę. Pokroić na 1-1,5 cm paski i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 968

powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html  7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html  8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html  9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html  10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html  11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html  12. Babka keksowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-keksowa.html  13. Keks: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/keks-swiateczny.html  14. Murzynek: https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Szefowa kuchni
Francuskie bułeczki z kruszonką 130

rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm. Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 256

truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami

Grunt to przepis!
Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 180

rukoli - tutaj cebula czerwona troszkę kukurydzy ser żółty Kurczaka myję, kroję w miarę w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto z rukoli. Po jednej stronie układam kurczaka, pokrojoną cebulę i cebule i kurczaka, kukurydzę posypuję startym serem. Zwijam wszystko w roladę i kroję ślimaczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut

kruche babeczki
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 150

Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 142

doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min, zestawić z ognia i przestudzić. Wyrośnięte ciasto szybko przerobić i wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na cienki prostokąt ( ok 100 cm na 30 cm), równomiernie rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę. Następnie, już bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, formować wieniec. W tym celu zwijać roladę wokół

Nie tylko w kuchni
Roladki drobiowe w cieście 144

Tradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 154

masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór