Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w swojej rodzinnej miejscowości - w Tychach zawsze od rana słychać było jak sąsiedzi tłukli mięsko na rolady :} U Nas w domu też często mama robiła roladę,kluseczki i kapustę - pyszota. Podaję więc przepis tradycyjny,jaki u Nas w domu się robi - bez jajka. Składniki: ziemniaki dowolna ilość ( u mnie 1kg) mąka ziemniaczana ( 1/4 części(...)cztery równe części.Jedną część wyjąć i puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Następnie dołożyć wyjętą część ziemniaków,dodać szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Z ciasta ziemniaczanego formować jednakowej wielkości małe kuleczki,lekko je spłaszczając,a na środku każdej zrobić niewielkie wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucać partiami do posolonego wrzątku i gotować ok 3 min od czasu
Niespełnione zdolności kulinarneBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
Wiszniówkapiany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka, skorzystajcie z poniższych przepisów: Faworki na piwie N ajlepsze ciastka z dziurką Faworki
mojewypiekiinietylkoPrzekąska na słodko którą wam dzisiaj przedstawiam to na 100% jest deser, nie jestem tylko pewna czy można podać na nią prosty przepis. Powstała raczej z
RelaxtimeNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Pieczemy 12 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gotowy biszkopt przekładamy na lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy. Pozostawiamy zwinięty(...)wlewamy jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawiamy do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim tężejący krem jagodowy, i posypujemy pozostałymi owocami. Zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego
Moje-pitraszeniePrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g łososia wędzonego, ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama feta), sól, pieprz. Wykonanie;Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą i pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą szpinakową .Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować po całej blaszce. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość
Anioły w kuchniblachę taką co jest dołączona do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi być równo rozłożone. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut ciasto nie może się za bardzo przyrumienić, bo będzie się łamać. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i rolujemy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: trufle, czekoladę(...)ostudzić. Masło ukręcić na puszystą masę i dodawać stopniowo truflową masę. Wszystko łączymy mikserem. Część kremu rozsmarowujemy na rozwiniętym biszkopcie. Całość delikatnie zwijamy, a pozostały krem wykładamy na wierzch rolady i dekorujemy
Państwo Wojtczuk gotująPomysł na wykonanie takich babeczek widziałam w jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł. Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już woda(...)muszą się gotować. Delikatnie odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Na każdym paseczku układać plasterki jabłek tak żeby nachodziły jeden na drugi, złożyć pasek na pół. Zwinąć jak roladę i włożyć do uprzednio przygotowanych i wysmarowanych masłem foremek do muffinek. Wszystkie babeczki posypać cukrem i obsypać cynamonem i orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńSpód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia. Ja swoje biszkopty(...)lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki.Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone:400 ml śmietany kremówki;125 g serka mascarpone;2 - 3 łyżki cukru pudru;3 łyżki
MiksturownikPierwszy raz robię coś takiego. Pomysł stary, wiele osób na pewno go zna - roladki biszkoptowe jako dno i boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie
Smaczna PyzaDziś będzie coś nowego, mianowicie rolada biszkoptowa ze śmietaną mascarpone i kwi. Te mazajki bardzo fajnie wyglądają. Biszkopt: mąka pszenna 1.1/2 szklanki proszek do pieczenia 1 szczypta jaja 6 szt cukier 1/3 szklanki kakao 2 łyżki Środek: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi(...)puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni
Różowa kuchniaszczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne(...)drugiej galaretkę truskawkową. SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć 4 łyżki. Dwoma łyżkami posmarować jeden z okrągłych blatów. Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania
Cakes By Kejt27.08.2018 Szybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję
gotuj ze mną