prostokąt o bokach - mniej więcej - 35 x 40 cm. (pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze
Delicious Placeszefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html 6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html 8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html 9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html 10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html 11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html 12. Babka keksowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-keksowa.html 13. Keks: https://szefowa-kuchni.blogspot.com
Szefowa kuchnimiejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko ponownie wyrobić i rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 3-4 mm. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej truskawki i ciasno zwinąć w roladę. Pokroić na 1-1,5 cm paski i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieguskowa Kuchniapowidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html 6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html 8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html 9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html 10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html 11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html 12. Babka keksowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-keksowa.html 13. Keks: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/keks-swiateczny.html 14. Murzynek: https://szefowa-kuchni.blogspot.com
Szefowa kuchnirozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm. Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej
Wanilia i Kardamontruskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami
Grunt to przepis!rukoli - tutaj cebula czerwona troszkę kukurydzy ser żółty Kurczaka myję, kroję w miarę w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto z rukoli. Po jednej stronie układam kurczaka, pokrojoną cebulę i cebule i kurczaka, kukurydzę posypuję startym serem. Zwijam wszystko w roladę i kroję ślimaczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut
kruche babeczkiMąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut
Wanilia i Kardamondoprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min, zestawić z ognia i przestudzić. Wyrośnięte ciasto szybko przerobić i wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na cienki prostokąt ( ok 100 cm na 30 cm), równomiernie rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę. Następnie, już bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, formować wieniec. W tym celu zwijać roladę wokół
Nie tylko w kuchniTradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka
Tradycyjna Kuchniamasy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórpółksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy
Kuchnia moimi oczamijeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabiałkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć na blaszkach pokrytych papierem
wyzwania kuchennesię ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole. Składniki: Biszkopt makowy: 5 jajek rozmiar M 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy(...)masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeobjętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić
Grunt to przepis!Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam
Ostra na Słodkonasze zdrowie i odporność, co na przednówku jest bardzo ważne. Zresztą trudno chyba rozstrzygnąć do końca, który składnik tego pysznego deseru jest najzdrowszy, bo wszystkie są wyjątkowe ;) Masa na roladę zrobiona jest z suszonych owoców, mielonych orzechów i nasion, a krem jagodowy przygotowałam na bazie quinoy, nasion chia i mleka kokosowego. Składnki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki leśnych(...)uzyskać prostokąt. Można też wyłożyć prostokątną formę folią spożywczą i wylepić dno ciastem, a następnie wyjąć razem z folią. Masę smarujemy na całej powierzchni kremem jagodowym, posypujemy pierzgą i granatem i delikatnie zwijamy w rulon odlepiając jednocześnie folię, lub matę sylikonową. Roladę wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i ozdabiamy plasterkami suszonego jabłka, świeżymi
Quinoa Raz!domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokojową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz jajko – miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy ( ciasto będzie klejące ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, chłodzimy. Wałkujemy na papierze na prostokąt ( ok. 3-5 mm grubości )lekko podsypując mąką. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę, owijamy folią, chłodzimy przez kilka godzin ( najlepiej przez noc ). Po schłodzeniu kroimy plastry, pieczemy
Ostra na Słodkokilka sprawdzonych przepisów na świateczne dania. Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia
Smaki Nataliidrożdży.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać
Niespełnione zdolności kulinarnesię apetycznie zezłoci. DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy
Rozpustne gotowaniejednak ochłodzić organizm jakoś trzeba i znakomitym sposobem są tu lody. Lody śmietankowe, lody sorbetowe, lodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" tym razem Lody dla ochłody. Sorbet morelowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona
Smaki Ewy