godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieć ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką) i podziel na 3 części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej
Walijskie Pichcenietrochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części , po kolei z każdą robimy tak samo : wałkujemy na prostokąt ok 50 x 35 cm , nakładamy masę jabłkową pozostawiając z jednej dłuższej strony ok 2 cm puste , zwijamy roladę tak aby sklejenie było na spodzie ,odczekujemy ok 10 minut
Wypieki Renewolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki
cookplokoło godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, którą rozwałkowałam na kształt przypominający prostokąt, oczywiście cienko,posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Zwinęłam w tak zwaną roladę i pokroiłam na kilku centymetrowe plastry, które poukładałam na blaszce. Poukładałam
Blondynka Gotujezostawiamy do wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty, najlepiej żeby wyszły nam równoramienne z podstawą krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to układamy łyżeczkę dżemu na każdym i zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy
ciastkarnia na kruchym spodziePrzygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę
Smakołyki Asipieprz maka pszenna 1 łyżka czosnek sprasowany 4 ząbki 200 g łososia wędzonego 250 g serka śmietankowego z czosnkiem 100 g serka typu sałatkowego( słonego) Wykonanie: Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego czosnek sprasowany i odrobinę(...)puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką
Różowa kuchniaskórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgniatamy i mieszamy widelcem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wygniatamy go przez 2-3 minuty, a następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kroimy je na 4 paski. Na brzegu każdego z nich nakładamy nadzienie a następnie zawijamy je w rulony. Zlepiamy łącznia. Rolady przekładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Łącznia rolady
Qchnia po prostuąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy twaróg.Solimy do smaku.Zagniatamy ciasto,odstawiamy na kilka minut.Przygotowujemy farsz:zieleninę płuczemy,drobno siekamy,mieszamy z twarożkiem śmietankowym oraz z dwoma łyżkami śmietany.Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Na placku rozsmarowujemy farsz,zostawiając wolne brzegi,zwinąć.Wierzch rolady smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Roladę układamy szwem do dołu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTen quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu
Food Squarepoście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym! A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam! Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki tortowej 150g cukru pudru szczypta soli masa 1/2l śmietany 18% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki esencji waniliowej 100g(...)żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku
Raj dla Podniebieniawzorek (coś jak nieregularna kratka). Następnie do szprycy przełożyć ciemne ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną ściereczkę i razem z nią zawijać go w roladę (jednocześnie zdejmując papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaQuiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym Grissini Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami
Passions hobbies lifeKRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około
Fiołkowe TalerzeKRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około
Fiołkowe Talerzeszczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza się też czasem, tak jak u mnie w tym roku, że któryś z wypieków nie wypali, wyjdzie zakalcowaty, albo się brzydko połamie i nie ma co z tym zrobić. Ja w tym roku chciałam spróbować swoich sił w roladzie, ale niestety biszkopt(...)już za ciemno na pstrykanie zdjęć :] A zatem bajaderka została pożarta tylko przez rodzinkę, z takim smakiem, że aż mnie duma rozpiera. Bajaderka 300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy
Przepysznik - BLW i nie tylko