rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:134/180)

Kulebiak 170

Kolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i

Gotuj z Misiem
Kakaowa rolada bez pieczenia 208

dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy(...)użytej galaretki oraz bakalii. Nam najbardziej smakuje rolada z dodatkiem galaretki wiśniowej i suszoną żurawiną oraz ta z galaretką brzoskwiniową i suszonymi morelami, na którą przepis znajduje się poniżej. :)   SKŁADNIKI: 5 kwadratowych wafli 100 g herbatników 1 galaretka brzoskwiniowa (na 0,5 l) lub inną wedle upodobania garść suszonych moreli lub ulubionych bakalii 250 g margaryny 0,25 szklanki

Kuchnia od dwojga
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 222

ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut.  I teraz pojawiają się schody...      Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem pominęłam ten etap(...)żeby rolada była w środku na bogato jak król cyganów. Z przeciwnej strony zostawiamy trochę pustego miejsca, żeby z kolei nic nie wypłynęło, bo za dobre, żeby się zmarnowało. Smarujemy jeszcze masą po wierzchu, na samej górze układając ostatniego Milky Waya poszatkowanego na kosteczki. Wstawiamy do lodówki na noc, żeby krem zgęstniał.      Jedno z najlepszych ciast, jakie

sama złodycz
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 212

Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki(...)składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę kuchenną, następnie ściągnąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić zawinietą do wystudzenia wycisnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizzerniki z szynką i żurawiną 102

żurawiny po kilka plastrów żółtego sera oraz szynki suszony lubczyk, ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie. Smaruję równomiernie majonezem, na to nakładam w kilku miejscach łyżeczką żurawinę. Układam żółty ser, na niego plastry szynki. Posypuję przyprawami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroję na około 1 cm plastry. Jeśli chcemy w tym momencie możemy posmarować

Zasmakuj Kuchni
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 125

opakowanie ciasta francuskiego keczup szynka lub kiełbasa żółty ser przyprawa do pizzy WYKONANIE Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy keczupem.Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry szynki lub pokrojoną w plastry kiełbaskę.Na wędlinę układamy plastry sera żółtego.Oprószamy delikatnie przyprawą do pizzy i ściśle zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku.Taką roladę kroimy na plastry o szerokości

Mała w garnku miesza
Francuskie ślimaki z cukinią 204

oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem. Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce

Wędrówki po kuchni
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 191

DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem

Rozpustne gotowanie
Twarogowe placuszki z truskawkami 119

obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie na całej powierzchni truskawki. Całość zwijamy w rulon pomagając sobie folią. Roladę kroimy na plastry gr 5-6 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem

e-PrzepisyKulinarne
Muffinki dyniowo-kakaowe 135

smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee   Masło dyniowe   Prosta zupa dyniowa   Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe   Rolada dyniowa    Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin Pie Spice

My simple kitchen
Wieniec makowo-orzechowy 151

ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić.Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1), a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić w dwa warkocze, biorąc jeden kawałek

Świat Ciasta
Rolada ziemniaczana 149

jakiegoś czasu zbieram się żeby zrobić tą ziemniaczaną roladę...Nie jest to najprostsze do wykonania bo wystarczy jeden błąd żeby wszystko z rolady zrobiło się plajta...ale jak to się mówi człowiek na błędach się uczy więc zobaczcie co wyszło....cóż wniosek po przygotowaniu jest taki: w przyszłości jak i rada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram(...)placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy.Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, a po ugotowaniu, wkładamy  na chwilę do zimnej wody. Wyjmujemy naszą roladę  ze ściereczki i kroimy w plastry

NaKońcuJęzyka
OMLET INACZEJ: rolada! 209

No uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i

fitolarun.blogspot.com
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 127

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania