To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się
Pieguskowa KuchniaDla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne Zdrowedodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około
HealthyCreationsmąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Smarujemy twarogiem utartym z cukrem pudrem. Posypujemy owocami, zwijamy w roladę, kroimy w paski o grubości ok. 2 cm. Układamy obok siebie
Ostra na Słodkoelastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając ok 1-centymetrowy
Smakołyki Asipierwszej wersji (na zdjęciach), jednak pewnie gdybym podała je z ulubioną roladą i sosem również byłyby super. Uwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender
Anioszek w kuchniciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco inaczej i po swojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest(...)się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko
Ratunku obiadPozostajemy w temacie dyni. :) Miałam jeszcze sporo puree dyniowego i trzeba było go wykorzystać. I tak oto powstała dzisiejsza rolada . Składniki : Biszkopt : 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki maki pół łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego(...)białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 12 min w 170'C. Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej położyć upieczony , gorący biszkopt , usunąć
Malinowa Kawiarenkałyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki
Sprawni w smakumakownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik
Kuchnia w czekoladziemiejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszanką keksową i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w dość szerokie plastry, formujemy z nich okrągłe bułeczki
Izabelawkuchniokoło godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry. 4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem
IzabelawkuchniWyjątkowo pyszne połączenie smakowe jest w tej roladzie. Krem budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao(...)długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu gorący biszkopt razem z papierem zwinąć w roladę i ostudzić
Ala piecze i gotujekuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Jagody opłukać i wymieszać z mąką pszenną lub kukurydzianą. Przygotowany prostokąt posmarować serkiem śmietankowym i posypać jagodami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej
I LOVE LIFEgodzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieć ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką) i podziel na 3 części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej
Walijskie Pichcenietrochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części , po kolei z każdą robimy tak samo : wałkujemy na prostokąt ok 50 x 35 cm , nakładamy masę jabłkową pozostawiając z jednej dłuższej strony ok 2 cm puste , zwijamy roladę tak aby sklejenie było na spodzie ,odczekujemy ok 10 minut
Wypieki Renewolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki
cookplokoło godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, którą rozwałkowałam na kształt przypominający prostokąt, oczywiście cienko,posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Zwinęłam w tak zwaną roladę i pokroiłam na kilku centymetrowe plastry, które poukładałam na blaszce. Poukładałam
Blondynka Gotuje